piersi kurczaka • 250 g makaronu rurki • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 450 g • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 3 kule mozzarelli po 150 g • 4 łyżki masła • 4 łyżki oleju • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • suszone płatki pomidorów Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. • Kurczaka pokroić w kostkę(...)Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wrzucić kurczaka wymieszanego z makaronem. • Czosnek obrać, drobno posiekać. • Rozgrzać masło, dodać czosnek i wrzucić rozmrożone i odciśniete liście szpinaku. Przesmażyć i wlać śmietankę, doprawić solą. • Masę szpinakową wyłożyć na kurczaka z makaronem. Przykryć folią aluminiową. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
To co kochamkurczaka 1 duży pomidor 1 opakowanie mozzarelli 1 cebula 4 ząbki czosnku świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje) sól,pieprz,papryka oliwa z oliwek Filety z piersi kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na 4 części. Przyprawić : 2 ząbki czosnku,sól,pieprz oraz słodka papryka. Odstawić na parę godz do lodówki ( u mnie cała noc,ale nie jest(...)odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na filetach rozłożyć uprzednio przygotowaną mieszaninę z pomidora,posypać suszoną bazylią i delikatnie skropić oliwą. Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym
Niespełnione zdolności kulinarneciasta francuskiego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 3-4 pieczarki 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka 1 cebula dwie garście sera żółtego tartego 2-3 łyżki keczupu łagodnego sól, pieprz papryka słodka mieszanka ziołowa do drobiu Przygotowanie: Warzywa oraz kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Kurczaka oprószamy lekko solą oraz przyprawą ziołową (może być do grilla - nadaje mięsu fajny smak(...)cebulę - z dodatkiem szczypty soli. Potem papryki, które obsypujemy słodką papryką. Kiedy lekko zmiękną dodajemy keczup. Podsmażamy jeszcze chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie
Kuchnia po mojemuNaleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% (mała śmietana) sól i pieprz do smaku 250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i usmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przeżuć do miseczki, na tej samej(...)dodaj pieczarki delikatnie mieszając obsmaż. Dodaj kurczaka i szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu smaż jeszcze kilka minut dodając śmietanę i doprawiając . Farsz delikatnie ostudź. Naleśniki nasmaruj farszem, zwiń układaj w naczyniu przeznaczonym do pieczenia i posyp serem. Czas pieczenia: Naleśniki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 10 - 15 minut
Niezły MłynekKurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem to proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie, które pieczone jest w całości przy wykorzystaniu tylko jednej brytfanny. Kawałki
Moja Delicjawiele dań, ale będąc na diecie dobrze by było nie stosować panierki i niestety nie smażyć na oleju. Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g ziemniaków (ok. 2 średnie) kilka różyczek brokułu 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek ostra i słodka papryka zioła prowansalskie pieprz czosnkowy i czarny tymianek świeże listki(...)się wody. Mięso przełóż do miski, dodaj ostrą paprykę, zioła i pieprz czosnkowy - mieszamy i formujemy kotleciki. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy - poukładaj kotleciki i wstaw do piekarnika (środkowa półka) nagrzanego do 220°C na 40 min. (po 20 min obróć kotlety na drugą stronę). Ziemniaki odcedź i przełóż do kolejnego naczynia żaroodpornego - posyp tymiankiem i słodką
Alutka-Gotujeogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych kilka plastrów szynki długodojrzewającej (lub cienkie plastry boczku) przyparawy: sól, czubryca czerwona, papryka wędzona Natkę pietruszki(...)Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem należy odczekać kilka minut. Klopsa możemy podać z ziemniakami, makaronem, kaszą, ryżem, warzywami lub pokroić na kanapki. Smacznego
Kucharzycasłodko - kwaśny lub jogurt naturalny zmiksowany z miętą lub bazylią Ziemniaka, batata, marchew gotuję do miękkości. Obieram. Na oleju smażę posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję pokrojoną drobno pierś kurczaka. Smażę składniki przez kilka minut. Dodaję wszystkie przyprawy i duszę całość 3-4 minuty, na koniec smażenia dodaję mrożony groszek i ściągam z ognia. Ziemniaki, batata i marchew rozdrabniam widelcem(...)kroję na trójkąty. Na środek każdego z trójkątów nakładam łyżką farsz i zlepiam ciasto tworząc stożek. Przygotowane samosy układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Gotowe samosy umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę przez 15-17 minut do zarumienienia. Podaję ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszkilć cebulę, następnie dodac pieczarki. Smażyć aż pieczarki opdarują wodę, do smaku doprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić(...)tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwile aż ser się rozpuści
Monia miesza i gotujepiersi z kurczaka 400g czerwonej papryki 100g makaronu niskowęglowodanowego świderki 200g zielonej fasoli mrożonej 200g koncentratu pomidorowego cebula sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie wg. smaku na wierzch: jajko + serek wiejski + ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Makaron i fasolę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka(...)koniec dodajemy fasolkę i makaron, przyprawiamy wg. smaku przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wylewamy zblenowany na jednolitą masę serek wiejski, jajko i przyprawy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut co jakiś czas włączając termoobieg, żeby góra się wypiekła SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpraca nie pozwala nam na taką przyjemność. Staram się, żeby zawsze było coś ciepłego- dziś zrobiłam tartinki francuskie w kokilkach. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 30 dag. pieczarek 1 mała pierś z kurczaka 4-5 plastrów szynki 4-5 plastry sera żółtego 1 szalotka 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4-5 pomidorki cherry 2-3 jajka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz pietruszka(...)kwaśnej śmietany, kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem, na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki, zalewamy jajkiem, na wierzch kładziemy cząstki pomidorów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut i gotowe (jeśli za szybko rumienieją skręcić do 180 stopni
Kuchnia Beatytemperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. Piersi z kurczaka kroimy na dość długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw). Dokładnie mieszamy(...)mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki. Przekrojone w poprzek bułeczki podpiekamy chwilkę w piekarniku, grillu elektrycznym
Słodka Stronapokrojonych piersi z kurczaka, które odstawiłem na pół godziny do lodówki. Płatki kukurydziane wysypałem na miseczkę, dodałem do nich szczyptę soli i odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu i delikatnie pokruszyłem. W płatkach odtaczałem zamarynowane mięso, przyciskając, aby wbiły się one w kawałki kurczaka i nie odpadały w czasie smażenia. Na patelni rozgrzałem niewielką ilość oliwy i smażyłem kurczaka do uzyskania(...)około 3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka odłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Bakłażana pokroiłem w cienkie plastry o grubości około 3 milimetrów. Na patelni rozgrzałem małą ilość oliwy i smażyłem na gorącej oliwie plasterki bakłażana, do uzyskania lekkiego zarumienienia. Następnie odłożyłem je na osobny talerz. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do temperatury 160 stopni
Wyprawy kulinarneśrednia papryka 5 łyżek kukurydzy 3-4 nieduże ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 4 łyżki keczupu, u mnie keczup z cukinii olej do smażenia Ryż ugotować i dobrze osączyć. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę i oprószyć solidnie przyprawą gyros. Odstawić na ok 30 minut aby mięso przeszło przyprawami, można też na dłużej. Potem mięso usmażyć na oleju. Paprykę oczyścić(...)Ryż posmarować cienka warstwa sosu z majonezu i keczupu. Posypać 1/3 startego sera. Na serze ułożyć kawałki usmażonego kurczaka. Na kurczaku rozłożyć warzywa-paprykę, kukurydzę oraz ogórki. Całość polać resztą sosu z majonezu i keczupu. Posypać pozostałym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści ok 15-20 minut
Monia miesza i gotujelodówce i szafce.Dodatkiem jest jeszcze mozzarella. SKŁADNIKI 400g makaronu np.kokardki 500g piersi z kurczaka cebula czerwona puszka pomidorów krojonych sól,pieprz oregano papryka ostra mozzarella do posypania(taka w wiórkach) 2 łyżki oleju WYKONANIE Na początek gotujemy makaron na pół twardo.Osaczamy na sitku.Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki posypujemy solą i pieprzem i smażymy na oleju(...)pomidory się rozpadną i doprawiamy solą,pieprzem oregano papryką.Następnie makaron mieszamy z podsmażonym mięsem z kurczaka,przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub margaryną.Na wierzch dajemy pomidory z cebulą i posypujemy to wszystko wiórkami mozzarelli. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekamy ok.20-25 min.aż ser będzie miał kolor złotawo-brązowy-włączamy funkcję termoobieg.Po upływie tego czasu
Mała w garnku miesza