rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski)mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram papryka czerwona 1 szt czosnek 3 ząbkicebulka 3 szt małe(...)każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia i zamknięcia por.- tak gotowe mięso przekładam do naczynia żaroodpornego (równie dobrze może być to garnek, który można włożyć do piekarnika)- obieramy i oczyszczamy dynię którą kroimy w kostkę większą tak samo postępujemy z papryką. Wkładam dynię i paprykę do miseczki dodaję oliwę posypuję ją ziołami świeżymi takimi jak rozmaryn
Basia w kuchnikorpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru. Uda dzielimy na pół (odcinamy pałkę od podudzia). 2 pałki, 2 podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki. 3 ząbki czosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki. Na patelnię wlewamy(...)deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego). Na patelnię, na której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pellatti wraz z sokiem , chwilę redukujemy. Część pomidorów z patelni przekładamy do kurczaka. Całość w naczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej
Brzuszki ŁakomczuszkiNajczęściej podaje się go z sosem orzechowym na bazie mleka kokosowego. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir – 2 cm * sok z cytryny – 2 łyżki * os sojowy – 2 łyżki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * kumin(...)Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem. Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso i pieczemy / smażymy. Są 2 sposoby – możemy usmażyć miso na patelni grillowej lub upiec w piekarniku
Ostra na Słodkozmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę, obsypać przyprawą do shoramy, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do miski. Na tę samą patelnię wrzucić zamrożony szpinak, smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem(...)obiad na dwa dni, a drugiego dnia żeby coś zmienić nie panierowałam i nie smażyłam krokietów tylko ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym, obsypałam żółtym serem i zapiekłam w piekarniku, aż ser się ładnie rozpuścił. W takiej wersji również były bardzo smaczne
Simply FoodDzisiaj polecam dietetyczną a co najważniejsze pyszną pieczeń z piersi kurczaka. Zamiast najczęściej stosowanej bułki moczonej w mleku lub bułki tartej używam płatków owsianych błyskawicznych, które wspomagają odchudzanie,dają uczucie sytości oraz oczyszczają przewód pokarmowy. W tej wersji zaprezentowałam pieczeń z nadzieniem w środku, ale można z niego zrezygnować i w ten sposób zmniejszyć ilość kalorii(...)SKŁADNIKI600 g zmielonej piersi drobiowej1 jajko5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych5 łyżek mlekanać pietruszki1/2 papryczka chiliząbek czosnku (przekrojonego na pół)szczyptę rozmarynusól30 g sera żółtegopapier do pieczeniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyjąć ząbek czosnku i papryczke ( mięso zdążyło już wchłonąć ich aromat )Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Połowę mięsa umieścić w foremce, ułożyć na nim ser pokrojony 2 cm paski, dodać
zielonacukinkazapiekany w sosie pomidorowym. W wykonaniu jest bardzo prosty choć czasochłonny. Jeżeli lubicie porządną porcję energii, to ta propozycja jest dla Was:) 2 h 4 porcje składniki: 2 piersi z kurczaka 250 g makaron 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 18% 1 opakowanie mrożonego szpinaku puszka pomidorów (400 g) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 40 g parmezanu natka pietruszki(...)dusić około 15 minut. Odstawić z patelni. Kurczaka umyć, posolić i popieprzyć. Udusić na patelni. Po ostudzeniu pokroić w bardzo cienką kostkę. Dodać do szpinaku. Pomidory z puszki blendujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Wrzucamy do garnuszka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Rurki makaronu faszerujemy nadzieniem z kurczaka i szpinaku. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Układamy
Ania i Marcin gotujądomu jest sporo amatorów takich dań. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj , a uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz(...)pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda. Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka. Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu polać ketchupem. zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem
O kuchni z uczuciemłyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić je tłuczkiem, oprószyć przyprawami, pozostawić na minimum godzinę w lodówce do przegryzienia. Kalafior umyć, podzielić na różyczki(...)Najpierw ułożyć kalafiora, oprószyć go pieprzem, następnie pomiędzy przerwy powkładać kapustę, dokładnie wszystko ścisnąć by zapiekanka po upieczeniu była zbita. Na to położyć mięso z piersi i całość posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i zapiekać 45 minut. Jeżeli ser zacznie się przypiekać, to można na samym końcu nakryć naczynie. Wyjąć, kroić po 10 minutach aż zapiekanka
Poezja Smaków - blog kulinarnyNaczelnego zostało okrzyknięte najlepszym, jakie kiedykolwiek jadł! :)Składniki:2 szklanki dyni1 cebula1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka250ml bulionu1 marchewkastarty parmezan1 łyżka oleju rzepakowego 2 kieliszki białego wina wytrawnego1,5 szklanki ryżu do risotto sól, pieprzPrzygotowanie:Bulion: gotujemy bulion z pokrojonym kurczakiem, marchewką i dynią.Risotto:Na patelni na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek.Po kilku minutach dorzucamy(...)powtarzamy tyle razy, ile będzie to konieczne (czyli do momentu, gdy ryż zmięknie).Z pozostałego bulionu wyławiamy dynię, dodajemy do ryżu. Pieprzymy i solimy do smaku. Zmniejszamy ogień. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Wykładamy kolejno ryż z dynią, na to pokrojonego, ugotowanego kurczaka (którego lekko pieprzymy), po czym danie posypujemy parmezanem (lub innym serem).Pieczemy
Kitchens Alphabetłupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy 200 g ananas świeży (ew. z puszki) 1 szt dojrzałe banany 2 szt filet z piersi kurczaka 500 g czosnekcukier 2 ząbki2 łyżeczki sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz (lub przyprawa typu gyros)olej do smażeniaser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera(...)wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek silikonowych. Warstwa ciasta powinna mieć grubość około 1 cm. Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.Teraz pora przygotować wierzch pizzy. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć mieszanką przypraw (sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz lub gotowa mieszanka - przyprawa typu gyros
głodny alergikrząd, zmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni gotowe. Ale z tego przepisu nie radzę korzystać. Jednego z owych cichych dni szanowny Małżonek nie raczył zjeść grillowanej piersi z kurczaka jaką nam przyrządziłam. Aby uniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami(...)wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki zaczęły się rumienić Mąż rozgrzał patelnię grillową i przystąpił do smażenia steków
Kuchnia po mojemusprawdzić. Co do szynki „szchwardzwaldzkiej”, zamiast niej, możecie kupić bekon lub inną szynkę długodojrzewającą. Zachęcam do eksperymentowania. Powodzenia! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka 6 szt. szparagów zielonych 6 plastrów szynki „szchwardzwaldzkiej” 120 g orzechów włoskich 1 duży batat 50 g sera koziego (10g do sosu) natka pietruszki 8 małych ząbków(...)liści bazylii garść pistacji 4 łyżki śmietany 18 % 5 łyżki śmietanki 30 % 2 łyżeczki oliwy tymianek suszony/świeży 1-2 jajka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. W tym celu, maczamy go w oleju z dodatkiem doli, pieprzu, tymianku i czosnku (2 ząbki). Wkładamy mięso do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie, obieramy batata i szparagi
Pyszny Duetserem feta Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (400 g) 4 suszone pomidory ser feta (ok. 80 g) 2 łyżki oliwy z oliwek z suszonych pomidorów sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie Piersi dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy wszelkie błonki, chrząstki czy pozostałości kostek. Każdą z piersi, kroimy na pół, wkładamy do woreczka foliowego(...)rozbijamy tłuczkiem, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię, uważając przy tym, aby nie zrobić w mięsie dziur. Piersi solimy i pieprzymy z obu stron, z jednej strony posypujemy ziołami prowansalskimi. Pomidorki kroimy w paski, układamy po jednym pokrojonym pomidorku na powierzchni każdej piersi posypanej ziołami, pomidorki obficie posypujemy pokruszonym serem feta. Zwijamy roladki, tak jak na krokiety (brzegi składamy
KulinarneImpresje.pltego zdrowe. Dodatkowym atutem jest łatwość wykonania i ten smak...:) Smacznego! Składniki: Duża pierś z kurczaka podwójna 5-6 pomidorów suszonych w oleju 1/3 kostki sera feta 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano Przygotowanie: Mięso myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś kroimy na pół, następnie robimy poziome nacięcie tak aby zrobiła się kieszonka. Przygotowujemy marynatę. Wyciskamy czosnek przez(...)jest wystarczająco słona. Farsz dzielimy po połowie i wkładamy do wcześniej naciętych kieszonek w mięsie. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy z suszonych pomidorów. Układamy mięso i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 -30 minut,w zależności od grubości mięsa. Danie to będzie idealnie komponować się z opiekanymi ziemniakami
Kuchnia Pełna Pasjirównież nadaje ciekawego smaku. Tak nafaszerowane mięso zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym. 2 piersi z kurczaka 1 szklanka bobu ok 100 g sera korycińskiego naturalnego sól pieprz czarny 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 1 cebula biała 1 ząbek czosnku garść świeżego tymianku Filety z kurczaka naciąć w połowie nie przecinając do końca, tak aby powstały głębokie kieszonki. Natrzeć solą(...)Kieszonki z kurczaka napełnić ziarnami bobu i plastrami sera. Spiąć wykałaczkami i przełożyć mięso do małego naczynia wysmarowanego olejem rzepakowym. Na patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Wlać przecier pomidorowy, doprawiając solą i pieprzem. Dusić do uzyskania gęstego sosu, a pod koniec duszenia dodać świeży tymianek. Sosem polać po mięsie i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniam