wody Makaron ugotować wg przepisu z opakowania - skracając sugerowany czas o 2 minuty. Brokuła ugotować na pół twardo w osolonej wodzie lub na parze. Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z odrobiną przyprawy uniwersalnej. Mięso umieścić na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju i smażyć przez kilka minut - do momentu nabrania lekko(...)trzymając na gazie - mieszać do momentu powstania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Następnie w naczyniu żaroodpornym umieścić makaron, kurczaka i różyczki brokuła. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać sosem. Wierzch obficie posypać bułką tartą oraz dodatkową porcją startego sera. Zapiekać (w dobrze rozgrzanym piekarniku) przez około 20-25 minut w 180-190 stopniach. Gotową zapiekankę wyjąć z piecyka i przed krojeniem
Di gotujełyżka Farsz: filety z piersi kurczaka 2 szt. jajko kasza manna 2 łyżki natka pietruszki 1 garść curry 1 łyżeczka vegeta lub kucharek 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka Marynata: papryka wędzona mielona 1 łyżka sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. FARSZ: Filety(...)Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Paulettesoliwek świeżo zmielona sól i pieprz Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę kolejne kilka minut. Następnie dodaję pokrojone w plastry pieczarki i całość duszę przez 3-4 minuty. Wsypuję ryż, smażę minutę i wlewam wino. Obniżam temperaturę smażenia(...)Ściągam z ognia. Chipsy z jarmużu Jarmuż mieszam z oliwą i solą. Umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by był rozłożony w miarę równomiernie i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3 do 5 minut. Gotowe risotto podaję od razu z chipsami z jarmużu. Można posypać startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawłoskie oregano sól,pieprz cukier dodatki 1 średni brokuł 350 g piersi z kurczaka zioła włoskie olej do smażenia 250 g mozzarelli starty ser żółty do posypania Przygotować dodatki. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Mozzarellę pokroić w plastry. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać(...)razem gotować aby sos odparował i zgęstniał. Do smaku doprawić przyprawami. Gotowy sos odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, u mnie na wielkość mniej wiecej blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na posmarowanym cieście rozłożyć plastry mozzarelli. Na mozzarelli ułożyć kawałki usmażonego kurczaka oraz różyczki ugotowanego brokuła
Monia miesza i gotujeSkładniki: -3 piersi z kurczaka -250 g. pieczarek -50 g. margaryny do smażenia -cebula -ser żółty Do przygotowania sosu użyłam "pomysł na roladki schabowe w sosie serowym" firmy Winiary. -2x "pomysł na..." -300 ml. śmietanki 12% -200 ml. wody Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy(...)plasterki a następnie podsmażamy na margarynie. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż będą miękkie. Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na płaty w poprzek (mi z jednej piersi wychodził 3 płaty). Na piersi układamy kawałek sera, na ser pieczarki, zawijamy roladkę i kładziemy na blaszce. Żeby roladka się nie rozwinęła przykrywamy ją serem
Magia jedzenia.rewelacyjne.Oczywiście wprowadziłam małe zmiany,następnym razem też dodam więcej papryki ostrej bo dla Nas wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej(...)czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste. Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotowałam na obiad. Oczywiście w razie potrzeby proporcje można zwiększyć. Składniki na 15-20 szaszłyków: Podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1 czerwona papryka średniej wielkości cebula opcjonalnie starty żółty ser Do przyprawienia mięsa : sos sojowy, oliwa, ulubione zioła lub inne przyprawy. Przygotowanie: Kurczaka pokroić na centymetrowe kawałki. Włożyć do miski, doprawić 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami oliwy(...)cukinią lub mięso i papryka albo wszystkie składniki czyli mięso, cukinia, cebula, papryka i znów mięso, cukinia, cebula i papryka. Kolejność dowolna. Teraz jak już mamy przygotowane szaszłyki nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie szykujemy blachę do pieczenia. Smarujemy ją cienką warstwą oliwy i układamy szaszłyki jeden obok drugiego. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy do 30-40 minut
Niebieski kubek z kawafiletu z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 150 g pieczarek 1 cebula 50 g serka topionego ze szczypiorkiem Sól, Pieprz Sos czosnkowy Orzech (KLIK) 1 szklanka startego żółtego sera Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy lub miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Mi wyszło 5-6 naleśników. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę(...)Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko podsmażamy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Tak przygotowane ruloniki
VioletoweKucharzeniedanie jest jeszcze bardziej syte. Polecam! 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka ½ główki brokułu 1 duża marchewka 3 łyżki szczypiorku ½ czerwonej papryki 150 g żółtego sera 200 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka czosnku granulowanego Masło do formy Filet z kurczaka kroimy na płaty jak na kotlety. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz(...)sobą - pokrojone różyczki brokułu, marchewkę, ser, szczypiorek, czerwoną paprykę. Dodajemy jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy czosnkiem granulowanym. Całość wykładamy na mięso. Zapiekamy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut. Przed końcem możemy odkryć naczynie
VioletoweKucharzeniefrancuskiego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół piersi z kurczaka opakowanie mozzarelli pół opakowania mrożonego szpinaku jedna cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju (ja smażyłam na kokosowym, ale może być każdy dowolny). Dodajemy zamrożony szpinak. Gdy się rozpuści, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. 2. Kurczaka kroimy w plasterki i przyprawiamy(...)lubimy. Ja używam gotowej mieszanki "przyprawa do kurczaka" z Lidla. 3. Mozzarellę kroimy w plasterki. 4. Ciasto francuskie przekrawamy na pół. Na jedną połowę nakładamy farsz zostawiając około 1,5 cm brzegów z każdej strony. Najpierw nakładamy szpinak, potem kurczaka, na to mozzarella. Przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego. Palcami lub widelcem delikatnie dociskamy brzegi obu warstw ciasta do siebie
dobra gospodyni dom wesołym czynimarchewka odrobina oleju Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na małych oczkach imbir i kurkumę. Delikatnie solimy, mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy(...)marchewki: Marchewkę myjemy, obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie plasterki i delikatnie smarujemy olejem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie solimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Smacznego
Oryginalny smakszybki i dobry obiad. Mój syn lubi skrzydełka. Tylko lubi, bo nie jada skóry i musi obierać wszystko :) Za to uwielbia polędwiczki z kurczaka, najchętniej kupiłby kilkanaście piersi z kurczaka i poodcinał same polędwiczki i usmażył w panierce. Zwykle marynaty robię na tzw. oko i wrzucam do miski co wpadnie w ręce, ale tym razem pohamowałam dosypywanie i dolewanie(...)odmierzyłam co i czego ile dodałam, dla Was Kochani :) Jutro będę miała dla Was coś co Was rozbawi, tymczasem zaczynamy skrzydełka! Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego) pół łyżeczki pieprzu młotkowanego opcjonalnie świeży rozmaryn Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Poodcinałam
Blondynka Gotujeryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła(...)solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180 stopniach. Do usmażenia de vollaye wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępną w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl. Rondel z koszykiem do głębokiego smażenia
Podróż w kulinariatego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy(...)mięsko usmażyłam na patelni (bez tłuszczu) i przełożyłam do umytych, pozbawionych gniazd papryk. Papryki ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie ugotowałam makaron. Ugotowany makaron ułożyłam na już podpieczonych pomidorach i umieściłam w piekarniku na kolejne 15 minut. Żeby
Kuchnia po mojemuMyślę, że to ciekawa propozycja na coś innego z drobiu. Nadzienie można oczywiście komponować dowolnie według własnych upodobań. Podawanie konkretnych ilości składników chyba też nie jest tu konieczne.Filet z piersi kurczaka lub z indykasól, pieprz, majonez Moje propozycje na farsz: I:oscypekżurawina suszonażurawina do mięs ze słoiczkaOscypek drobno pokroić, dodać suszone owoce żurawiny i kilka łyżek żurawiny ze słoiczka(...)ceramicznej, w innych bezpiecznej jest dołki wcześniej natłuścić. W zagłębienia nałożyć wybrany farsz. Brzegi mięsa zawinąć tak, aby farsz był dobrze zamknięty. Na wierzchu posmarować majonezem. włożyć do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na niższy poziom koniecznie położyć blaszkę na wyciekający tłuszcz
Praktyczna plbyłoby znacznie łatwiej... Jednak mięso z udek jest bardziej soczyste, podczas pieczenia nie wysusza się tak szybko jak pierś. Oczywiście wersja dla leniwych- z piersią kurczaka. Tak czy siak- polecam!Składniki: 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem i chili w płatkach 5 plastrów szynki parmeńskiej 100 gram kurek, umytych, osuszonych 2 łyżki śmietany(...)około 5-7 minut. Dodajemy wodę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez minutę. Powstałą masę śmietanowo-kurkową wylewamy na przygotowane ruloniki z kurczaka i szynki parmeńskiej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut co jakiś czas obracając by ruloniki zarumieniły się z każdej strony. Ja udka podałam z ziemniaczkami z wody i bobem
Mango PapajaSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 1/2 łyżeczki cząbru 3-4 plastry ananasa 200g sera żółtego startego na małych oczkach tarki sól kolorowy ryż: 200g ryżu (2 torebki po100g) ugotowanego 100g startego sera żółtego startego na małych oczkach(...)tarki 3-4 kawałki szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś umyć, wysuszyć, podzielić na pół i oprószyć solą. Do miseczki wlać sos sojowy, wsypać wszystkie zioła i wymieszać. Piersi natrzeć powstałą mieszanką i odstawić na 1-2h. Po tym czasie mięso owinąć w folię aluminiową i piec
Prosto i Smacznie z Anetą