zrobić pikantnego kurczaka z serem ,,Buldak"? Piersi z kurczaka dokładnie myjemy. Kroimy w większą kostkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Siekamy czosnek jak najdrobniej. W dużej misie łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka pasta. Do sosu dodajemy pokrojonego kurczaka. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałeczek był pokryty sosem. Kurczaka w sosie przekładamy na patelnię(...)ogniu. Jeżeli w czasie gotowania, większość sosu wyparuje, to możemy dodać trochę wody (max 100 ml). Uduszonego kurczaka wraz ze wszystkim sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego (ja użyłem glinianych naczyń). Posypujemy startą mozzarellą i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min, aż cały ser roztopi się i zrumieni. Danie serwujemy prosto z pieca, posypane
Kuchnia ŁukaszaPierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj liście szpinaku i smaż do momentu aż zmięknie. Kurczaka wraz(...)grana padano. Dokładnie wymieszaj. Muszle nadziej. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego
Moja pasja smakufiletu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Po tym czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy na fileciki grubości(...)Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną czerwoną papryką oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką
VioletoweKucharzenieboczek nabierze zupełnie nowego smaku. Składniki: 1,5 kg surowego boczku pierś z kurczaka 2-3 cienkie kabanosy lub kiełbaski czosnek sól,majeranek,ostra papryka musztarda rosyjska Płat boczku rozłożyć,jeśli jest zbyt gruby delikatnie rozbić go tłuczkiem nadając mu kształt prostokąta.Filet z kurczaka również delikatnie rozbić i doprawić czosnkiem z solą i dowolną przyprawą(u mnie czerwona(...)Skropić wszystko oliwą,zwinąć w roladę i związać dosyć mocno sznurkiem.Tak przygotowaną roladę zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.Po tym czasie zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temp ok 180st.C przez ok 1,5 godz.Pod koniec pieczenia zdjąć folię by rolada się zarumieniła
Niespełnione zdolności kulinarnesztuk oliwek w zalewie 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cząbru sól pieprz szpilki do rolady lub małe patyczki do szaszłyków Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce i dodajemy kurkumę, 2 łyżeczki tymianku, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki(...)zalewy, ananasy i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nadziewamy na szpilki po kawałku ananasa, kurczaka, oliwkę i suszonego pomidora. Kolejność nie jest obowiązkowa, wszystko zależy od wyobraźni. Przygotowane szaszłyki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie szaszłyki posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem i jako
My Chcemy Jeśćpodwójna pierś kurczaka (na 4 roladki) czubryca czerwona kiełbasa węgierska (ok. 10 cm) marynowana papryka cebula sól Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem. Posolić i posypać czerwoną czubrycą. Odstawić na ok. godzinę. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić na słupki. Na jednym z końców piersi układać cebulę, paprykę i kiełbasę. Zawijać w roladę. Odkładać na talerzyk złączeniem piersi do spodu(...)obrócić. Ziemniaki i dynia ziemniaki (po 2 na porcję) dynia olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić je na blasze i położyć obok nich roladki, by mogły się razem piec dalej. Podawać roladki z ziemniakami
Weekendy w domu i ogrodzieuwielbiam szpinak z aromatem czosnku, kurczaka i boczek. To połączenie jest rewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził(...)pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut
VioletoweKucharzenieoliwek Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry- gotować kilka minut w osolonej wodzie (muszą pozostać lekko twarde). Pierś z kurczaka pokroić z kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka, usmażyć na patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć razem z kurczakiem oraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (może być pokrojony w malutką kosteczkę). Chwilę dusić na wolnym(...)przyprawy. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek lub olejem, na dnie ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków. Położyć kurczaka z czosnkiem i cebulą. Posypać kostkami papryki. Dać drugą warstwę ziemniaków i wylać na to sos śmietanowo- serowy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na około 35-40 min Można podawać z sosem czosnkowym Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu
Kuchnia moimi oczamiSkładniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki pikantnej musztardy 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 18% pół cebuli 2 ząbki czosnku rozmaryn suszony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Wykonanie:Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Smażymy aż się zarumieni. Miód , musztardy, śmietanę i czosnek(...)jednym naczyniu, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tym samym oleju co kurczaka. Gdy nam się ładnie zarumieni, przerzucamy ją do sosu.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy na termoobiegu jeszcze 15 minut.Tak przygotowanego kurczaka
Czerwona Porzeczkawcześniej odcięte. Podkładając dłonie pod plecy kurczaka składamy kurczaka na pół razem z farszem. Zabezpieczamy wykałaczkami przeciętą skórę i sznurkiem na krzyż wiążemy wykałaczki. Wystającą skórę po wycięciu kości skrzydeł i nóg kurczaka wpychamy do środka i również zabezpieczamy wykałaczką. Foremkę smarujemy masłem i wykładamy na nowo zrobionego wyluzowanego kurczaka:). Piekarnik nagrzewamy do 220st. zmniejszamy temp
Leśny Zakątekpokrojony na cienkie plasterki, po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy(...)bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Podsmażone roladki przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i zapiekamy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na TalerzuProste a jednocześnie bogate w witaminy i wartości odżywcze. Połączenie warzyw oraz kurczaka zawsze sprawdzi się dobrze jako propozycja obiadowa. Kilka składników i obiad gotowy:) Składniki - 1/2 piersi z kurczaka - 4 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 pietruszka - pół cebuli czerwonej - passta pomidorowa (około 4 łyżek) - przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy(...)rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie układamy pokrojone warzywa, polewamy sosem a następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego
Health-Fit-Lifeczosnku - 300g brokuła - połowa wędzonej piersi kurczaka (można zastąpić szynką lub podsmażonym kurczakiem) - połowa małej cebuli - 1 pomidor - 1/4 papryki - pół szklanki tartego sera żółtego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka bazylii - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 łyżeczki tymianku Przygotowanie: 1. Brokuły ugotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić na małe kawałki. 2. Kurczaka, cebulkę, pomidora i paprykę pokroić(...)suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę, jajko oraz jogurt i wszystko wymieszać. 4. Do masy dodać brokuły, kurczaka, cebulkę, pomidora, paprykę i ser. Wszystko wymieszać. 5. Wypełnić foremki masą i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180C. Wspaniale pachną podczas pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika już cały dom jest wypełniony ich aromatem
two broke sisterssałaty, obrane ze skory (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy na nią pokrojoną w paski pierś kurczaka i smażymy przez 2-3 minuty. Do mięsa na patelnię dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, oraz posiekany ząbek czosnku, całość lekko solimy i smażymy jeszcze przez trzy minuty(...)chlebkach pita wykonujemy nacięcie( odcinając górną część nożem tak by dostać się do wewnętrznej kieszeni) i napełniamy je przygotowanym sałatkowym farszem. Pitę możemy jeszcze zapiec przez pięć minut w piekarniku ( nagrzanym do temperatury 170 stopni), albo od razu podać
Miód i pieprz