tylko nogi lub piersi – pomimo ich niewielkiej masy czas pieczenia rzadko jest krótszy niż 50-60 minut, a bywa dłuższy. W praktyce trzeba wówczas co jakiś czas sprawdzać kiedy mięso stanie się miękkie i zakończyć pieczenie w chwili ustalonej dla każdego przypadku z osobna. Jeśli pieczemy sam filet z kaczki, warto przed włożeniem od piekarnika ponacinać „w kratkę” skórę (patrz(...)rozbioru kaczki skrzydeł czy grzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi z kaczki wymagać będą dłuższego pieczenia czy duszenia niż piersi. Podobnież takie składniki jak wino czy dodatek w potrawie cytryny lub octu przyspieszają mięknięcie mięsa. Do góry Smalec z kaczki Swoistym „efektem ubocznym
Kulinarna Pokusagęsim tłuszczu. Polecam!A ponieważ czas gęsiny właśnie nadszedł, warto też zajrzeć do pozostałych gęsich przepisów:Gęsie nogi pieczone z ziemniakamiGęsie szyjki faszerowaneCzulentPierś gęsia pieczona II - z imbirem Pierś gęsia pieczona w majerankuPierś gęsia pieczona na jabłkachskładniki (7 - 8 szyjek)7 - 8 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku)farsz wieprzowy 300 g mielonej wieprzowiny110 g wątróbki(...)namoczona i przemielona) 4 ząbki czosnku, posiekane1 cebula,posiekana1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajkomajeraneksól, dużo pieprzu1 łyżka gęsiego smalcufarsz drobiowy300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka)110 g wątróbki drobiowejok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 cebula1/2 pęczka pietruszki
Stare Garydużą ilością sera Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami (6 porcji) Składniki: 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone(...)tartej ¼ szklanki startego parmezanu Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa ¼ szklanki świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20×26 cm włóż cebulę, pieczarki, szparagi i czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Włóż
karmelowypiersi kurczaka, 1 opakowanie „warzyw na patelnię” (nie zawierające ziemniaków), 1 opakowanie przyprawy gyros, olej lub oliwa do smażenia, majonez i ketchup. Sposób przygotowania tortilli zapiekanej: Filet z piersi kurczaka myję, osuszam i kroje w kostkę. Mięso wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem dodaję całe opakowanie przyprawy gyros i smażę do momentu aż zacznie się(...)zawijania. Układam mięso z warzywami na placku i zawijam, całość spinam wykałaczką. Sposób zwijania tortilli Tak przygotowane tortille zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez około 10 - 15 minut (aż zaczną się rumienić). Każdą tortille bardzo delikatnie rozwijam i do środka dodaję nieco sosu powstałego po zmieszaniu równych objętości majonezu
Gotuj Się Kto Możekoperku 1 duża marchewka pieprz świeżo mielony sól 1 czubata łyżka prażonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 1 litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany(...)Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne, ale nie spalone. Gorące papryki
Życie zaczyna się w kuchniprzekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ). Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane filety ponacinać z wierzchniej strony. Na patelni położyć pergamin lub papier do pieczenia.i rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię, na papierze, ułożyć filety z kurczaka. Smażyć na małym ogniu(...)patelni sprawdzić w nacięciach, czy filet dobrze się usmażył. Jeśli nie potrzymać go jeszcze chwile na patelni lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C. Usmażony lub/i podpieczony filet z kurczaka odłożyć na deskę, na około 5 minut. Po tym czasie kroić w grubsze plastry. Smacznego
kolorowotorcikowozrobienia, uwierzcie! Potrzebujecie następujących składników: około 400 g twardego, żółtego sera 3/4 szklanki startego parmezanu 15-20 suszonych pomidorów 300 g świeżego szpinaku cebuli czosnku 400-500 g piersi z kurczaka około 100 g cieniutko pokrojonego boczku surowego wędzonego 3 jajek 2 czubatych łyżek majonezu soli i pieprzu olej Najpierw przygotowujemy serową podstawę. Ser ścieramy na tarce, może być(...)dodajcie jeszcze jedno jajko) Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem tworzymy prostokąt o grubości mniej więcej 4-5 mm. Wstawiamy na około 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej przy włączonym termoobiegu. W międzyczasie oczyszczamy mięso i rozbijamy jak na kotlety schabowe, leciutko solimy i pieprzymy. Suszone pomidory moczymy w ciepłej wodzie jakieś
Pichceniomaniaprzygotowaniu. Następne danie Madziuni, dziękuję. Piersi kurze pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem ,pokruszoną kostką rosołową, papryką, polać odrobiną oliwy, obsypać mąką. Wymieszać i odstawić. Pora umyć, pokroić w cienkie poprzeczne paseczki, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i obsmażyć pora i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka obsmażyć na tej samej patelni co smażył(...)masła.Mięso powinno być lekko zarumienione. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć obsmażone na masło i na to położyć pora z pieczarkami. Zalać wszystko śmietaną. Obsypać posiekaną pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Podawać z z brązowym ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńwarzywami, korzystajmy póki są!!! SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, 2 kromki chleba, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 pomidory, 1 ogórek, ½ papryki czerwonej, sałata lodowa, ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka przyprawa do kurczaka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, obsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Sałatę(...)przez praskę czosnku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Chleb kroimy w kostkę, oliwę mieszamy z solą i pieprzem oraz papryką, polewamy nim pokrojony chleb. Przekładamy do piekarnika, pieczemy 15 min.w 180 stopniach aż się zarumienią. Warzywa mieszamy ze sobą, układamy kurczakiem, polewamy sosem
słodki bratekczosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień bo łatwo się wysuszają . Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie ( składniki na marynatę po prostu wymieszać ze sobą i pokryć kuraka ) . Na niedużą(...)fasolką . Całość zalewamy ketchupem wymieszanym z wodą ( 3 szklanki ) , lekko dosalamy gdyż ryż mocno wciąga smaki i doprawiamy chilli . Na samym końcu układamy kawałki kurczaka , tak żeby przykryły sobą wszystkie pozostałe składniki . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , podpiekamy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę do 150 C i całość nakrywamy folią . Po upływie 1 godziny , zdejmujemy folię
Ogrodnik w podróżypuszki 1 pierś z kurczaka papryka ostra mielona, oregano, bazylia, sól, pieprz, czosnek granulowany opcjonalnie pęczek szczypiorku 200 g ryżu długoziarnistego Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, pierś z kurczaka w małe kawałki. Następnie pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu zrumienienia mięsa. Potem dodajemy pomidory(...)opakowaniu. Kiedy już nam się ugotuje przekładamy go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, na ryż wykładamy mięso z pomidorami, posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Po podaniu można posypać szczypiorkiem. Smacznego
Moje-pitraszeniesól, pieprz Dodatkowo bagietka rukola czerwona cebula pomidor jajko ugotowane na twardo Sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso solą, pieprzem i ziołami. Suszone pomidory posiekać i nałożyć na środek filetu. Zwinąć(...)pietruszkowo - czosnkowy - natkę pietruszki posiekać drobno, wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dosolić do smaku. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i lekko podpiec. Ostygnięte roladki pokroić w grubsze plastry. Dół i górę bułki posmarować sosem i układać rukolę, pomidor, mięso, jajko i cebulę. Przykryć górą bagietki i smacznego
pink envelopeczosnek - olej Wykonanie Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem, posypuje delikatnie mielonym czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem ser feta, dodaję do niego pokrojoną w drobną kosteczkę czerwona paprykę i zioła, całość mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładam łyżką ( jedna łyżka na pierś wystarczy ) na rozbite piersi i zwijam w roladki. Każdą roladkę(...)smaruję przy pomocy pędzelka odrobiną oleju. Roladki przekładam do naczynia, łączeniem do dołu. Na koniec każdą roladkę smaruję delikatnie olejem również przy pomocy pędzelka. Roladki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę bez przykrycia w 150 stopniach ( z termoobiegiem ) ok. 25-30 minut. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródporcje):1 szklanka ryżu2-3 łyżki oleju300 ml wody 1 pierś z kurczaka1 nieduży brokułprzyprawa do gyrosa100 g śmietany3 jajka50 g tartego żółtego serasól, pieprzgałka muszkatołowaSposób wykonania:1. Pierś z kurczaka gotujemy w przyprawie gyros. Następnie kroimy w kosteczkę.2. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru na półtwardo.3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany(...)palniku jeszcze na 10 minut.4. Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.5. Wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do180 st. C do zrumienienia się wierzchu (ok 20 minut)Smacznego!!!Źródło: Smak mojej kuchni
Kuchnia domowa AniSkładniki: · opakowanie tortilli pszennych (ja zużyłam 4 placki -porcja dla dwóch osób) · 2 piersi z kurczaka · sałata lodowa · pomidor · ogórek zielony · oliwki(...)łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki (około 5 cm).Przełożyć do miski. Przyprawić i wymieszać z jogurtem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Ja używałam zarówno sezamu jak i płatków. Część kurczaka panierowałam w płatkach owsianych, a drugą w sezamie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kurczaka i piec
Mania Gotowania