się do nowej, bo pięcioletniej kulinarnej tradycji, jedzenia gęsiny na Św. Marcina. Doceniajmy to co Polskie, a co nasi zagraniczni sąsiedzi doceniają już od wielu, wielu lat. Amerykanie mają indyka, my miejmy gęś. Przy okazji, ciekawostka, którą wyczytałam na stronie pałacu w Wilanowie, szukając wiadomości na temat kuchni staropolskiej. W 1671 w Norymberdze wydano książkę kucharską Stanisława Prażmowskiego. Znaleźć(...)sosów dodawano imbir, kardamon czy szafran. Śmiało powinniśmy z tych pomysłów korzystać, ale również z większą pokorą spojrzeć na naszą polską historię kulinarną. Przynajmniej ja biję się w pierś, że ciągle zapatrzona na zagraniczne smaki, tak niewiele uwagi poświęcam temu co polskie. Czas chyba zaopatrzyć się w kilka książek Hanny Szymanderskiej i Piotra Adamczewskiego. A może Wy możecie polecić
W kuchni wieczoremKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś mam dla Was kolejny świetny przepis na obiad do lunchbox’a. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu, uzyskujemy
Be Fit Be StrongSzybka drobiowa zapiekanka to takie jednogarnkowe danie zawierające w sobie kurczaka, ziemniaki i śmietanowy sos. Jeśli nie chce nam się robić każdej z tych rzeczy
Walijskie Pichcenietyż bydymy ta kaczka potyn 22 godzina abo i trocha dużi 23 dusić na małym łogniu. Niyskorzi 24 rozgrzyjcie sie piekarnik na 200 stopni i wrojście tam sama pierś (bez zōłzy) na 15-20 minut, żeby spiykła ji 25 sie skōrka i bōła fajnie chrupiōnco. Bez tyn czas mogecie rozfyrlać 26 sie trocha mōnki w jaki szolce 27 i zagyńścić(...)zōłzy. Do taki imbirowo-sezamowyj kaczki to mogecie sie zjejś klōski, ryż, nudle abo i jako fajno bōłka. Smacznego 1 domach 2 je 3 czasem 4 przygotuje 5 indyka 6 przecież 7 kilka lat 8 był, ō- samogłoska w wymowie między o i u 9 gdzieś 10 gęś 11 zwykłych 12 przez 13 powiedzieć 14 naprawdę 15 niej
Chop w kuchniGdybym miała wybierać między ryżem a makaronem, miałabym dylemat :-) Więc, aby go uniknąć gotuję na przemian: a to ryż, a to makaron ... Mąż oczywiście preferuje
Walijskie Pichcenieosób. Natura obdarzyła kurczaka tylko dwiema nogami, co ogranicza możliwość sprawiedliwego obdzielenia tuszką, kiedy biesiadników jest więcej niż dwóch. Nie wiemy jak u Was, ale u nas na pytanie: pierś, skrzydełko, czy nóżka zazwyczaj pada odpowiedź: nóżka. W takiej sytuacji zbawienny jest właśnie farsz, który nie tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia(...)wadze do 1,8 kg. Czas pieczenia takiego kurczaka to 1 ½ godziny. My lubimy dobrze wypieczone mięso o chrupiące skórce. Składniki: Kurczak w całości 300 g mielonego kurczaka lub indyka 150 g wątróbki drobiowej 1 ząbek czosnku 100 g orzechów pistacjowych 100 g żurawiny 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (użyj pół szklanki suchych nasion) Do pieczenia 1 cytryna
Niedzielny kucharzosób. Natura obdarzyła kurczaka tylko dwiema nogami, co ogranicza możliwość sprawiedliwego obdzielenia tuszką, kiedy biesiadników jest więcej niż dwóch. Nie wiemy jak u Was, ale u nas na pytanie: pierś, skrzydełko, czy nóżka zazwyczaj pada odpowiedź: nóżka. W takiej sytuacji zbawienny jest właśnie farsz, który nie tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia(...)wadze do 1,8 kg. Czas pieczenia takiego kurczaka to 1 ½ godziny. My lubimy dobrze wypieczone mięso o chrupiące skórce. Składniki: Kurczak w całości 300 g mielonego kurczaka lub indyka 150 g wątróbki drobiowej 1 ząbek czosnku 100 g orzechów pistacjowych 100 g żurawiny 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (użyj pół szklanki suchych nasion) Do pieczenia 1 cytryna
Niedzielny kucharzmarnuje Kurczak w tym przepisie to mięso, które zostało z gotowani rosołu. Możecie użyć każdego innego mięsa, które lubicie: gotowanego, pieczonego, wędliny. Możecie też użyć surowego kurczaka czy indyka i zacząć od szybkiego pokrojenia go w kostkę i przesmażenia na oleju. Pęczak orkiszowy to popularna ostatnio kasza orkiszowa w swoim największym wydaniu – całe, obstukiwane ziarno. Uwielbiam taki pęczak(...)polecam wypróbować tą właśnie kombinację smakową! PRZEPIS PĘCZAK ORKISZOWY Z KURCZAKIEM I BURAKIEM Składniki: 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchewka 2 buraki mięso kurczaka ugotowane lub upieczone np pierś 2 łyżki ketchupu sól pieprz czosnek granulowany 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku orkiszowego Jak zrobić pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem: Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną drobno cebulę
Dorota Smakujezupy. Przepis na niego znajdziecie u mnie na blogu tutaj ( klik ). Składniki na 4-5 porcji: – 1l bulionu warzywnego (1l wody + 2 łyżki koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g piersi z kurczaka/indyka – 500g dyni – 250g kaszy gryczanej – 120ml białego, wytrawnego wina – 1 cebula – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka suszonego rozmarynu – 1 łyżeczka suszonego(...)Mięso i kawałki upieczonej dyni dodajemy do kaszy, mieszamy. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gotowe danie posypujemy pokruszonym serem Feta i pestkami dyni. Smacznego! Artykuł Kaszotto z dynią, indykiem i fetą pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongMięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięso indycze zawsze kupowałam z rozsądku, jako że zdrowe i wartościowe, najczęściej w postaci szyjki aby dołożyć ją do rosołu lub mielonego na farsz czy kotlety/pulpety
Kuchenne zapiski EdytySięgnijcie po poniższy przepis. Spróbujcie tego jakże prostego a zarazem pysznego dania, które smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno :) Potrzebujemy: 200 g ryżu, ok. 500 g piersi z kurczaka, ok. 1,5 l bulionu, 2 łyżki stołowe czerwonego pesto, garść czarnych oliwek, 5-6 suszonych pomidorów, sól, pieprz Filet myjemy a następnie w całości gotujemy w bulionie(...)wręcz uwielbiam. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno w formie sałatki. Spróbujcie a jestem pewna, że zaczniecie robić je częściej :) Oczywiście zamiast kurczaka możecie użyć indyka a ryż zwykły zastąpić brązowym. Mi jednak całość najbardziej smakuje właśnie w takim wydaniu, jakie zaprezentowałam w przepisie. Smacznego :) Ryżotto z pesto i oliwkami Po więcej przepisów zapraszam
Przepis na Dzień DobryTym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!