pierś gęsi - 221 przepisów (strona:9/15)

Rosół z gęsi i kaczki 217

bardzo tłusty. Kiedy ostygł, zdjęłam z niego większość tłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi. Składniki: 2 piersi z gęsi ze skórą 2 nogi z kaczki 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora kawałek włoskiej kapusty 3 ziemniaki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów

Czerwień i błękit
Ramen drobiowo- wołowy 170

zupa, którą od długiego czasu planowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki

Mango Papaja
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 171

bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią, wędzona pierś kacza oraz kiełbasa z gęsiny. Ogromne ukłony dla wszystkich producentów, wystawców i serdeczne pozdrowienia dla wszystkich pań z kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń Kobieta Aktywna : ) Te osoby włożyły kawał

Right Behind The Kitchen
grillowanie 133

pieczarkami   stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka  pierś kaczki pierś z gęsi  kaczka z grilla T-bone z grilla  górka cielęca z grilla żeberka   karkówka karkówka z grilla II    polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber

królestwo garów
Wielkanocna chrzanowa z jajkiem i pieczoną gęsiną 165

kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej  plasterków do zupy - a wywar z parzenia białej kiełbasy zawsze przecież jest w Święta. Uważam , że taka odmiana  w świątecznym menu mile zaskoczy domowników . Czytaj

Buniabaje w kuchni
Gęś w świeżo wyciskanym soku jabłkowym na liściach z jarmużu 189

świętego Marcina, taka będzie cała zima Marcinowa pogoda mrozów zimie doda Gdy mróz na Marcina, będzie tęga zima Jeśli Marcin z chmurami, niestałeczna zima przed nami Pierś z marcinowej gęsi biała, to zima będzie stałkowała Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości Na świętego Marcina najlepsza gęsina Na Marcina gęś

Bon Appetit Małgorzaty
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 196

całej Europie  pojawi się tego dnia na wielu stołach. Zyskała dodatkowo wymiar patriotyczny, wszak 11 listopada to Narodowe Święto Niepodległości. Nieśmiało sięgamy po gęsie uda i piersi, ja namawiam odważ się i upiecz gęś w całości! To nic trudnego, tylko dość rozciągnięte w czasie, a całą pracę ani tak wykonuje za nas piekarnik. Gęś jest  tłusta(...)mięso będzie kruche i soczyste. Następny punkt to sucha marynata i tu najlepiej gęś pozostawić w ziołach na całą noc. Najbardziej popularna jest chyba gęś pieczona i nadziewana jabłkami, bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze harmonizują z aromatem gęsiny, wchłaniając przy tym nadmiar tłuszczu. Aromat gęsiego mięsa doskonale podkreśla majeranek, mielony kminek lub imbir. Tu znawcy podkreślają, by nie przesadzać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęś pieczona z jabłkami 132

pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym). Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi a skórka będzie śliczna i chrupiąca. Łącznie będziemy piec prawie 5 godzin! Po 1,5 godzinie

królestwo garów
Pieczona piers z młodej gęsi z nuta cynamonowa. 102

gęś kojarzyła mi się zawsze z dobrobytem, z rycerzami w lśniącej zbroi którzy zajadali się tym ptactwem a tłuszcz lał im się po brodzie... tak, bajki! tak to niestety bywa z wieloma rzeczami,ze wyobrażenia o nich mamy cudaczne do póki czegoś nie spróbujemy, nie poznamy. Tak tez było ze mną! Tak więc dziś polecam pierś z młodej gęsi

Radość kipiąca uśmiechem.
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 176

odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy:  wołowina polędwica stek rostbef  wieprzowina karczek wieprzowy  żeberka jagnięce  pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia  łososia dorsza krewetki przegrzebki  ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce  Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem ciekawa

AZgotuj!
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 199

cebulką ,jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement kulinarny, pisałem już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i  można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i  mam smaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów  tłuszczowych, podobnie jak oliwa

Kulinarny karnet Christophera
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 201

zewnątrz.Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Jabłka podzielić na ćwiartki, por pokroić na 3 cm kawałki, umieścić w gęsi. Gęś włożyć do brytfanki (piersią do góry), nakryć pokrywką lub folia aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić

SzczyptaSmaQ
Pieczona gęś 277

polski etnograf Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina, zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz, obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie zostawia piersi, ostrożnie mięso objada, oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest biała, rokuje zimę suchą i stałą; jeżeli jest sinawa i czerwona, zimę słotną; jeżeli pół biała od góry(...)przecież jako kraj jesteśmy zagłębiem gęsim, które płyną na stoły Francuzów czy Niemców, zamiast na nasze. Dlatego czas najwyższy przekonać Polaków, żeby w wielkie święta ponownie na swoich stołach przywrócili nasze staropolskie zwyczaje i ucztowali w gronie rodzinnym zajadając się pysznymi potrawami z polskiej gąski. Z okazji zbliżającego się dnia Św. Marcina zapraszam na gęś. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 171

bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne na pyszny obiad w te szare i zimne dni, zapraszam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, tylko biała część (opcjonalnie) 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka ananasa, pokrojonego na małe kawałki 450 g piersi kaczej lub z gęsi, pokrojonej w cieniutkie plasterki sok z limonki do smaku 1/4 szklanki posiekanej liście kolendry Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż trawę cytrynową, imbir

karmelowy
Pierś z kaczki pieczona na cebuli i jabłkach z majerankiem 111

gęś nie jest łatwo zrobić. Fakt, kurczaka zrobimy szybciej i bez większego zachodu. Jednak, aby smacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś z kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza tajemna, naprawdę :) Moja dzisiejsza pierś

Codzienna kuchnia niecodzienna