pierś gęsi - 221 przepisów (strona:10/15)

Pieczona gęś 128

Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. 🍗🍲😋 Składniki: - gęś (porcje: 2 udka i pierś) - 5 jabłek - garść żurawiny - parę suszonych śliwek i rodzynek - olej rzepakowy - 8 łyżek - liść laurowy  - ziele angielskie - sól himalajska - pieprz ziołowy - majeranek - zioła toskańskie (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: - porcje gęsi obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem oraz majerankiem i ziołami

MintTaste
Pierś perliczki w pomarańczach 133

piersi z perliczki, 2 cm korzenia imbiru, 2 pomarańcze, 1 łyżka miodu lipowego, 100 ml bulionu drobiowego, sól, tłuszcz do smażenia (smalec gęsi, masło), 1 łyżka zimnego masła Piersi perliczki oprószyć solą i natrzeć startym imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Pomarańcze umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym

królestwo garów
Rosół z gęsi, z korzenną nutą 199

kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi odgrzewania - mięso twardnieje i robi się łykowate.  Dlatego postanowiłam poporcjować tuszkę i wykorzystać jej elementy do różnych potraw. Uda gęsie upiekłam z kaszą i kapustą, ze skórek i sadła(...)smalec z cebulką i jabłkiem a piersi czekają w zamrażarce na swój dzień a raczej koniec remontowego zamieszania w moim domu.  Gdy odcięłam uda i piersi oraz wszystkie skórki został mi szkielet gęsi razem z szyją i skrzydłami. Pocięłam go na nieco mniejsze kawałki, takie żeby zmieściły się do gara, i postanowiłam ugotować dobry rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 192

Podróże są emocjonujące, a zachwycające dech w piersiach widoki sprawiają, że mamy gęsią skórkę. Pomyśleć jeszcze, że można to wszystko połączyć – piękne miejsca, genialne kompozycje na talerzach, smaki, które zostają w pamięci do końca życia. Przywołując w głowie wspomnienia z wyjazdów, organizm nasz produkuje więcej śliny – coś w stylu psa Pawłowa…  I trochę mi wstyd. W sumie bardziej(...)kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste.  Odrobina tłuszczyku przytwierdzona do mięsa

Right Behind The Kitchen
PIERŚ Z KACZKI w sosie pomarańczowo-śliwkowym 171

SKŁADNIKI: 2 piersi kaczki ze skórą szczypta pieprzu i soli smalec z gęsi (moze byc zwykly olej) konfitura śliwkowa sok ze świeżej jednej pomarańczy SPOSÓB; Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem Sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą

Viola cooks with passion
Pieczona gęś 224

wyboru mamy gęś świeżą, mrożoną oraz elementy gęsi. Możemy skusić się na zakup całej tuszki, ale również na spróbowanie możemy kupić nóżkę, pierś, szyje czy podroby! I dziś właśnie proponujemy Wam pieczoną gęś, która jest idealną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Gęś zamarynowana w aromacie ziół i pomarańczy u nas była podana z ziemniakami i buraczkami

Plate of Joy
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 212

jest zwyczajnie niedostępne w handlu ( w polskim handlu).Dziś na szczęście powoli się to zmienia.Dzisiejsze pieczone uda jest to dopiero moje drugie spotkanie z gęsina.Pieczona pierś była równie udanym daniem.Zanim upiekłam uda gęsie przeczytałam wiele przepisów.Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna i dobra nie potrzebuje wielu przypraw.Im mniej przekombinowana tym smaczniejsza.Szczególnie uwiodło mnie(...)jedno slowo jeszcze o gęsim smalcu.Ma on silne dzialanie rozgrzewające i od wieków jest stosowany jako naturalna maść na bóle pleców i stawów np.kolanowych.Wystarczy wymieszać słoiczek smalcu z rycyną w ilości 30 ml i każdego wieczoru przez 5 minut nacierać bolące miejsca.Ulga gwarantowana po 1 miesiącu kuracji.A teraz zapraszam do przepisu.Składniki:2 uda gęsie - 1 kg2 lyżki suszonego majerankusol

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Odświętna gęś 223

także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)Składniki (na 4 porcje):pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka rozmarynuziele angielskie2 liście laurowełyżka oliwy lub olejuPrzygotowanie:Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem

Zakręcony Widelec
Gęś z kaszotto cydrowym 145

danie świąteczne. Nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają gęsi jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem tradycyjnie pieczoną gęś, a właściwie jej elementy , bo miałam pierś i nogę podałam z farszem z kaszotto w cydrze. Wyszło genialnie , wyszło pysznie. Zapraszam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierś z perliczki z grzybami 114

piersi z perliczki, gałązka rozmarynu, tłuszcz do konfitowania (najlepiej gęsi), 3 jagody jałowca,   1 cebula, garść grzybów suszonych (prawdziwki), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml bulionu drobiowego (ja użyłam bulion z perliczki), 1 jagoda jałowca, kilka listków rozmarynu, masło, sól, cukier, Piersi z perliczki włożyć do roztopionego tłuszczu, dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec i gotować na wolnym ogniu

królestwo garów
Pierś z KACZKI z karmelizowaną marchewką i sosem malinowo-chrzaowym 157

ViolaPassion Zacznijmy na początek od piersi z kaczki  SKŁADNIKI; 2 piersi kaczki ze skórą szczypta pieprzu i soli smalec z gęsi (moze byc zwykly olej) marchew mix sałata pomarańcza albo dobrej jakości sok pomarańczowy DO SOSU: 2 tarte buraki 2 -3 łyżki chrzanu maliny garść vinegar kilka kropel Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem Sprawdzamy

Viola cooks with passion
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 180

bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi z dynią(...)Amuse bouche: golonka z kalerosse, ziemniakiem i crème fraîche. Pierożki z ogonem wołowym, karmelizowanymi szalotkami i emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu

Food Square
Pierś gołębia z sosem grzybowym 209

gołębie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 suszony prawdziwek, 6 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Resztę gołębia pociąć na mniejsze kawałki. Sos: kawałki gołębia podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Dodać przyprawy, cebulę przekrojoną na ćwiartki, czosnek, przesmażyć. Wlać wino

królestwo garów
Królik w białym winie i czosnku 197

jest polecany do jedzenia w wielu dietach. Na przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy

Kulinarne przygody Gatity
Rosół wołowo-drobiowy z chili 324

pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; – z kaczki – przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania