pierś gęsi - 221 przepisów (strona:2/15)

Pieczona pierś z gęsi 172

podwójna pierś z gęsi  (u mnie 1kg mrożonej),3 łyżki sosu sojowego,pieprz świeżo mielony,makaron świder Czaniecki,glazurowane marchewki- przepis tutaj.  Przygotowanie:   Pierś z gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószamy(...)mięso świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na zimnej patelni grillowej podsmażamy pierś, na małym ogniu skórą do dołu w celu wytopienia trochę tłuszczu ze skóry (ja nie odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny w 170 stopniach. Podajemy

Aga w kuchni
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną 201

Pyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną. Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :) SKŁADNIKI  1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg)                  sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki(...)słoiczku PRZYGOTOWANIE Pierś myjemy i osuszamy. Oddzielamy od kości. Nacinami skórę (w ukośną kratkę). Rozcinami pierś wzdłuż na 2 części. Solimy z każdej strony. Olej mieszamy z ziołami i posiekanym czosnkiem. Nacieramy piersi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub -najlepiej -na całą noc.   Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając

Moje Kuchenne Rewelacje
dania z gęsi 101

pierś gęsi w winie pierś z gęsi z czereśniami      pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym   gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce   uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi

królestwo garów
59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 143

majówkowym zastoju zrobić coś pożytecznego i  przygotować pyszny posiłek dla siebie i bliskich. Dla tych, którzy nie wybierają się na grilla proponujemy pyszną pieczoną w owocach pierś z gęsi z puree ziemniaczanym i sosem żurawinowym. Do dzieła! Składnikipierś z gęsiPierś dokładnie myjemy i usuwamy kości tak, aby nie uszkodzić mięsa. Odcinamy zwisające kawałki skóry, ale nie wyrzucamy(...)pierś wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy z niej dokładnie części marynaty (czosnek, zioła), aby nie przypaliły się podczas smażenia. Na patelni mocno rozgrzewamy małą ilość tłuszczu i wkładamy pojedynczo gęsie piersi. Smażymy na skórze do zrumienienia i wytopienia się części tłuszczu, następnie ok. 2 minuty z drugiej strony. Kawałki skóry odciętej przy obróbce wstępnej mięsa także smażymy. Tak przygotowane mięso

Symfonia Smaków
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 182

karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową!Brzmi obłędnie, prawda?I tak samo smakuje!Gwarantuję!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś gęsi ze skórą – ok. 300 g – 400 gMARYNATA:* piwo Książęce chlebowo-miodowe – 1 szkl* czosnek – 2 ząbki* suszony tymianek – 1 szczypta* estragon(...)mąka ziemniaczana – 2 łyżki* masło – 1 łyżka* małe żółtko – 1 sztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy.MARYNATA:Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami.Dodajemy sok cytrynowy , pół szklanki piwa Książęcego chlebowo-miodowego oraz olej, dokładnie mieszamy.Marynatą smarujemy dokładnie mięso, wbijamy goździki

Ostra na Słodko
Piersi z gęsi pieczone w rękawie. 202

Składniki: 2 piersi z gęsi 2 jabłka 10 śliwek suszonych 10 moreli pieprz świeżo mielony kucharek 1 łyżka majeranek 1 łyżeczka rozmaryn 10 ziaren jałowca oliwa Wykonanie: Skórę gęsi  naciąć  w ukośną kratkę nożem i doprawić przyprawami.  Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce(...)Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony skóry. Obsmażone piersi przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać owoce, związać końce i piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut. Wyjąć z piekarnika, dać im  chwilę odpocząć, pokroić  w plastry i obłożyć owocami. Smacznego. Piersi z gęsi pieczone w rękawie

Kulinarny karnet Christophera
PIERSI Z GĘSI Z JABŁKAMI I CYDREM 146

się zastanawiam dlaczego? Ani to trudne, ani deficytowe, a jednak traktowane odświętnie. Może wreszcie czas to zmienić, wszak to mięso bardzo zdrowe. A polska gęś doceniana jest niemalże w całej Europie. SKŁADNIKI: 2 piersi gęsie 2 ząbki czosnku w łupinie 2 jabłka 1/3 szkl cydru majeranek sól pieprz A jak to zrobić: Piersi umyć i ułożyć na desce skóra

Kuchnia w opałach
Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo-wiśniowym 195

Wykorzystuję połówkę piersi którą upiekłam wcześniej (Gęsie piersi pieczone z jabłkami ). Tak to już u mnie jest , że muszę kombinować co by tu zrobić by coś co robię na jeden obiad mogło potem w zmienionej formie być drugim czy trzecim posiłkiem. Tak też jest z tymi piersiami - zrobiłam na Wielkanoc jedną wersję , a potem drugą połówkę upieczoną po prostu zamroziłam

Buniabaje w kuchni
PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI 158

gęś!Po zrobieniu tej ostatniej z sosem z czarnej porzeczki naszła mnie ochota na zdecydowanie więcej!Wolną niedzielę postanowiłam wykorzystać właśnie do obradowania w kuchni.Zamarynowana dzień wcześniej w ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat.Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )MIĘSO:* pierś(...)conajmniej 12 godzin!Im dłużej w marynacie, tym smak będzie bardziej wyrazisty.W dużym garnku stapiamy tłuszczu gęsi, dodajemy posiekaną w piórka cebulę, podsmażamy na złoto.Dodajemy piersi z gęsi, obsmażamy z dwóch stron, a następnie zalewamy marynatą i dodatkowym 200 ml piwa.Przykrywamy na na wolnym ogniu dusimy do miękkości.Od czasu do czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną

Ostra na Słodko
Wędzona pierś z gęsi z purée z buraka z dodatkiem musu ze śliwek kalifornijskich 150

uczestniczyć. Podstawowy przepis przygotował dla nas Paweł Kibart - prowadzący.Ostatecznie w przepisie zaszło trochę zmian, więc właśnie taki zmieniony przepis Wam przedstawiam. Składniki /1-2 porcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie:Buraka zawinąć w folię(...)Suszone śliwki kalifornijskie ugotować w winie, dodać anyż i imbir. Następnie zmiksować na mus. Pozostałości z buraka zmiksować na gładkie purée z dodatkiem 3-4 łyżek musu śliwkowego. Pierś z gęsi pokroić na cienkie plastry, podawać z kuleczką buraczaną, purée buraczanym i musem śliwkowym. Skropić oliwą i ozdobić miętą.  mat. promocyjne

Pasja Smaku
pierś gęsi w śliwkowo żurawinowym sosie 109

pieczona   pierś gęsi Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny. Aby w pełni wydobyć  smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej. Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. składniki(...)gęsią pierś przez cztery, pięć minut, a następnie przewracamy ją na drugą stronę. Mięso smażymy kolejne cztery minuty, zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, układając pierś skórą do góry, podlewamy dwiema łyżkami tłuszczu ze smażenia i wkładamy do piekarnika (bez przykrycia) na dwadzieścia pięć minut. W tym czasie  na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy gęsie mięso ( pozostawiamy

Miód i pieprz
Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets 245

kości ze skórą (83%), woda, sól, glukoza, aromat. Można? Można! Dziś przedstawiam Wam pomysł na obiad, który można wykonać dosłownie w 30 minut, czyli w tyle ile piecze się pierś gęsi Krakusa. Pyszna, soczysta i świetnie doprawiona pierś z gęsi, podana z puree dyniowym z mascarpone i parmezanem i z sosem maślanym z szałwią. Do kompletu proponuję też(...)smażonych na gęsim tłuszczu ziemniaczków:). Po wyjęciu z piekarnika okazało się, że pierś wygląda bardzo smakowicie. Chrupiąca skórka i delikatne, soczyste mięso – podsumowując nie zawiodłam się i gorąco polecam! Co do wielkości piersi, u mnie 1 wystarczyła dla 3 osób z dużą ilością puree i buraczków Scroll down for recipe in English Gęś z puree z dyni i glazurowanymi

karmelowy
Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami 248

Karola Okrasy, którego przepisy są zawsze perfekcyjnie dopracowane. Troszkę odeszłam od pierwotnego przepisu, ale ideę pomysłu na pieczoną pierś zachowałam. Prawie wszystkie składniki, który znalazły się na talerzu, były słodkie, lekko słodkie lub słodko-pikantne oprócz ziemniaczanych kluseczek.  Pierś gęsi była miękka, delikatna i miała korzenno-słodkawy smak. Dodatkiem do niej były buraczki w słodko-kwaskowej glazurze, pieczona(...)nimi pierś z gęsi, pomijając skórę. Ułożyć piersi skórą do góry w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na 24-48 godzin. Po wyjęciu z lodówki, ponacinać ostrym nożem skórę (tylko skórę, mięsa nie nacinać), aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Natrzeć mięso solą z pominięciem skóry. Piersi gęsi smażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Smażenie rozpocząć

Codziennik Kuchenny
W listopadzie w roli głównej – grillowana gęsina 156

rozmarynu, czosnku i przypraw to taki miły akcent, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach właśnie w tym miesiącu. Grillowane piersi z gęsi w winie Składniki: 1 pierś z gęsi około 1-2 filiżanki czerwonego wina Burgund 2 ząbki czosnku pokrojone 1 posiekana gałązka rozmarynu ulubiona przyprawa do drobiu świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka stołowa masła (miękkie(...)podaniem piersi warto przykryć ją na 5 minut folią aluminiową. Taki odpoczynek mięsa pozwala na większą absorbację jego soków. Jeśli tak przygotowaną gęś pokroimy od razu po wyjęciu z grilla może ona stracić dużo wilgoci. Marynowane piersi gęsi z grilla Dobrze przygotowaną gęsinę z grilla można przyrównać do najlepszego steka – fileta Mignona zwłaszcza gdy marynujemy ją w doskonałej marynacie

naRuszcie
Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem 127

tego wytopiony tłuszcz ze skórki. Confit z gęsi jest wspaniały. Gęś marynowana w czerwonym winie i porzeczkowym dżemie jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam gęś z gruszkowym kompotem z dodatkiem suszonego berberysu. Gęsia pierś confit Składniki: 1,4 kg piersi z gęsi 200 ml dżemu z czarnej porzeczki 200 ml wody 250 ml czerwonego wina, wytrawnego sól(...)być gęsty, gruszki miękkie ale w całości. Rozwiń mięso z folii i pokrój na plasterki. Ułóż na półmisku. Na wierzchu udekoruj kompotem. Posyp natką. Gotowe!     The post Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia