pierś gęsi - 221 przepisów (strona:13/15)

Siekane kotlety z indyka 132

Lekkie, szybkie w przygotowaniu kotlety z piersi indyka z dodatkiem pieczarek i cebulki. Bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia. Wszystkie składniki należy bowiem drobno posiekać. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Bez dodatku bułki, bez panierki, jedynie z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Usmażone na gęsim smalcu, który dodatkowo podkręca ich smak. O niebo

Wiem co jem
Smażona w pierniku pierś perliczki 85

można smażyć. Używam piersi ze skórą. Pierś lekko roztłuc, dosłownie kilka uderzeń tłuczkiem. Oprószyć solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w pierniku. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. *może być masło klarowane, masło z olejem, smalec gęsi lub wieprzowy kryształ

królestwo garów
Ramen po polsku z kaczką 133

korpusy z kaczki, skrzydło gęsi, 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, tymianek, sól, dodatki: 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby), makaron

królestwo garów
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 134

Kaczka była, indyk był, gęś była... i tak chodząc pomiędzy lodówkami w Lidlu i zastanawiając się co by tu nowego spróbować natrafiłam na Perliczkę. I tak oto doszłam do wniosku przygotowując tą perliczkę że chyba nigdy w życiu nie nauczę się korzystać z jednego przepisu... Składniki 1 perliczka ok 1,2 kg 300-400 g boczku (ja miałam wędzony parzony(...)tymianek i olej, wszystko dokładnie mieszamy. Perliczkę nacieramy z zewnątrz i na zewnątrz marynatą. Do środka wkładamy połówkę pomarańczy. Ja związałam ciasno jej nogi i skrzydełka żeby przylegały do piersi, żeby się nie wysuszyła za bardzo. Boczek jeśli mamy w kawałku kroimy w cienkie plastry (możemy go włożyć do zamrażalki na chwilę żeby łatwiej się nam go kroiło

Piekielna Kuchnia Pati
Soczysta pierś kaczki z żurawiną, miodem i jabłkami na winie 245

układamy piersi skórą do góry, naokoło układamy połówki jabłek bez pestek ( możemy w środek włożyć po łyżeczce żurawiny) i wszystko zalewamy pozostałą marynatą. Całość pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.  Po upieczeniu kaczkę wyciągamy na deskę żeby odpoczęła przez krojeniem. Jako dodatek świetnie sprawdzają się kopytka podsmażone na smalcu gęsim. Smacznego

Niezły Młynek
Pieczona kaczka z okrą i owocem kaki 135

mrożona około 1.8 kg 4 ząbki czosnku 4 łyżki majeranku 3 owoce kaki 4 garście okry (piżmian jadalny) 2 łyżki tymianku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki smalcu gęsiego morska sól 1 łyżka 1 por Składniki do kalafiora: 1 kalafior 4 łyżki masła kilka łyżek bułki tartej Sposób: Kaczkę myjmy oczyszczamy z błonek i resztek piór. Przekrajamy wzdłuż(...)wlewamy zimną wodę ,dodajemy czosnek , majeranek i sól mieszamy . Wkładamy kaczkę i na noc pozostawiamy  pod przykryciem w chłodnym miejscu . Następnie wyciągamy kaczkę ,płuczemy i porcjujemy ( skrzydełka, udka ,piersi ) Posypujemy tymiankiem , papryką , majerankiem i nie wielką ilością soli z obu stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Do naczynia żaroodpornego wkładamy kaczkę pokrojonego pora, okrę i owoce kaki uprzednio pokrojone

Viola cooks with passion
Pieczone kacze udka w pomarańczach 117

Te cztery piękne udka kacze aż się prosiły na stoisku drobiowym, aby je upolować. No więc kupiłam, zamarynowałam, upiekłam i zjadłam z ogromną

To co kocham
Kaczka imbirowo-sojowoł (W tłumaczeniu dziś nie poszaleję ;) ) 163

tyż bydymy ta kaczka potyn 22 godzina abo i trocha dużi 23 dusić na małym łogniu. Niyskorzi 24 rozgrzyjcie sie piekarnik na 200 stopni i wrojście tam sama pierś (bez zōłzy) na 15-20 minut, żeby spiykła ji 25 sie skōrka i bōła fajnie chrupiōnco. Bez tyn czas mogecie rozfyrlać 26 sie trocha mōnki w jaki szolce 27 i zagyńścić(...)Smacznego 1 domach 2 je 3 czasem 4 przygotuje 5 indyka 6 przecież 7 kilka lat 8 był, ō- samogłoska w wymowie między o i u 9 gdzieś 10 gęś 11 zwykłych 12 przez 13 powiedzieć 14 naprawdę 15 niej 16 sosu 17 oleju 18 gdybyście 19 nie będziemy się zadręczać 20 z powodu 21 włożyć 22 późńiej 23 dłużej

Chop w kuchni
Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja 168

sentyment do studia CookUp. Jak zaczynałam moją przygodę z gotowaniem, mój ukochany wykupił mi tam w prezencie uczestnictwo w fenomenalnych warsztatach, które prowadził Łukasz Konik a tematem spotkania była gęś owsiana. Aż mi się łezka w oku zakręciła, kiedy po raz kolejny przestąpiłam próg tego miejsca:) Wracając do tematu warsztatów, nigdy wcześniej nie spotkałam się z kurczakiem kukurydzianym. Przedstawicielka producenta(...)tylu obietnicach miałam wybitnie wysokie oczekiwania wobec tego mięsa. Na początek, szef Sebastian pokazał nam jak porcjować drób. Generalnie często robię to w domu, jednak zaskoczył mnie tym, że piersi można zostawić z kostką. Potrenowałam i faktycznie nie jest to takie trudne. Następnie zabraliśmy się do przygotowywania 2 dań: pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem

karmelowy
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 157

zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche, czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia. Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko(...)rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim

W kuchni Karmel-itki
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 185

piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć na bok i wykorzystać do innych szczytnych celów. Tak przynajmniej jest u nas w domu. Dzieląc kurczaka z góry zakładamy, że piersi trafią do dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. Zobacz co jeszcze można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Co można zrobić z resztek(...)odbiegały od ideału. W końcu znaleźliśmy najlepszy sposób, do tego zdrowy, bo zawierający bardzo małą ilość tłuszczu. Mamy jeszcze jeden przepis, którego głównym składnikiem jest smalec – my używamy gęsiego- ale pokażemy go Wam innym razem, bo wymaga więcej pracy. Placki według tej receptury wyrabiamy ledwie kilka minut. Potem ciasto leżakuje trochę, a potem rozwałkowane trafia na rozgrzaną patelnię. Obserwowanie

Niedzielny kucharz
Confit z kaczki 129

Confit z kaczki to tradycyjny francuski sposób przygotowania kaczych nóżek, choć można w ten sposób przygotować także piersi kaczki, a nawet całą kaczkę. Confit, choć brzmi niezwykle elegancko, to tak naprawdę bardzo prosty sposób przygotowania mięsa. Polega to na przygotowaniu i konserwowaniu mięsa w tłuszczu. Metoda ta pozwala przygotować niezwykle miękkie, kruche i soczyste mięso przy minimalny użyciu przypraw. Mięso(...)delikatniejszej kaczki nie jedliście. Składniki: 4 nogi z kaczki garść świeżych gałązek tymianku i majeranku 4 ząbki czosnku kilka liści laurowych ok. 400-500 g kaczego smalcu (ewentualnie gęsiego, ale ten lepiej wykorzystać do podobnie przygotowanej gęsiny; kaczy smalec można kupić w marketach, np. Auchan) sól kamienna (drobna) opcjonalnie: 0,5 kg ziemniaków, odmiana kleista świeży rozmaryn sól, pieprz Wykonanie

Pociąg Do Kuchni
Niech cię Zakole – dzień drugi na Ziemi Dobrzyńskiej - część II 150

grzankami,  sandacza w sosie śmietanowo-koperkowym,  jabłka zapiekane z serem kozim i borówkami amerykańskimi. Ledwo zjedliśmy kolację, trochę się zdrzemnęliśmy a tu już śniadanie: ciepła jeszcze, wędzona pierś indyka,  twarożek,  sodziaki z konfiturą domową,  twardy ser smażony, warzywa i owoce. Wszystko smaczne i pachnące, ale trzeba było jeść ostrożnie. Czekało na nas kilka atrakcji kulinarnych(...)średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo smaczny, a ocet byłby zupełnie zbędny.  Owijunki – gęsie nogi/łapy, „trzymające” żołądek gęsi i wątróbkę (lub serce), owinięte jelitami gęsimi. Ugotowane w wywarze na czerninę i zapieczone. Brzmi może mało ciekawie, ale w smaku... już nie mogę się doczekać sezonu

królestwo garów
Smaki Pszczyny 105

ugościł nas daniami z gęsiny. Pate z gęsi, tatar z gęsi – szkoda, że mięso zostało pozbawione tłuszczu, gęsi żoładek – dlaczego tylko jeden żoładek? :(  pastrami z gęsi, czekolada/ rabarbar/ truskawka. Na kolację zostaliśmy zaproszeni do restauracji Wodna Wieża . Warto się do niej wybrać nie tylko, aby dobrze zjeść, ale również by podziwiać jej wystrój. Wnętrza(...)zdarza się tak często. Szparagi/ jamon gran reserva/ sos holenderski gravlax z troci/ cytrusy/ zielony ogórek dashi/ soba/ przegrzebek jesiotr/ czarna soczewica/ warzywa/ sos beurre blanc kacza pierś/ mango/ biała czekolada truskawka/ mango/ biała czekolada Wodna Wieża, to również pracownia, w której tworzone są naczynia, według autorskich projektów. Wszystkie dania w pięknej oprawie i smakowo na wysokim poziomie. Zdecydowanie polecam

królestwo garów
Dania z kurczaka na majówkę 444

Drób jest jednym z najchętniej spożywanych mięs na świecie, co wynika z dawnych tradycji myśliwskich – na bażanty, kuropatwy, indyki i inne zwierzęta chętnie polowano, z czasem udomowiono kurczaki, gęsi i kaczki, które często lądowały na świątecznym stole. Uniwersalność drobiu sprawia, iż dania z kurczaka można spotkać niemal w każdym zakątku świata. Amerykanie chętnie serwują smażonego w głębokim tłuszczu kurczaka(...)fizycznie mężczyzn, ponieważ dostarcza dużą ilość białka oraz syci na wiele godzin. Składniki na 6 dużych porcji: 5 dużych jabłek, 0,5kg młodych ziemniaków, 6 dużych jajek, 60 dag. piersi z kurczaka, pęczek rzodkiewek, 1 zielony ogórek, 3 garście sałaty (najlepiej rukoli lub karbowanej lollo rossa), kilka listków mięty lub pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek oraz sok z jednej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne