Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie charakterystyczne dla wschodniej części Polski, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mieszkając na wsi często jadło się różnego rodzaju pierogi a te u nas gościły często na stole. Przeniosłam wiele przepisów z dzieciństwa do mojej dorosłej już kuchni, między innymi te właśnie pierogi. Podaję je ze śmietaną bądź [...] Artykuł Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąMyślałam, że w pierogach już nic mnie nie zaskoczy ale jednak myliłam się. Szparagi, to mój sekretny a jakże wyrafinowany i luksusowy składnik, którym nadzieje dzisiejsze pierożki. Do eksperymentowania ze składnikami, zostałam zarażona jak już kilka razy wspominałam podczas obiadu w klubokawiarni "Relaks" będąc w Krakowie. To tam narodziła się we mnie miłość(...)pierogów. Do tamtej pory myślałam, że istnieją ruskie, z kapustą i z serem na słodko. I tyle. I tutaj sprawdza się powiedzenie, że podróże kształcą. Nie wiem czy jeszcze istnieje to miejsce, bo dawno już tam nie byłam ale jak będę to na pewno sprawdzę.Tymczasem polecam przepis. Składniki na ciasto
pieprzny smaczekwycinamy szklanką kółka. 9. Każde kółko jeszcze odrobinę rozwałkowujemy, nakładamy ok. 1 łyżeczki farszu i zlepiamy brzegi. Robimy to podobnie, jak w naszych polskich pierogach, jednak brzegi ciasta kierujemy do góry, żeby pieróg po odłożeniu miał u góry taki "grzebień". 10. Pierogi odkładamy na deskę posypaną mąką. 11. W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką oleju(...)wrzątek wrzucamy pierogi i od momentu ich wypłynięcia gotujemy jeszcze 3 minuty. Pierogi najlepiej podawać z sosem sojowym do maczania. Smacznego
Prosto z KotłaKlasyka klasyki, którą zna każda polska gospodyni czyli ruskie pierogi. U mnie duże, pękate tzw. wiejskie. Smak z dzieciństwa podrasowany bardzo dużą ilością przesmażonego, wędzonego boczku, który dodałam do farszu. Poezja smaku i niesamowita wyżerka Składniki na 120 dużych pierogów Na ciasto: 1 kg mąki pszennej+do podsypywania 500 ml wrzątku 2 jajka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka(...)spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło. Od ciasta odkrawać małe kawałki, ciasto cienko rozwałkować i wycinać dość duże kółka. Do placuszków nakładać dużą ilość farszu-pierogi mają być pękate, i bardzo dokładnie sklejać. Pierogi gotować w dużej ilości posolonej wody przez ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z zeszkloną cebulką lub kwaśną śmietaną. Smacznego
Krylowa Kuchniapopularną przyprawą w krajach Bliskiego Wschodu, a w Starożytnym Egipcie był używany również do celów leczniczych. W dzisiejszym przepisie połączę naszą tradycyjną polską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu. Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem i kwaśną Śmietaną. To połączenie(...)prawdziwe niebo w gębie! Smak, któremu nikt się nie oprze i każdy zdecydowanie chętnie sięgnie po dokładkę! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL * dynia np. hakkaido * cukier kokosowy ( lub brązowy cukier ) * cynamon ( laska oraz mielony ) * kwaśna, gęsta śmietana SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierogi KONSPOL można przygotować na 2 sposoby! Tradycyjny: gotując we wrzątku kilka minut. Mniej
Ostra na Słodkowiem jak Wy, ale ja jak widzę pierogi i to nie ważne jakie mogę je jeść dosłownie garściami. Jestem pierogomaniaczką.😆 Będąc na redukcji staram się bazować głownie na gryce, ale oczywiście nie pomijając ulubionych potraw. Dzisiaj padło na jedne z moich ulubionych-pierogi z serem i cebulką. Nie mieszałam różnych rodzajów mąk, z samej gryczanej ciasto wyszło(...)najpierw mniej do całości, aby potem podbierać sobie do sklejania, bo po tej mące ciasto będzie dość klejące i bez mąki na palcach nie uda się ładnie posklejać brzegów pieroga. Dodatkowo w celu uzupełnienia tłuszczy po ugotowaniu, podaje sobie je polane skwareczkami z cebulką. Tak, to jest redukcja, fit i zdrowe. 😏 Pamiętajcie, że tajemnica tkwi w ilości
zdrowo i aktywnieCiasto na pierogi – najlepsze pod Słońcem! <3 Mój dawny przepis poszedł w kąt, gdyż ten przepis na ciasto na pierogi jest o niebo lepszy. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia i wałkuje, a pierogi z tego przepisu wychodzą delikatne, wręcz rozpływ The post Ciasto na pierogi appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePierogi z kapustą i grzybami – to tradycyne danie wigilijne, jednak tak bardzo je lubię, że jem je nawet kilka razy w miesiącu. Pierogi z kapustą i grzybami – Składniki: Na farsz do pierogów: Kapusta kiszona – 900g Su The post Pierogi z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesezonie letnim pierogi z truskawkami a potem jeszcze z jagodami to standard w moim domu. Zawsze jadaliśmy w sezonie takie pierogi tak samo jak knedle ze śliwkami czy pampuchy z jagodami. Lato bez tych smakołyków nie byłoby pełne. Pamiętam jak moje córki były małe jechaliśmy najpierw do lasu na jagody a potem mimo upałów siedziałam w kuchni(...)lepiłam mnóstwo pierogów a buzie wszystkich się cieszyły. Zapraszam zatem na pyszny obiad, w roli głównej: truskawki. Pierogi z truskawkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePierogi ze szpinakiem i białym serem - można przygotować ze świeżego lub mrożonego szpinaku. Ciasto : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz : 400 g szpinaku mrożonego lub 800 g świeżego, 300 g sera białego półtłustego, 3 ząbki czosnku, sól, 3 łyżki masła, gałka muszkatołowa, Ś wieży szpinak : porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może(...)rozdrobnionym serem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto wałkować, w miarę cienko, ale bez przesady. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują
królestwo garówpowiedział, że pierogi muszą być nudne i ciągle z tym samym nadzieniem ? To wcale nie musi tak być. I przykładem na to są pierogi, które Wam dziś polecam. Długo zastanawiałam się nad ich nazwą i chyba ta idealnie do nich pasuje. Jeśli chcecie dowiedzieć się co znajduje się w nadzieniu to zapraszam do lektury, może niektórzy będą zaskoczeni(...)zaznaczam, że choć nietypowe nadzienie w tych pierogach się znalazło to były smaczne. pierogi z fantazją
Ewa w kuchnifiletów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Dodać(...)Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują
królestwo garówwbijam jajka i dodaję większą część mąki, wyrabiam jednolite i zwarte ciasto, lekko wilgotne, ale nie klejące się do rąk . W międzyczasie podsypuję mąką, ale nie za dużo, ponieważ pierogi leniwe po ugotowaniu będą twarde. Odrywam kawałki ciasta, roluję w wałki, lekko spłaszczam i kroję nożem w ukośne lub proste kluski. W dużym garnku gotuję wodę z łyżeczką soli(...)partiami na wrzątek, mieszam by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu wykładam łyżką cedzakową na talerz. Podaję od razu lub odsmażam później na złoto. Smacznego Przepis: “Kuchenne Inspiracje. Pierogi, kluski, makarony” , siostra Maria, nr 10/2018
Zasmakuj Kuchnigustu nadzienie z mięsa surowego i to za sprawą koleżanki. Pewnego dnia Asia wyciągnęła mnie do knajpki kuchni wschodniej i tam po raz pierwszy jadłam pielmienie , czyli… pierogi z mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem cebuli i czosnku. Bardzo mi posmakowały! Są specjalnością kuchni rosyjskiej. Najczęściej bywają podawane z gęstą śmietaną lub w bulionie i… w obu tych(...)wersjach są bardzo smaczne? Zrobienie ciasta i ulepienie pierogów jest trochę pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj
Kulinarne S.O.S.oleju sól, pieprz Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy) 1 jajko 2 łyżki masła około 1,5 szklanki gorącej wody sól 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów) Do podania: pęczek dymki 400 g śmietany 18% sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach(...)dodatkiem oleju i soli. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, a następnie wykrawamy np. dużym kubkiem koła. Na każdy kawałek nakładamy łyżką farsz i poprzez sklejenie ze sobą brzegów formujemy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 3 minut, po czym wyławiamy je łyżką cedzakową. Pierogi podajemy przesmażone na oleju z dodatkiem śmietany doprawionej solą
Qchnia po prostu