pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:86/458)

ŚLIMAK, ŚLIMAK POKAŻ ROGI, DAJ MI SERA NA ..... 160

pierogi! Tym razem ruskie, jedne z najbardziej ulubionych w mojej kategorii pierogów " na słono". Przepisów na te pierogi jest pewnie tyle, ile osób, które je przygotowują. Ja, jak zwykle, działam "na oko" :) SKŁADNIKI NA FARSZ ugotowane ziemniaki twaróg (u mnie półtłusty) 1 cebula sól, pieprz SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE 3 szklanki mąki pszennej  1 szklanka ciepłej(...)ziemniaki przecisnąć przez praskę i zagnieść z twarogiem.Dodać drobno pokrojoną i uprzednio podsmażoną na złoty kolor cebulkę. Doprawić solą i pieprzem (u mnie DUŻO pieprzu).  Ciasto na pierogi cienko rozwałkować, wycinać koła średnicy ok.6-8 cm, nadziewać łyżeczką farszu. Sklejać "na falbankę" lub jak kto woli:). Gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Ja podaję

KUCHARNIA
7 powodów, dla których uwielbiam ... 478

.  Najbardziej popularne są w Hiszpanii, Argentynie, Chile i Urugwaju. Większe wersje znane pod nazwą calzone należą już do tradycji kuchni włoskiej.  Prawdziwe empanadillas wielkością przypominają nasze pierogi, różnica polega na tym, że nigdy się ich nie gotuje, ale smaży lub piecze na blasze.  Pochodzenie empanadillas nie do końca jest jasne. Spór toczy się między Argentyńczykami(...)Urugwajczykami. Panamczycy są mocno przekonani, że to od nich pierogi trafiły do pozostałej części Ameryki Południowej. Meksykanie uznają empanadas za część swojej historii i tradycji, a  Hiszpanie są jednogłośni co do tego, że do Ameryki wywędrowały z Galicji. * Przyznam, że bez względu na to skąd pochodzą, dla mnie liczy się to, iż bez problemu mogę je robić

KUCHARNIA
Pierogi z mąki gryczanej i farsz (nie)ruski 325

ręką trzeba trochę poeksperymentować w kuchni i wykorzystać ją do czegoś. Wpadłam na pomysł aby zrobić pierogi z ostrym farszem. Lubię na ostro ! Oto co mi wyszło ! :-) Pierogi gryczane z serem - przepis na około 20 pierogów Ciasto: 100g mąki gryczanej; 50g mąki ziemniaczanej; 150 ml wody (ciepłej); 1 łyżka oleju (u mnie oliwa z oliwek, niestety zmieniła(...)kroję na plastry, rozwałkowuję i wycinam krążki szklanką. Wkładam farsz i zaklejam. Niestety przy robieniu ciasta coś poszło nie tak i strasznie mi popękało, dlatego delikatnie łączyłam brzegi widelcem. Pierogi wrzucam na lekko osoloną, wrzącą wodę i czekam parę minut aż "wypłyną", uważając żeby nie przywarły do dna garnka.  I to koniec. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym "własnej

Życie na widelcu
Pierogi z mięsem i pieczarkami 203

. Ale tym razem dodałam do mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z mięsem, pieczarkami i cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam!  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie cebule(...)pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy

Stare Gary
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 739

przede wszystkim zdrowego. Wśród fast food'ów wypatrzyłam restaurację Stary Młyn i wiedziałam, że muszę tam zjeść obiad :-) Było bardzo miło i pysznie, na pewno tam wrócę !   Wytrawne pierogi z pieca Ciasto: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej bądź mieszanka: 400 g żytniej razowej i 100 g pszennej; 250 ml mleka 2%; 2 łyżki masła roztopionego bądź(...)duszę. Po paru minutach dodaję mięso, przyprawiam i farsz gotowy. Nigdy nie liczę ile minut to trwa, po prostu zrób to intuicyjnie :-)        Wyrośnięte ciasto na pierogi wyrabiam w dłoni: odrywam małą kulkę i formuję płaski krążek. Następnie dodaję farsz i sklejam widelcem :-)         Po ułożeniu wszystkich pierogów na blasze, smaruję

Życie na widelcu
PIEROGI Z DYNIĄ 208

takie zaspane, puste, wręcz nieludzko. Całe miasto śpi, kiedy maszeruję w czapce z pomponem do pracy.A w głowie, na podniebieniu czuję smak dyni i cynamonu. Moi faworyci ostatnich dni. PIEROGI Z DYNIĄ/własny;/ciasto:500g mąki1 jajkogorąca woda1/2 łyżeczki soli2 łyżki olejunadzienie:750 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 3 łyżki cukru1/2 łyżeczki cynaomnu1/2 łyżeczki imbirudo podania(...)nakładam porcje dyni i zlepiam brzegi,nawilżając je odrobiną wody. W tym samym czasie w wielkim garnku zagotowujęwodę z niewielką ilością oleju i soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucam pojedynczo pierogi,aby się ugotowały. Mieszam delikatnie zawartość garnka, by zapobiecprzywarciu pierogów do dna. Gdy wypłyną na wierzch oznacza, że są już gotowe.Kremówkę podgrzewam z cukrem, na samym końcu

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z jabłkami 165

troszkę zmniejszyć ilość kalorii zjadanych przed świętami. W dodatku dzisiejszy przepis jest taki, hmm... tematyczny? W końcu to pierogi, mimo, że na słodko :) Ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania Pierogów z Jabłkami, mieliście kiedyś okazję spróbować takiej wersji? Ja zrobiłam je pierwszy raz i jestem pewna, że nie ostatni. Polecam!"Składniki :250 g mąki200 ml gorącej wody2 łyżki oliwy(...)kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem cynamonowym według uznania. Na jedno kółko nakładamy na środek łyżeczkę farszu jabłkowego, składamy na pół i lepimy. Końce pierogów zgniatamy widelcem, aby podczas gotowania farsz nie wypłyną. W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy trochę oliwy. Do wrzącej wody wrzucamy kilka sztuk ulepionych pierogów i gotujemy

Słodkie Przyjemności
Jogurtowe pierogi z jagodami 137

cukrem i śmietaną. Ja jednak najbardziej lubię je w pierogach! Tym razem przygotowałam dla Was wersję jogurtową! Jedliście kiedyś? Jak nie, to koniecznie wypróbujcie. Zapraszam na Jogurtowe pierogi z jagodami!"Składniki:4,5 szklanki mąkiszklanka ciepłej wody1 3/4 szklanki ciepłego jogurtu naturalnegoszczypta soli400 g jagód1/3 szklanki cukruSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy 4 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli(...)cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy - jeżeli ciasto nie chce się zlepić, brzegi które zlepiamy warto posmarować wodą.Pierogi wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy minutkę po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany posypane cukrem.Zlepione pierogi przed gotowaniem można zamrozić. A następnie

Słodkie Przyjemności
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 202

Lubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało(...)gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.Podawać np. z podsmażoną cebulką.Do przygotowania farszu użyłam zielonej soczewicy marki Piątnica

Z miłości do słodkości
Calzone bolognese 264

Calzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosółpół łyżeczki solijajko do posmarowania ciastaSkładniki na farsz:0,5 kg mielonej wołowiny1(...)pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasz pieróg w trakcie pieczenia.brzegi ciasta dociskamy widelcem

Bon Appetit Małgorzaty
Pierożki jagodowo- truskawkowe 136

szkloliwa - 1,5 łyżkisólNADZIENIEtruskawki - 100 gjagody - 120 gcukierDEKORACJAtruskawkilistki miętyPRZYGOTOWANIE:Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło. NADZIENIE: W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy(...)sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki. Gotujemy pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, trzy minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Wybieramy łyżką cedzakową na talerze. Podawać pierogi ze śmietaną i cukrem

Kuchnia Danusi
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 386

Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki i zjeść na stojąco - jeżeli szykujecie przyjęcie karnawałowe , spróbujcie je przygotować. Empanadas bardzo przypominają nasze smażone pierogi , które z moich doświadczeń mają wielu fanów. Ich zrobienie  nie jest wcale takie(...)Południowej, tak naprawdę wywodzą się ze średniowiecznej kuchni hiszpańskiej i portugalskiej , a koncepcja ich przygotowywania prawdopodobnie została przewieziona do Europy przez Arabów. Zapraszam! Empanada - chrupiący pieróg Empanadas są z grubsza podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 220

taka „kropka nad i” w tym daniu. Tym razem wpadłam jednak na pomysł aby MAGGI zastąpiła sól w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i MAGGI, odrobiną pieprzu. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego(...)nadał. Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości 16 sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wrzącego mleka szczypta soli na farsz: 1 plaster wykrojony z piersi indyka 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżeczki MAGGI 1 łyżeczka bułki tartej pieprz do smaku 1 mały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem 177

frajda patrzeć jak rosną. Lubczyk ma charakterystyczny smak Maggi, który ostatnio wykorzystałam w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Tym razem ten farsz to sama natura. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i lubczykiem, całość doprawiłam jedynie solą i pieprzem. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który(...)doskonale się do tego nadał. Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem Ciasto na pierogi przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o połowę 500 g mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z truskawkami! - najlepszy przepis 161

oliwek - 8-12 łyżek letniej wody Ciasto zagniatamy, za pomocą noża, ciasto nie powinno być ani zbyt miękkie ani zbyt twarde.Gotowe ciasto przykryjcie ściereczką aby nie obsychało. Metod robienia pierogów tyle co gospodyń, ja ostatnio, robię pierogi na sposób mojej teściowej. Formuje wałek, który kroje na równe kawałeczki, potem każdy rozwałkowuje. Tą metodą pierogi robi się najszybciej(...)poniżej) NADZIENIE: - truskawki - cukier waniliowy - 3-4 łyżki cukru  - 1 łyżka mąki ziemniaczanej PIEROGI GOTUJEMY W WRZĄCEJ WODZIE OKOŁO 3-5 MINUT, NA MALUTKIM OGNIU.  PAMIĘTAJ WODĘ NA PIEROGI TRZEBA POSOLIĆ MINIMUM ŁYŻECZKĘ SOLI. PIEROGI MOŻNA PODAĆ ZE ŚMIETANKĄ, JOGURTEM Z CZYM TYLKO CHCECIE!! ;-) ZAPRASZAM

SMYKWKUCHNI

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję