pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:92/458)

CIASTO NA PIEROGI 164

oraz z dodatkiem oleju. Jednak ten bez jajek i z dodatkiem masła najbardziej przypadł  mi  do gustu. Ciasto wspaniale się wałkuje, jest miękkie, elastyczne a po ugotowaniu pierogi wychodzą bardzo delikatne. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 kg mąki 3-4 łyżki miękkiego masła gorąca ale nie wrząca woda ok. 40 stopni łyżeczka soli ORAZ: dowolny farsz WYKONANIE: Mąkę(...)Ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy. Zawijamy szczelnie folią i na chwilę odkładamy. Następnie dzielimy na mniejsze części i wałkujemy. Wykrawamy  kółka  za pomocą szklanki , dajemy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w lekko posolonej wodzie aż będą miękkie. Smacznego :) Z tej porcji ciasta robię ok. 100 pierogów

Pani na deser
Pierogi ze szpinakiem 350

Zapraszam po super smaczne i bardzo proste do zrobienia domowe pierogi ze szpinakiem . Te pierogi szykuję głównie dla moich dzieci. Takie delikatne pierogi to świetny pomysł na prosty obiad bez dodatku mięsa.  Pierogi ze szpikiem najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Uwielbiam polewać je gorącym masłem z ziołami. Świetnie smakują z kminkiem lub kuminem

AniaGotuje.pl
Mój sposób na mrożenie pierogów, uszek, owoców. 181

. Owoce np. truskawki dzięki tej metodzie były zawsze osobno i nie musiałam wyciągać zbitej bryły z zamrażalnika, tylko tyle ile potrzebowałam. A jaka to metoda ? Już opisuje.  Pierogi, uszka obgotowujemy w wodzie z łyżką oleju, znacznie krócej niż normalnie, (normalnie czyli jak zaczną wypływać i 2-3 minuty trzymamy w wodzie) tylko zaraz po pierwszym wypłynięciu wyciągamy(...)Powinny być niedogotowane. Odcedzamy je, przelewamy wodą. Na duży talerz rozciągamy folię spożywczą, bądź jeśli nie mamy to rozcięty woreczek śniadaniowy. Na folii układamy pierogi, uszka, tak by nie przylegały do siebie. Następnie nakładamy kolejną warstwę folii czy woreczka i układamy kolejno pierogi. W ten sposób można ułożyć kilka warstw. Ja zazwyczaj robię około 3-4. Gdy złożę

Justa próbuje gotować
Pieczone pierogi z serem 323

Gałka muszkatołowa do smaku Składniki na farsz: Twaróg 30 dag Ser żółty 20 dag Jajka 2 szt. Sól do smaku Natka pietruszki 3 łyżki posiekanej Śmietanka 18 do smarowania pierogów Przygotowanie farszu: Ser utrzeć, dodając po jednym jajku i na koniec starty żółty ser, sól do smaku i zieleninę. Przygotowanie: Mąkę połączyć z żółtkami, masłem, śmietaną roztartą z drożdżami(...)solą do smaku. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, Następnie wycinać dużą szklanką kółka nakładać farsz, zlepiać i smarować śmietanką. Przygotowane pierogi ułożyć na wysmarowanej formie tłuszczem i piec w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut. Pierogi smakują wybornie jako przekąska do piwa

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 187

wykorzystacie też przepis. Składniki: Farsz ½ kg kapusty kiszonej ( ja używam własnej ) Spora garść suszonych grzybów ( a nawet dwie ) 1 cebula Łyżeczka masła klarowanego Sól Pieprz Ciasto ½ kg mąki ( na pierogi ) 1 żółtko Około 1 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju Szczypta soli Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy aby zmiękły na około 1 godzinę(...)ściereczką. Musi odpocząć i nabrać mocy. Przed rozwałkowywaniem na cienki placek lekko zagniatamy. Wycinamy kółka ( np. szklanką ), nakładamy farsz i lepimy. Tacę posypujemy mąką i układamy na niej przygotowane pierogi. W ten sposób mrozimy. Gdy są już zamrożone przekładamy je do woreczka. Tak przygotowane pierogi czekają w zamrażarce do Wigilii. Wystarczy już je tylko ugotować w osolonej wodzie

Smaki Ewy
GWIAZDKI Z MAKIEM 193

czasu na przygotowanie domowego makaronu, a z kupnym to nie smakuje już tak samo...dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć trochę(...)ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi ziemniaczane z wędzonym serem 161

Przepyszne pierogi z gotowanymi ziemniakami, dodatkowo dosmaczone wędzonym serem. -- Farsz: 1 kg utłuczonych i wcześniej ugotowanych ziemniaków, 200 g wędzonego sera typu  włoskiego, 3 cebule, 2 jajka, czubata łyżka majeranku, łyżeczka pieprzu, łyżeczka płaska soli. -- Cebulę kroimy, dusimy i dorzucamy do pozostałych składników tj. utłuczonych ziemniaków,  pokruszonego sera, wbitych jaj, dosypanych przypraw...wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto(...)stopniowo wody, następnie posypujemy dłonie mąką i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto odejdzie od ręki. Odstawiamy na 20-30 min. przykryte. -- Potem ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie, w dużym garnku partiami. Po wypłynięciu pierogów gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Następnie wyławiamy i hartujemy chwilę w zimnej wodzie. Serwujemy na gorąco okraszone

chleba naszego
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 204

rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm. Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Dodatki: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko(...)złocistej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi lub uszka dekorujemy przygotowanymi dodatkami. Makaron razowy z sosem z Pasty z suszonych pomidorów Sokołów „Z gruntu dobre” . Serdecznie

AZgotuj!
Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym 2321

Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać i pokroić(...)Dodać cebulę 5. Całość podsmażyć i wystudzić 6. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki na ciasto 7. Ciasto zagnieść i rozwałkować 8. Wyciąć okręgi 9. Nałożyć farsz 10. Zlepić pierogi 11. Obtoczyć pierogi w bułce tartej 12. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor 13. Pieczarki poddusić 14. Dodać śmietankę 15. Rozmieszać odrobinę płynu z mąką 16. Zagęścić

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z soczewicą i cieciorką 177

Witajcie :) Dla wszystkich miłośników soczewicy i cieciorki mam propozycję pysznych pierogów. Proste i szybkie w przygotowaniu danie. Do pierogów użyłam soczewicy i cieciorki od firmy  Rolnik   Soczewica konserwowa Rolnik wprowadzi do Twojej diety ziarna jednej z najbardziej wartościowych roślin strączkowych, uprawianej na świecie od zarania dziejów. Soczewica obfituje w białko, kwas foliowy, żelazo i wapń. Jest(...)niskokaloryczna i bardzo sycąca. Stanowi wyśmienite wypełnienie pierogów. Możesz ją dodawać do zup, sałatek, makaronów i pasztetów. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym i przyprawami. Nie wymaga gotowania. Cieciorka konserwowa Rolnik, zwana także włoskim grochem, to smaczny, zdrowy i sycący dodatek do wielu potraw, zwłaszcza sałatek i dań warzywnych oraz podstawowy składnik oryginalnej, libańskiej pasty hummus. Ciecierzyca jest jedną

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z grzybami i kaszą bulgur 329

duża cebula   woreczek kaszy bulgur  świeży tymianek - gałązka ząbek czosnku  świeża pietruszka pieprz, sól dla smaku masło do podsmażenia grzybów Składniki na  ciasto - pierogi: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli Jak przygotować farsz:  Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną(...)galązkę tymianku. Następnie dodajemy ugotowany bulgur  i kieliszek wody. Gotujemy mieszając ok 10 minut.  Doprawiamy dla smaku solą, pieprzem, maggie (tak, wiem niezdorwe :) Jak przygotować ciasto na pierogi (ok. 50 szt)  : Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, sól i miękkie masło - następnie stopniowo dodajemy wodę -  aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto, tak by było gładkie

dlaSmaQ
Tarta z borówkami, z brusznicami 178

jagody, to te czarne. Pamiętam jak dawno temu będąc w Krakowie, w barze mlecznym przy Rynku, zdaje się że przy Floriańskiej zamówiłam pierogi z borówkami … w oczekiwaniu na pierogi wyobrażałam sobie ich smak… jakież było moje zdziwienie i rozczarowanie gdy dostałam pierogi z jagodami.   Pierogów z borówkami, zwanymi brusznicą nigdy nie zrobiłam, ale zrobiłam

królestwo garów
Pyszne drożdżowe pierogi z morelą i migdałami 200

było calzone , i były też drożdżowe rogaliki w wersji mini. Ale to po sukcesie drożdżowych pączków z piekarnika   klik  postanowiłam przygotować coś innego. Na myśl przyszły mi pierogi, ale nie gotowane lecz pieczone. A jak pierogi to też musiały być nadziewane niesamowicie smacznym duetem. Ja wiem, że jeśli raz je zrobicie to będą dla wielu alternatywą(...)wszystkich innych drożdżówek z piekarni. Macie trochę czasu? -To poświęcicie się, przyodziejcie fartuchy i do pracy. Wysiłek wam się z pewnością opłaci, kiedy skosztujecie te cudeńka. Ja swoje pierogi robiłam na świeżych drożdżach, ale oczywiście możecie użyć takich sproszkowanych. Ciasto ładnie rośnie nie pęka i jest idealnie miękkie wewnątrz. Kilka słów o nadzieniu. Jak wspomniałam we wstępie pierożki nadziane

vaniliowoczekoladowa
Pierogi z jagodami 251

Ciąg dalszy darów lasu i lata, czyli pierogi z jagodami, śmietaną i cukrem.  Ciasto na pierogi:     - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Dodatkowo: - jagody 1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy(...)jagodami i formujemy pierogi.  2. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. 3. Jagody dodaję bez cukru, żeby za wcześnie nie puściły soku i rozmoczyły ciasta, dopiero po ugotowaniu obficie posypuje cukrem i dodaję na wierzch śmietanę

Apetyczna babeczka
Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami 165

mojego męża. Takie pierogi robiła jego mama, a jak zauważyliśmy są niedostępne w sklepie. Z resztą jak się zna smak tych domowych to sklepowe okazują się marną imitacją. Pierogi z kaszą i grzybami kojarzą mu się m.in. ze świętami. Postanowiłam, że spróbuję je zrobić. Efekt? Sami zobaczcie :) Składniki na pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami (około(...)wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo farszu, pamiętając, by zostało tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów. Można podawać z podsmażoną cebulką. Można też (jak lubi mój mąż) gotować je przez 3 minuty, a potem podsmażyć na patelni

Karola gotuje