pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:100/458)

Pierogi domowe na maślance z mięsem 292

Uwielbiacie pierogi? To podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my się nie musimy wstydzić z mięsem z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów(...)jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem 114

Dziś przygotowałam dla Was pierogi, tym razem na słodko ale z nutą cynamonową. Tak proste w przygotowaniu, a sprawiają tyle radości.  Pamiętacie jak ostatnio wstawiłam na instagramie  zdjęcia ze zbiorów tegorocznych jabłek?  Tak to teraz musicie mi wierzyć ale ja jabłka ze swojego ogrodu mam cały rok. Dlatego nawet srogą zimą będą Wam wstawiała coś jabłkowego(...)torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę jabłek i odrobinę cynamonu, następnie formujemy pierogi.  Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi możemy podawać ze śmietaną na słodko. Smacznego

Niezły Młynek
Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem 201

Faszeruje się je wołowiną, wieprzowiną lub baraniną. Do mięsa dodaje się sporo rosołu lub bulionu warzywnego, bo im wilgotniejszy farsz, tym więcej pysznego płynu będzie się kryło w środku pieroga i o to chodzi! Chinkali nie jemy sztućcami, ponieważ krojenie pierożków sprawi, że cały bulion wypłynie na talerz. Należy chwytać je w palce (trzymać za czubek na szczycie pierożka(...)nasion kolendry, roztartych w moździerzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na pierogi: w mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę z solą i wodą, na koniec dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Puszyste leniwe pierogi 121

Sezon na kluchy jest zawsze, prawda? A szczególnie na takie puszyste leniwe pierogi. Kluski są bardzo delikatne, zawierają dużo białego sera, a dodatkowo do środka dałam ubite na sztywno białka. Ciasto przy wałkowaniu będzie się trochę kleiło, wiec należy je delikatnie podsypywać mąką. U nas leniwe pierogi jada się na słodko posypane cukrem i z dodatkiem tartej bułki(...)masłem, ale wiem, że niektórzy jadają je też na wytrawnie. Tak czy siak, w obydwu wersjach będą pyszne. Puszyste leniwe pierogi   Puszyste kluski leniwe Czas przygotowania: 30 minut Składniki:   500 g sera białego twarogowego tłustego 1,5 szklanki mąki pszennej  2 duże jajka szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła mąka do podsypywania

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z soczewicą i pieczarkami 203

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne pieczone pierogi z dodatkiem czerwonej soczewicy i pieczarek. Jeśli lubicie soczewicę, a macie ochotę spróbować czegoś innego zachęcam do spróbowania. Jest to jedna z tych potraw, które częściej zagoszczą na moim stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z soczewicą i pieczarkami Składniki Składniki na farsz: ¾ szklanki czerwonej soczewicy 600 g pieczarek 1 duża(...)pieczemy około 20-30 minut, do czasu, aż się ładnie zrumienią. Podajemy ciepłe. Jogurt łączymy ze szczypiorkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiamy szczyptą soli. Odstawiamy do lodówki. Artykuł Pierogi z soczewicą i pieczarkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym. 157

Naszło mnie ostatnio na pierogi ze szpinakiem. Dawno nie robiłam,  więc tym bardziej mi smakowały. W domu wszyscy lubią, dlatego każdy  był zadowolony :) Użyłam mrożonego szpinaku. Zachowuje właściwości odżywcze,  tak jak świeży, a jest wygodniejszy w użyciu.  Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 2-3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki soli Farsz(...)druga cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Z ciasta wykrajać szklanką koła.  Następnie na jednym kole ułożyć łyżeczkę farszu i przykryć drugim kołem. Zlepić brzegi.   Gotowe pierogi układać na ściereczce i przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły.   W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucać pierogi na wrzątek, partiami. Gotować minutę od wypłynięcia. Wyciągać łyżką

Agusiowe smakołyki
Pierogi z jagodami 166

Takie pierogi na lato są świetne. Dobre na ciepło, dobre na zimno. Najlepsze posypane cukrem. Samym lub ze śmietaną. Pycha! Przepis pochodzi ze strony Po Prostu Pycha Składniki: 500g mąki pszennej typ 500 2 jajka 200 ml gorącej wody (nie wrzątku!) 20g masła (nie margaryny, min. 82% tłuszczu) 1 łyżka soli 300g jagód cukier do posypania śmietana Przesiewamy mąkę(...)Szklanką wycinać kółka, a na środek nakładać ok. łyżeczkę jagód. Ciasto składamy na pół i zaciskamy brzegi żeby się skleiły. Gotujemy osoloną wodę w większym garnku i wrzucamy partie pierogów, po 10-15 sztuk. Gotujemy tak pierogi 2 minuty licząc od ich wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy specjalną łyżką cedzakową i na talerzu układamy z odstępem od siebie żeby

W kuchni bez szafek
Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim 146

Pielmieni tym się różnią od pierogów, że przygotowywane są z surowego mięsa (podobnie jak gruzińskie chinkali). Zazwyczaj pielmieni lepione są w celu zamrożenia, by potem tylko ugotować i mieć obiad w kilka minut. Do nadziewania można osobno zmielić mięso albo wykorzystać surową białą kiełbasę - tak będzie nawet szybciej.   Polecam również inne przepisy: Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi(...)surowej białej kiełbasy Przygotować ciasto: jajko rozmącić z wodą i solą, wlać do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto powinno być nieco twardsze niż na pierogi. Owinąć folią i odstawić do 20 minut. Mięso zmielić, dodać wodę, wyrabiać aż mięso stanie się lekko kleiste a cała woda się wchłonie. Doprawić do smaku. Dodać posiekane drobno

Obiad gotowy
Pierogi z kapustą i grzybami 124

Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej

Kocham Czekoladę
Pierogi z twarogiem 129

Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy twarogiem. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Kocham Czekoladę
Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem 140

Dzisiaj dzielę się z Wami recepturą na ciasto na pierogi. Ciasto pszenno-orkiszowe z olejem. Jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam. Mięciutkie i delikatne. Idealnie się wałkuje, nawet nie trzeba zbytnio mąki do posypywania, bo się nie przykleja do stolnicy i do wałka. Doskonale się klei przy lepieniu, nic dodać, nic ująć...idealne. Bardzo polecam, koniecznie(...)ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta na pierogi: 1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. 2. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną

Izabelawkuchni
Pierogi z serem na słodko 159

Pierogi z serem na słodko z pewnością powinny wam posmakować. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego cukier waniliowy cukier puder do smaku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na czas przygotowania farszu, by odpoczęło. 2. Ser rozdrobnić widelcem, dodać cukru(...)waniliowego i cukru pudru do smaku. 3. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepić dokładnie pierogi. Uwaga, pierogi należy bardzo dokładnie zlepić. Gotowe ugotować w lekko osolonym wrzątku. 5. Podawać np. z topionym masłem, ze śmietaną lub owocami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z mięsem mielonym 150

Pierogi , tym razem z mięsem mielonym. Ciasto pierogowe: 50 dkg mąki około 1 szkl. gorącej wody 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli Farsz 50 dkg mielonego mięsa   1 cebula 1 jajko sól, pieprz, majeranek Mąkę przesiać do miski,dodać jajko, sól ,wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto.Odstawi(...)łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając łyżeczką. Można także w ykrawać kółka np. szklanką lub foremką do pierogów,nałożyć farsz i zlepić brzegi. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek i gotować

Moje domowe kucharzenie
Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 180

Pierogi leniwe , pyszne kluski z twarogiem Leniwe pierogi , leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku. Można(...)także podawać z sosem z powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto

Korniszonki
Pierogi z białą fasolą 146

poszukiwaniu smaków nadzienia pierogowego postawiłam na fasolę. Wyszło przepysznie. Polecam wraz z Kupiec Co nam trzeba? Na ok 30- 35 pierogów FARSZ: 2 duże ziemniaki 1 cebula-duża 100 g fasoli Kupiec sól i pieprz czarny mielony 1 łyżeczka oleju CIASTO: 500 g mąki pszennej 150ml wody – gorącej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Robimy! FARSZ: Ziemniaki obieramy(...)krążkowych znów formujemy placek i dalej wykrawamy. I tak do wykorzystania ciasta. Tak samo robimy z 2 częścią ciasta. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę z łyżką oleju . Pierogi wrzucamy do wrzątku i po wypłynięciu na wierzch czekamy 3 minuty i wyciągamy. Jeżeli chcemy pierogi zamrozić, to surowe układamy w odstępach od siebie na blaszce i wkładamy

Latosiowydom