jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami
królestwo garówprzypadło zadanie podzielić ciasto na trzy średnio-równe części. Rozwałkować każdą z nich i posmarować sosem pomidorowym, a następnie usypać na środku górkę nadzienia, by na koniec zlepić zgrabne pierogi. Pierogi piekliśmy naszą standardową metodą pizzową - w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. 8-9 minut na dolnym ruszcie i kolejne 5 na środkowym. Efekt fantastyczny. Spontaniczna kolacja przepyszna(...)oddadzą. Wykonane zostały aparatem w moim telefonie (bez lampy). Nasz aparat pożyczyła Emilka na swoją imprezkę. Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin droga Mącilko. A pizzę zaklętą w pieroga jeszcze nie raz przyrządzę i udokumentuję jak należy
Kuchnia po mojemupowspominać pizzę - pieroga , którą robiłam jakiś czas temu. Już w niedzielę wieczorem wiedziałam jak i czym Go następnego dnia przywitam po pracy. Przedstawiam kolejną odsłonę pizzy zaklętej w pieroga. Składniki (ciasto): 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnistej Trzy ziarna 1 niecała łyżka oleju 2 gramy drożdzy w proszku 1/2 łyżeczki soli pieprz i zioła prowansalskie trochę(...)drobne różyczki i zasypałam chili. Cebulę drobno posiekałam. Resztę składników starłam na grubej tarce. Podzieliłam wyrośnięte ciasto na 2 części. Wywałkowałam. Posmarowałam pastą pomidorową i wyłożyłam nadzienie. Zalepiłam pierogi. Znowu wyszły gigantyczne. Jeśli chodzi o sos pomidorowy i czosnkowy to odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie nie zmieniło. Również jeśli chodzi
Kuchnia po mojemutego łyżka śmietanki i ta chwila, kiedy z rozłupanego widelcem piroga wydostaje się aromatyczny, jagodowy sok barwiąc na różowo białą śmietankę.... po prostu smak dzieciństwa. Na lepienie upragnionych pierogów niestety nie mam czasu, ale wpadłam na pomysł, żeby z tego, co akurat mam w domu przygotować naleśniki w taki sposób, aby maksymalnie odzwierciedliły smak pierogów z jagodami(...)Udało się! Pierogów mamy nic nie zastąpi, ale moje naleśniki z borówkami pysznie mnie usatysfakcjonowały. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej 250 g borówek 2 serki waniliowe łyżeczka cukru waniliowego łyżka cukru kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Borówki opłukać, wrzucić do rondelka zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Gotować na wolnym
Kulinarne Inspiracjeurządzenie do wycinania pierogów kupione na rynku za parę złotych. Mimo że jest to bardzo prosty mechanizm powiem że jestem zachwycona... Zawsze miałam problem z odpowiednim zalepianiem pierogów a teraz staje sie to bajecznie proste. Wystarczy zawinąć ciasto na nadzienie jak na pierwszym zdjęciu, przygnieść tak jak pokazałam na drugim i gotowe. Z tej okazji(...)prezentuje moje ulubione ciasto na pierogi bez wyrabiania i innego cudowania. W tygodniu obiecuję także wrzucić moje ulubione pierogi na słodko a w następnym na "wytrawno". Życzę smacznego! Składniki: 2 pełne szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody z kranu (woda musi byc bardzo ciepła) 1 jajo szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać
Lubczyk i WaniliaDzisiaj moja propozycja do pierogów na słodko. Jako że uwielbiam szarlotkę, jabłeczną tartę i wszystko z jabłkami posypanymi cynamonem przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu szybkie ciasto na pierogi(...)ognia z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :). Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość jabłek albo
Lubczyk i Waniliacierpliwości do ich lepienia Podziwiam osoby, które potrafią zrobić ponad sto malutkich, kształtnych pierożków, ja do wykrawania ciasta wzięłam największą szklankę jaką miałam Składniki (na ok 40 dużych pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml wrzątku • łyżka oleju Farsz: • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego • 150 g pieczarek • niewielka cebula • jajko • sól, pieprz •masło Przygotowanie(...)ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem – wychodzi ładny wzorek :)) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wkładamy do wrzątku partiami i gotujemy około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię (chyba, że zrobiliśmy je z grubego ciasta, wtedy trochę dłużej). Odławiamy je łyżką cedzakową. Gotowe pierogi
e-PrzepisyKulinarneparówki cielęce (cysorskie paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane są we własnej masarni Bacówki , w miejscowości Rajbot w Małopolsce. Wędliny z tradycyjnej wędzarni, domowe, ręcznie robione pierogi, krokiety, naleśniki i przetwory prosto ze spiżarni, to znak rozpoznawczy Bacówki . Wszystkie produkty, przygotowywane są według starych, dobrze sprawdzonych receptur. Smak i aromat wędlin z Bacówki , to przede wszystkim(...)Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przekąska. Idealne dla dzieci jak i dla osób będących na bezglutenowej diecie. Nie zawierają glutenu ani konserwantów czy dodatków chemicznych. * pierogi swojskie - moje największe zaskoczenie. Oczywiście pozytywne. Nigdy, ale to przenigdy, nie jadłam pierogów z ziemniaczano-kiełbasianym nadzieniem. Pierwszy kęs zaskakujący i szokujący - to jest dobre! Przepyszne! Mogę się
CookYourselfkońcu zrobiłam je w domu. Mąż był prze-szczęśliwy i zjadł konkretną ich ilość :) Podobno niewiele im brakowało do ideału babcinego. Wiadomo, że smaki babcine są ciężkie do dogonienia ;) 'pierogi ruskie / z ziemniakami i białym serem' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) * farsz: - 250g białego sera średniotłustego - 250g ugotowanych ziemniaków - 1 średniej wielkości(...)biały ser przecisnąć przez praskę. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić do smaku (farsz nie może być mdły). Ciasto przygotować wg przepisu , następnie rozwałkować i wycinać krążki (wielkości standardowej szklanki). Pierogi nadziać farszem (ok.1 czubata łyżeczka) i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 3 minut. Podawać z zimną śmietaną. Smacznego
CookYourselfżeby mieć całościowy obraz Pizzeri zamówiliśmy z każdej kategorii po daniu (no dobra przy pizzy zatrzymaliśmy się na dłużej - wybraliśmy firmową Stopiątkę, Bosto i Rimini, makaron - Zbójnicki i pierogi ze szpinakiem). Po skompletowaniu menu - czas na zapłatę i weryfikację. Plusem Pizzy Portal jest różnorodność płatności - karta płatnicza, przelew, gotówka i karta payback. Po wypełnieniu wszystkich danych, akceptujemy warunki(...)zamian mieliśmy dostać 10 zł rabat na kolejne zamówienie. Miło z Pana strony, ze nas poinformował. Jak powiedział, tak się zjawił. Razem z kolegą przynieśli gorące pizze, makaron i pierogi. W zamian za opóźnienie, dostaliśmy wspomniany rabat i sok. Duży plus dla Pizzerii za dbanie o dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację. Wszystko wyglądało mega apetycznie
CookYourselfchcieć to móc ;) 4. Zmniejsz nakładane porcje i zwolnij tempo Przyjęło się, że podczas kolacji wigilijnej powinniśmy skosztować wszystkiego. A tu niestety - 3 kawałki ryby, 10 pierogów i zero miejsca na resztę. Znacie to? Polecam więc prosty trik. Jeśli weźmiecie mniejszy talerz, to i nałożona porcja będzie mniejsza. A jeśli pierogi wyjątkowo posmakowały, to przecież zawsze(...)można do nich wrócić (co jak co, ale pierogów na Święta nie robi się mało, więc nie zabraknie :)). Z tym, że po skosztowaniu całej reszty potraw niekoniecznie będziecie mieć na nie miejsce :) pamiętajcie, że umiar to podstawa (tak, wiem, czasami ciężko się oprzeć!). Jeśli dbacie o swoje brzuszki, to właśnie ze względu na nie ważne jest wolniejsze
KatsuumiSmaczne, klasyczne pierogi z mięsem i skwarkami zagościły dzisiaj na moim stole. Proste w przygotowaniu a zarazem sycące mogą stanowić danie główne . Zapraszam do wypróbowania. składniki na 24 pierogi ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej jajko 2/3 szklanki gorącej wody(...)mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni . Pierogi podajemy ze skwarkami
Smakowite DaniaDziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym samym czasie drugą farsz. No prawie. Czego nam potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy(...)minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, w zasadzie do jego rozciągania wałek nie powinien być potrzebny. Gdy ciasto będzie cieniutkie, wykrawamy szklanką koła i każde nadziewamy naszym farszem. Lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie z łyżką oliwy przez dwie minuty od wypłynięcia. Farsz: -puszka ciecierzycy -por -oliwa -pieczarki -wino białe półwytrawne -sos sojowy -pieprz -sól Ciecierzycę gotujemy
BaRepasznaczy, że wychodzi z nas leń. Ba, my to robimy z dobroci serca. Dlaczego? Bo właśnie w ten sposób litujemy się nad uszami facetów, którzy przy lepieniu pierogów słyszą wiele i uciekają wzrokiem na widok wałka. Tak więc nie z wrodzonego "niechcemisię", a z łaski/zaradności/oszczędności zrobiłyśmy LENIWE. By jednak słowo to nie miało negatywnego wymiaru(...)się bardziej wysilić. Dokładnie szare komórki musiały chwilę popracować i palec wskazujący, który pokazywał portfel przy słowach "Wiktor, idź po sklepu po bataty TERAZ". Wyszły więc nam kreatywne leniwe pierogi z batatów. Pomarańczowe i zupełnie inne w smaku. SKŁADNIKI: - 2 bataty (średniej wielkości) - kostka sera białego - mąka ziemniaczana 250g - mąka bezglutenowa chlebowa ( w zależności od potrzeb) WYKONANIE: bataty gotujemy
Wypisz WymalujCiasto rozwałkować dość cienko , wykrawać równe kwadraty nakładać po łyżce lub łyżeczce farszu , zlepiać najpierw rogi po ukosie a potem boczki . W garnku zagotować wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować jeszcze około 4 minut od wypłynięcia. Pierogi wyłożyć na sito i przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać 2 cebulki pokrojone w kostkę , przyprawić(...)vegetą i podsmażyć. Polać pierogi . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów z Piątnicy http://piatnica.net
Sama słodycz i szczypta chili