Propozycja na piątkowy obiad? My uwielbiamy pierogi! Z każdym nadzieniem. Pierogi mogłabym jeść codziennie na obiad, raz na słodko, drugi na konkretnie. A Wy z czym lubicie najbardziej pierogi?? Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA ok szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na nadzienie
TrufelkowoRavioli to włoska odmiana pierogów, którą od naszych polskich odróżnia nie tyle ile ciasto (różnica jest naprawdę minimalna), ale głównie forma sklejania i kształt. Podczas gdy my pierogi wycinamy i sklejamy, tworząc półksiężyce - Włosi nakładają na siebie ciasto poprzekładane farszem, przyciskają i dosłownie rozkrawają je nożem, czy radełkiem, formując w bardzo prosty i szybki sposób cały blat ravioli(...)wodę, włożyć do niej pierożki i od momentu wypłynięcia, gotować około 4 minuty (ja zawsze w pierwszym rzucie wyjmuję jednego i sprawdzam, jeżeli potrzeba chwilkę dłużej, to przedłużam czas). Pierogi podajemy gorące, polewamy sosem grzybowym i oprószyć odrobiną natki pietruszki. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnymasło klarowane do smażenia Przygotowanie: 1. Masło wyjmujemy z lodówki i siekamy, a następnie łączymy z mąką, dodajemy szczyptę soli oraz roztrzepane jajko (zostawiamy 1 łyżkę jajka do posmarowania pierogów przed pieczeniem). Ugniatamy ciasto. 2. Jeżeli ciasto będzie wychodzić zbyt gęste i ciężko będzie się ugniatać dodajemy wodę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)kwadraty o wym. 8×8 cm. Na środku każdego kwadratu umieszczamy farsz, składamy na trójkąty. Brzegi trójkątów ściskamy widelcem. Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka smarujemy pierogi z wierzchu roztrzepanym jajkiem. 5. Pierogi pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200st przez
Podwójnaporcjaelastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem lub śmietaną
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam pierogi wszelakie a pierogi leniwe są na pierwszym miejscu. Te które dziś przedstawiam są mega pyszne, szybkie do zrobienia i znikają szybko z talerzy. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Pierogi leniwe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne pierogi z jagodami. Sama jestem fanką wszy stkich pierogów domowej roboty, przekonałam też do nich mojego M ęża, który wcześniej za nimi , aż tak nie przepadał. A dziś sam nawet urabia mi ciasto ! Przepis na ciasto mam jeden ulubiony, który wykorzystuje prawie do wszystkich pierogów. Zapraszam ! Składniki na ciasto
TrufelkowoPierogi z bryndzą i miętą są wspomnieniem z ostatnich wakacji. Na blogu obowiązywało wówczas hasło miętowe . Pierwszego dnia pobytu w Ustroniu trafiliśmy do tamtejszej karczmy na obiad. Kiedy przeglądając kartę dań, trafiłam na taką perełkę ;), wiedziałam, że to propozycja dla mnie. Nie wiedziałam natomiast, czego się spodziewać po takim oryginalnym połączeniu, ale test wypadł bardzo dobrze. Na tyle(...)ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ziemniaki, ser, drobno posiekane liście mięty połączyć ze sobą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć z pokrojonym w paski/kostkę boczkiem. Pierogi podawać z okrasą
zadanie-gotowaniePyszne pierogi, z cienkim ciastem i z soczystymi, słodkimi borówkami amerykańskimi. Zróbcie sobie takie pierożki, a może zasmakują wam bardziej niż te z polskimi jagodami ;) Składniki na około 30 pierożków: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl gorącego mleka z wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego około 200 gr borówki amerykańskiej 1. Zagrzewamy w garnuszku(...)Wałkujemy i wykrawamy kółka. 4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję truskawek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu będą pękać. 5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min. Podajemy polane śmietaną
Gotowanie...to proste !Moje ukochane, ulubione pierogi ze szpinakiem i serem feta. Składniki: 1 opakowanie sera feta 270 g paczka mrożonego szpinaku 450 g sól, pieprz 1 ząbek czosnku Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g ciepłej wody około 1 mała łyżeczka soli 1-2 łyżki oleju Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni aby osuszyć go z nadmiaru wody. Przekładamy szpinak do miski(...)rozdrabniamy i mieszamy widelcem. Ciasto wyrabiamy z podanych składników. Wałkujemy ciasto na placek, wykrajmy kółka, nadziewamy je farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia pierogów, trzymamy je jeszcze tak z kilka minut i wyciągamy je z wody. Do przegryzania idealnie nadają się pomidorki koktajlowe :) Do pierogów można dodać jeszcze inne dodatki np. posiekane
W Moim Magicznym Domubyło tutaj żadnych pierogów ( powinnam za to stać w kącie albo dostać porządnego kopa w tyłek! ). Nadrabiamy więc zaległości i mam dla Was przepis na najlepsze na świecie pierogi z malinami! Idealne ciasto na pierogi ( tym razem w wersji bez jajek ) w połączeniu ze słodko-kwaśnym owocowym nadzieniem i np. kleksem dobrej wiejskiej śmietany – perfekt! Koniecznie
Ostra na SłodkoWarto korzystać z krótkiego sezonu na bób, bo to samo zdrowie! Jeśli lubicie bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-) Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do bobu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagniatamy ciasto.Kleimy pierogi wypełniając farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu
Anioły w kuchniKorzystając z sezonu truskawkowego na obiad zrobiłam pierogi ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 30 dag truskawek 3-4 łyżeczki cukru Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej(...)pokroić na ćwiartki. Wymieszać z cukrem. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję truskawek,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia. Pierogi podawać na ciepło,polane np roztopionym masłem z zezłoconą cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami
Kolorowa kuchnia Elkipołączenie idealne, któremu ciężko się oprzeć. Przywędrowały do nas, najprawdopodobniej, w XIII wieku z Chin. W najstarszej polskiej książce kucharskiej jej autor, mistrz Czerniecki, przytoczył wiele przepisów na pierogi, co oznacza, że musiały być już wtedy wszechobecne na polskich stolach. Pieczone, gotowane, na słono lub słodko. W cieście można bowiem zamknąć niemal wszystko co jadalne i jest duża szansa(...)będzie całkiem dobrze smakowało. Dzisiaj klasyk nad klasyki- pierogi z mięsem i kapustą. W moim domu zawsze znikają szybciej niż się je robi ;) Czytaj więcej
PichceniomaniaPierogi z soczewicą czerwoną Przyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam takich pierożków z soczewicą. Gdy otrzymałam pyszne i zdrowe produkty, w tym czerwoną soczewicę od firmy TARGROCH, postanowiłam spróbować, no i to był strzał w dziesiątkę. Teraz już na stałe soczewica zagości, w moim domu Przepis został zaczerpnięty ze strony, przepisy Tesco. Składniki: Ciasto : mąka - 80 g gotowana(...)obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać. Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze. Podawać polane tłuszczem z cebulką. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusimąki), rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczką farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. okraszone masłem
Domowy Smak Jedzenia