pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:115/458)

Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 110

bardzo się uciekało. Dokładnie tego samego spodziewałam się po mojej córce, a ona zjadła dwa takie pierogi i powiedziała, że pysznei że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych(...)pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej

bistro mama
Pierogi z białym serem 166

rozmów z miłymi ludźmi (a ludzie którzy lubią jedzenie musza być mili!) naładuje mi akumulatory na dalsze przygody :) Co dziś przygotowałam dla Was? Mmm, coś idealnego na weekendowe leniuchowanie. Pierogi z białym serem i wanilią. Do tego słodka waniliowa śmietana i błogie lenistwo gwarantowane. Skusicie się na taką słodką chwilę przyjemności?"Składniki:2 szklanki mąki1 jajko1/2 szklanki ciepłej wodyDodatkowo(...)cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka - ja to robiłam kubkiem do herbaty :)Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczki masy serowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów.Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru waniliowego.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierogi z serem i jagodami 127

kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka.Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczki masy serowo-jagodowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów - aby ułatwić sobie zadanie, na wycięte i napełnione kółka, układamy drugie wycięte koło, które wycinamy okrągłą, nieco mniejszą foremką - tworząc coś na kształt okrągłych ravioli. W ten sposób oszczędzamy(...)cenny czas.Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierogi z pasztetową 103

się nimi ze smakiem i wiecznie każdy wołał dokładkę!Te babcine były wielkie …. nie wycinane szklanką a nożem … nadziane „od serca”.A czym ? Pasztetową! Pierogi z pasztetową są naprawdę pyszne , a przysmażone na masełku zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: - mąka – 500 g- jajko – 1 szt- sól – 1 łyżeczka(...)wbijamy jajko.Dodajemy 1 łyżkę oleju , łyżeczkę soli i 0,5 szklanki wody.Zagniatamy ciasto , rozwałkowujemy.Wycinamy szklanką kółka.Pasztetową kroimy na kawałki.Układamy po kawałku na każdym krążku ciasta.Sklejamy formując pierogi z falbanką.Gotujemy do wypłynięcia w gorącej osolonej wodzie z odrobiną oleju.Podajemy ze smażoną cebulką.Smacznego

Ostra na Słodko
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 247

delikatny środek spulchniający. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :)Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wycinać duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruje się ulubionym nadzieniem - tym razem jest to szpinak.Składniki farszu szpinakowego:400 g mrożonego szpinaku,2 duże ząbki czosnku,sól, pieprz, gałka muszkatołowa,1 żółtko(...)nałożeniu farszu i zaklejeniu ciasta, posmarować białkiem i posypać serem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (kilkanaście minut).Farsz do takich pierogów można dowolnie modyfikować i wymyślać. Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia 141

koktajlu, albo jako sos szpinakowy do makaronu. Ta ostatnia wersja jest jednym z ulubionych dań mojej córy. Tak, tak, moje dziecię od zawsze lubiło szpinak. Tyle, że zawsze musiał...Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
484. Z makiem. 125

Czekoladowe pierogi z masą makową; jogurt naturalny z miodem inspiracja A teraz czas zacząć świąteczny maraton w kuchni. Piekarniku, nadchodzę! Składniki: (ok.10 pierogów/ jedna porcja)  50g mąki pełnoziarnistej 10g mąki pszennej łyżka kakaa szczypta cynamonu ew. coś do posłodzenia ok.45ml ciepłej wody szczypta soli ok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika

More food, love and dreams
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 136

żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto:  250g mąki pszennej,  250g mąki żytniej, 200ml wody,  sól,  ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi.  Z ciasta(...)formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt  owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje  się

Anioły w kuchni
Klasyczne pierogi ruskie 184

Pierogi ruskie nie odzownie kojarzą nam się z rodziną. Wyjazdami do ciotki Danki do Jawora, gdzie ona przygotowywała ciasto, a cała żeńska część rodziny siadała i lepiła pierogi.  Wówczas udawało nam się nalepić ich ze 150 sztuk, których starczało na zaledwie dwa  dni :) Podstawowe ciasto pierogowe Składniki 500g mąki (ok 3 szklanek) 250ml wody 1 łyżka(...)mąkę i wlewamy roztopione masło. Powoli dolewamy ciepłą wodę. Jej ilość zależy od wilgotności mąki. Niektórzy dodają jeszcze jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas ciasto jest twarde i pierogi nie chcą się lepić. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło

Kolizje Smaków
Pierogi ruskie 257

serem.  Ze względu na to te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów ruskich. Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów): Ciasto pierogowe: - 1 szklanka ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oliwy z oliwek - około 560 g mąki pszennej Farsz(...)pieprzem i całość mieszamy. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy farsz jest już gotowy możemy zabrać się za przygotowywanie ciasta na pierogi. Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.  Ciasto

W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi ruskie (z farszem serowo-ziemniaczanym) 190

Pierogi ruskie - moje ulubione :) Pierogi ruskie zawsze były moimi ulubionymi, ale najbardziej kojarzą mi się z czasami studiów, kiedy przywoziłam od mamy całe tony różnych pierogów, krokietów, gołąbków itp (bo przecież 300 kilometrów do domu nie pokonywałam co tydzień) i upychałam w lodówce i zamrażalniku. Gdy tylko nie było czasu na porządny obiad, wyciągałam paczuszkę pierogów i "wuala" - obiad był gotowy :) Mama potrafi ulepić niesamowite, a wręcz nieprawdopodobne ilości pierogów i sporo jeszcze muszę trenować, żeby moje wyglądały tak jak jej:) Ale choć płaskie i nie tak kształtne, najważniejsze, że smakują tak samo! Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 189

dokładnie. Schłodzić. Z mąki, jaj, soli i wody zagnieść miękkie sprężyste ciasto pierogowe. Uformować kulę i przykryć ciepłą miską. Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać koła, napełniać farszem, zlepiać pierogi. Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką. Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia. Barszczyk czerwony czysty(...)Jamar Warzywa umyć, obrać, pokroić. Zalać wodą, dodać przyprawy - ugotować wywar buraczany. Odcedzić. Gotowy barszcz doprawić - kwaskiem cytrynowym/sokiem z cytryny i cukrem lub poprzez dolanie koncentratu buraczanego, np Jamar. Pierogi podawać z barszczykiem czerwonym, posypane natką pietruszki. Smacznego

kolorowotorcikowo
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 220

zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W garnku bulgocze woda. A ona stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto(...)dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek  umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się sklejały. I najlepiej robić to palcami pokrytymi mąką, bo wtedy ciasto klei się do siebie, a nie do naszych palców. Pierogi wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem

W kuchni Karmel-itki
Z czym dzis beda pierogi? 172

eksperymentowania. Z dziecinstwa pamietam jak moja Babcia i Mama co jakis czas zagniataly ciasto na pierogi. Pracy przy tym bylo mnostwo i tylez samo balaganu. Za to pierogi zawsze byly z czyms pysznym w srodku. Dzis juz prawie nikomu nie chce sie bawic w ich lepienie, o wiele latwiej jest pojsc do pobliskiego sklepu i kupic(...)wage lub paczkowane. Wybor jednak pozostawia wiele do zyczenia, smaki sa jak dla mnie dosc oczywiste. A ja lubie gdy pierogi kryja w sobie cos innego niz tylko kapusta z grzybami czy jagody. Dzis mialam ochote na kasze gryczana z twarogiem. Pierogi z kasza gryczana przepis na ciasto skladniki na nadzienie: 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego

Przysmaki Karolki
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 174

gdzieś z boku i bierze się za kolejną partię. Poprawia siwą od mąki dłonią okulary na nosie. W garze bulgocze woda. A ja wyjadam farsz, kiedy nie widzi. Lepić pierogi nauczyłam się niedawno, zaledwie trzy lata temu. Do tego czasu mistrzynią w ich robieniu była moja Babcia, ale też dawno ich nie robiła, nie wiedzieć dlaczego. Najukochańsze? Ruskie(...)ogólnie mogłabym zajadać się nimi bez końca, tak samo, jak kremami z warzyw. Przedstawiam Wam moją propozycję na temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki soczewicy zielonej 1 kostka białego

W kuchni Karmel-itki