pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:121/458)

pierożki inspirowane Gruzją 160

mielonej wołowiny - liście szałwii z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione  o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oliwie, studzę.  Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną szałwię, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając(...)porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi i wykrajam szklanką. Gotowe kółka posypuję odrobiną mąki i ponownie rozwałkowuję jak najcieniej (mają wyjść dosyć równe koła). Na środek łyżeczką nakładam porcję farszu, następnie składam boki w harmonijkę i mocno sklejam szczypnięciem.  Gotuję w osolonej wodzie

Cook&Love
Pierogi leniwe całkiem zdrowy, szybki i łatwy posiłek. 138

różnie bywa, widziałam przepisy gdzie dodawane także są do nich ziemniaki. Ale niestety, to nie są pierogi leniwe. Leniwe to kluski robione z: mąki, jaj i twarogu. Nazwa pierogi pochodzi od składu takiego jak na pierogi z serem,  a leniwe bo robione na szybciocha. I stąd cała ta zabawna nazwa. Jeśli dodamy ziemniaków, wtedy to już

Dieta moja pasja
Pierogi z jagodami 212

przywiozłam do domu 4 litry. Część poszło w słoiczki cześć do bezpośredniego zjedzenia i wystarczyło jeszcze nieco do pierogów, które bardzo lubimy. Gdzieś ostatnio czytałam, że ciasto na pierogi dobrze współpracuje z mąką i maślanką. Postanowiłam więc wypróbować i powiem Wam, że wyszły bardzo smaczne. Ciasto ładnie się wałkuje, jest sprężyste i dobrze się lepi. Składniki: 500g mąki(...)paręnaście minut, po czym podsypać nieco mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki, na które nakładać posypane cukrem jagody i zlepić. Gotować w nieco posolonej wodzie ok.2 minuty od wypłynięcia pierogów. My zajadamy polane masełkiem lub ze śmietanką i cukrem

W garach u Gosi
21 lat, Sokołów i gotowanie 163

śmieję I jeszcze kilka fotek potraw, już mojego autorstwa. na II śniadanie jajecznica z szynką i szczypiorkiem na grzance druga opcja II śniadania sałatka się robi i druga sałatka pierogi z nadzieniem z pasztetu i grzybów sałatka z selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem(...)musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie było tylko zabrakło mi deseru

Dzieje kuchennej Wiewióry
,, Pierogi z dynią’’ 146

Jeśli jesteście miłośnikami dyni z pewnością mam coś dla Was. Pierogi z dynią to ciekawa alternatywa dla znanych i lubianych pierogów z kapustą czy ruskich. Wypróbujcie pierogi z dynią i zakochajcie się w ich delikatnym, lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie. Nadzienie: 30 dag dyni 4 cebule 30 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, suszony majeranek Boczek kroimy

Podróż w kulinaria
pierogi z serem i borówkami 122

Witam, dziś przychodzę do Was z bardzo smacznymi pierogami z pysznym farszem z serka śmietankowego, sera białego i borówek. Jako, że sezon borówkowy jeszcze trwa polecam ich wykonanie ;) ciasto jest super, bardzo dobrze się z nim pracuje, polecam SKŁADNIKI ciasto -0,5 kg mąki -3/4 szklanki letniej wody -50 g miękkiego masła -1 jajko -2 żółtka -1 płaska(...)borówek -3 łyżki cukru -1 łyżka cukru waniliowego Wszystkie składniki na farsz miksujemy blenderem  Urywamy kawałek z ciasta, podsypujemy mąką, wycinamy koła, dajemy farsz, sklejamy. Zrobione pierogi układamy na podsypanej mąką powierzchni, np blacie.  Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną z cukrem.  I gotowe, polecam, ciasto jest mięciutkie, a farsz przepyszny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pierogi ze śliwkami 145

ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy cząstkę śliwki, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem , polane śmietaną, oprószone cukrem pudrem i opcjonalnie cynamonem. składniki na nadzienie i dodatki: ok. 500 g śliwek (wypestkować i pokroić na dwie lub cztery

Domowy Smak Jedzenia
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 258

się od litewskich Karaimów mieszkających w Trokach (lit. Trakai) w okręgu wileńskim. O samych Karaimach piszę niżej, a teraz wrócę do kibinów. To danie, które przypomina Polakom kilkunastocentymetrowy pieczony pieróg z charakterystycznym zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć(...)trzymając je w rękach przez serwetkę i popija bulionem.   A tak wyglądają te oryginalne (mnie brak wprawy w zwijaniu zlepionych brzegów): Kibinai podane w restauracji w Trokach ----- Podobne: Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem Samosy warzywne Pierogi z jarmużem Karaimowie są bardzo zamkniętą grupą religijną - nie można do nich wstąpić, Karaimem trzeba się urodzić. Podstawą religii karaimskiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 212

środę wystarczyło tylko podgrzać.  II Danie 13:00 Pierogi z zieloną soczewicą. To jest odkrycie roku. Kiedy to przestały nam smakować (i nie służyły naszym brzuchom) pierogi ruskie chciałam spróbować czegoś nowego. I tak już kolejny raz zajadamy się pysznymi pierogami, które zawsze lepi moja mama, bo sama nie mam cierpliwości i średnio wychodzi

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pierogi z jagodami 187

Pierogi z jagodami moje ulubione Składniki • jagody ciasto • 40 dag • 2 jajka • sól • 1 łyżka oliwy • 1 szklanka wody • śmietana • cukier do posypani Sposób przygotowania 1. Do mąki wbić jajka dodać oliwę szczyptę soli wlewać wodę mieszając(...)łyżką potem wyrobić rękoma elastyczne ciasto ( ilość wody czasami trzeba więcej dolać a czasami mniej zależy to od mąki ) 2. Cisto rozwałkować na stolnicy wykrawać kółka nałożyć jagody skleić pierogi 3. W garnku zagotować wodę wrzucać partiami pierogi gotować do  wypłynięcia na powierzchnię podawać z cukrem i oblane śmietaną

W królestwie smaków Beaty
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 206

drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania   sosów i zup               Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów            Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego i smażonego(...)różne typy tej mąki, np. typ 1100 – chlebowa i typ 2000 – razowa. Mąkę używamy nie tylko do wypieku ciast, ciasteczek. Wypiekamy z niej również domowe pieczywo, robimy naleśniki, pierogi...     Mam nadzieję, że chociaż w części przybliżyłam Wam różnicę w rodzajach i typach mąki. Polecam to zestawienia dla tych, którzy jeszcze  nie wiedzą jaką mąkę

Kuchnia u Krysi
pierogi z bobem 185

gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem. składniki na farsz z bobu: 300 g bobu 150 g sera białego 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz masło do smażenia

Domowy Smak Jedzenia
Calzone- czyli chlebek z farszem. 151

Calzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są częstym gościem, a to calzone sprawdza się lepiej niż tradycyjna pizza. Moja wariacja na temat tego klasyku??- Dodatek mąki razowej, która nadaje wyraźniejszego smaku i czyni ciasto bardziej wytrawnym. Farsz pozostawiam waszemu gustowi(...)średnicy 20 cm.  4.Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Brzegi należy posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem choć można to pominąć.  5. Calzone pieczemy 20-25 minut

vaniliowoczekoladowa
Pierogi z jagodami 195

pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju gorąca woda 1/2 kg jagód 10 dkg cukru Przygotowanie: Z podanych składników przygotować ciasto na pierogi, … Czytaj dalej Pierogi z jagodami

czarrna od kuchni
Pierogi z bobem i boczkiem 151

Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób, a połączenie tych dwóch zaowocowało pysznym daniem... z boczkiem i cebulką - absolutna pychotka. Do około 45 pierogów potrzebujemy ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli gorąca woda farsz: około 300 g bobu kawałek wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz     Do mąki dodać sól i wlać(...)następnie zblendować na gładką masę.   Cebulkę poszatkować, podsmażyć na maśle, dodać boczek, przesmażyć a na końcu dodać bób. Przyprawić solą i pieprzem.   Z ciasta wykrawać krążki na pierogi, faszerować masą, wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu 3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch

Jadło i czytadło