pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:93/458)

Pierogi z kurkami 144

Może warto złamać wigilijną tradycję i podać właśnie takie pierogi? :)  Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju Mąkę przesiewamy,  dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę.  Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)farsz. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi, uważając aby farsz nie dostał się pod brzegi ciasta. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i partiami wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy polane roztopionym masłem lub z roztrzepaną kwaśną śmietaną z wyciśniętym

Kulinarne przemyslenia
Ciasto na pierogi 140

wysychały. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy, najlepiej szklanką, krążki, łyżeczką nakładamy na środek farsz, składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Uważamy, aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Pierogi wtedy łatwo pękają podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką, przykryć, aby nie wysychały. W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Na wrzącą wodę rzucać partiami(...)pierogi, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.  Gdy wypłyną w górę, gotować jeszcze 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową, osaczyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem lub śmietaną czy sosem. Wszystko zależy od rodzaju nadzienia

Kulinarne przemyslenia
Pierogi z suszonymi pomidorami podane z sosem grzybowym 126

Pierogi z farszem z suszonych pomidorów chodziły za mną już bardzo długo, niestety czas który trzeba poświęcić na wałkowanie, potem formowanie  oddalał mnie od lepienia pierogów. Dziś po wielokrotnym przekładaniu tego, chęć zjedzenia pierogów na cienkim cieście z własnym farszem - zwyciężyła :)  I jak je spróbowałam... to absolutnie nie żałuję !  Połączenie suszonych pomidorów z czosnkiem(...)farszu i zaklejamy. Ważne aby ciasto było cienkie - smakuje wtedy zupełnie inaczej.  W osolonej wodzie z łyżeczką oliwy gotujemy do 3 minut (jeśli ciasto jest rzeczywiście cienkie)  Pierogi układamy na sosie grzybowym.  Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Restauracja Róg Mysikrólika na warszawskim Ursynowie 108

pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem i roszponką  sałatka z zapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden były zdecydowanie pierogi z dziczyzną, farszu było sporo, był idealnie przyprawiony, a ciasto było miękkie. Do pierogów dorzuciłabym jeszcze domowe kopytka wędzonym serem, to było bardzo udane połączenie(...)szarpaną wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem na naszym stole pojawiła się pyszna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty oraz serem halloumi.  Bardzo mi ta mięta tutaj podpasowała! Nie tylko kolorystycznie 😋. Pora na drugie dania: udko z kaczki confit z aronią, domowymi kopytkami i czerwoną kapustą sandacz z puree

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z jagodami 96

Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnię. Całość proponuję podać z kwaśną śmietną 18% zmieszaną z miodem lub cukrem. Pierogi z jagodami - pyszna i uwielbiana klasyka. Idealny przepis na ciasto, któy nigdy Was nie zawiedzie. [foodiepress] [hide] Pierogi z jagodami Składniki: Ciasto mąka pszenna - 400g woda - 1 szklanka(...)wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnię. Całość proponuję podać z kwaśną śmietną 18% zmieszaną z miodem lub cukrem. [/hide] Artykuł Pierogi z jagodami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Pierogi pieczone 305

Lubisz ciasto kruche i domowe pierożki? Mój przepis na  pierogi pieczone w piekarniku bez dodatku drożdży powinien Ci się spodobać. Takie same pierogi należą do jednych z tradycyjnych przekąsek Kolumbijskich. Nawet farsz, który zaproponowałam jest bardzo często serwowany w pierogach Empanada. W zależności od regionu Ameryki Południowej, pierogi z pieca faszeruje się też mięsem mielonym

AniaGotuje.pl
PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ 172

PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ RUSSIAN DUMPLINGS WITH ONION Składniki Farsz do pierogów • twaróg półtłusty 500 g • ziemniaki 500 g • mała cebula 1 szt • sól 1 łyżka • czarny pieprz 2 szczypty ciasto na pierogi • mąka typ 500 • rozpuszczone masło 1 łyżka • ciepła woda 300 ml • sól 1 łyżeczka dodatek • cebula 2 szt • olej 30 ml Sposób przygotowania Gotujemy(...)obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy razem z twarogiem na gładką masę. Dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz odrobiną soli.  Ciasto na pierogi Łączymy przesianą mąkę z masłem, solą. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto w misce przykrytą lnianą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie

chefintheforest
Pierogi z serem i borówkami 117

Pierogi, pierogi, kto ich nie lubi. Dziś mam przepis na pierogi z serem i borówkami. Ciasto jest mięciutkie i fajnie się z nim pracuje. A farsz dodajemy jaki nam się wymarzy. Dziś pierogi na słodko a niebawem przepis na ruskie ale z prażoną cebulką. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi z truskawkami-mięciutkie, rewelacyjne ciasto parzone :) 172

wszystkich :) Mowa o pierogach. Bardzo Wam polecam ten przepis, ponieważ ciasto jest rewelacyjne, bardzo mięciutkie, bardzo przyjemnie się z nim pracuje, nic się nie klei i nie rozrywa. Pierogi wychodzą pyszne i miękkie. Polecam i zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej -pół łyżeczki soli -250ml wrzącej wody DODATKOWO -200g truskawek -pół łyżki cukru(...)momentu aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy na 15 minut, Następnie wałkujemy (można trochę podsypać blat mąką)  wycinamy koła i lepimy pierogi-do środka każdego dajemy całą lub pół truskawki (truskawki wcześniej posypujemy cukrem) Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia. I gotowe :) Możemy je polać

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 156

użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo podawana z odrobiną oliwy do obiadu. Można kupić, ale najlepsza ukiszona w domu. Pieczone pierogi  Składniki na ciasto do pierogów 700g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 30g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 430g ciepłego mleka, 60g miękkiego masła, sól do smaku(...)mąką. Ciasto nie przyczepia się do deski. Wykrawamy koła szklanką lub innym „przydasiem” o średnicy 6,5 cm , albo dowolnej wielkości. Ta czynność jest identyczna jak przy robieniu tradycyjnych pierogów. Na jeden z placków układamy farsz, przykrywamy drugim plackiem, zlepiamy brzegi delikatnie palcami. Wystające brzegi dociskamy widelcem, tworząc wzorki a przy okazji dokładnie zamykamy dwie połówki ciasta. Pierożki smarujemy

Leśny Zakątek
Pierogi z pasztetem 167

mamy nadmiar zamrożonego świątecznego domowego pasztetu możemy go wykorzystać na różne sposoby. Kiedyś robiłam paszteciki z bigosem przepis tutaj : Dziś zaproponuję Wam przepis na pierogi z pasztetem! Uwielbiamy pierogi i uwielbiamy domowe pasztety dlatego mój przepis na pierogi z pasztetem to połączenie idealne :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
CIASTO NA PIEROGI 127

oraz z dodatkiem oleju. Jednak ten bez jajek i z dodatkiem masła najbardziej przypadł  mi  do gustu. Ciasto wspaniale się wałkuje, jest miękkie, elastyczne a po ugotowaniu pierogi wychodzą bardzo delikatne. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 kg mąki 3-4 łyżki miękkiego masła gorąca ale nie wrząca woda ok. 40 stopni łyżeczka soli ORAZ: dowolny farsz WYKONANIE: Mąkę(...)Ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy. Zawijamy szczelnie folią i na chwilę odkładamy. Następnie dzielimy na mniejsze części i wałkujemy. Wykrawamy  kółka  za pomocą szklanki , dajemy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w lekko posolonej wodzie aż będą miękkie. Smacznego :) Z tej porcji ciasta robię ok. 100 pierogów

Pani na deser
Pierogi ze szpinakiem 287

Zapraszam po super smaczne i bardzo proste do zrobienia domowe pierogi ze szpinakiem . Te pierogi szykuję głównie dla moich dzieci. Takie delikatne pierogi to świetny pomysł na prosty obiad bez dodatku mięsa.  Pierogi ze szpikiem najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Uwielbiam polewać je gorącym masłem z ziołami. Świetnie smakują z kminkiem lub kuminem

AniaGotuje.pl
Mój sposób na mrożenie pierogów, uszek, owoców. 147

. Owoce np. truskawki dzięki tej metodzie były zawsze osobno i nie musiałam wyciągać zbitej bryły z zamrażalnika, tylko tyle ile potrzebowałam. A jaka to metoda ? Już opisuje.  Pierogi, uszka obgotowujemy w wodzie z łyżką oleju, znacznie krócej niż normalnie, (normalnie czyli jak zaczną wypływać i 2-3 minuty trzymamy w wodzie) tylko zaraz po pierwszym wypłynięciu wyciągamy(...)Powinny być niedogotowane. Odcedzamy je, przelewamy wodą. Na duży talerz rozciągamy folię spożywczą, bądź jeśli nie mamy to rozcięty woreczek śniadaniowy. Na folii układamy pierogi, uszka, tak by nie przylegały do siebie. Następnie nakładamy kolejną warstwę folii czy woreczka i układamy kolejno pierogi. W ten sposób można ułożyć kilka warstw. Ja zazwyczaj robię około 3-4. Gdy złożę

Justa próbuje gotować

Proponowane wyszukiwania