mogę je jeść dosłownie garściami. Jestem pierogomaniaczką.😆 Będąc na redukcji staram się bazować głownie na gryce, ale oczywiście nie pomijając ulubionych potraw. Dzisiaj padło na jedne z moich ulubionych-pierogi z serem i cebulką. Nie mieszałam różnych rodzajów mąk, z samej gryczanej ciasto wyszło mi dobre. Żeby nie przekroczyć kalorii 😜 dałam najpierw mniej do całości, aby potem podbierać sobie(...)sklejania, bo po tej mące ciasto będzie dość klejące i bez mąki na palcach nie uda się ładnie posklejać brzegów pieroga. Dodatkowo w celu uzupełnienia tłuszczy po ugotowaniu, podaje sobie je polane skwareczkami z cebulką. Tak, to jest redukcja, fit i zdrowe. 😏 Pamiętajcie, że tajemnica tkwi w ilości a nie składnikach (pamiętając, że mają być one zdrowe
Zdrowie i pysznie na talerzupieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Sem Co szczypta soli Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie(...)ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek porcję nadzienia i zlepiać pierogi. Gotować w dużym garnku ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane np olejem rydzowym lub rzepakowym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Obiad
https:KKuchniaMniampodgrzybki) 1 nieubita szklanka kiszonej kapusty 1 mała cebula biała Ok 130g soczewicy gotowanej na parze Sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła Dodatkowo: Olej rydzowy Semco do omaszczenia pierogów Sposób przygotowania Farsz: Dzień przed przygotowaniem pierogów namaczamy grzyby. Zalewamy je wodą i pod przykryciem pozostawiamy w chłodnym miejscu. Nazajutrz grzyby dobrze odciskamy z nadmiaru wody i drobniutko(...)łatwo odchodziło od rąk. Pozostawiamy w szklanej misce pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm, wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzone polewamy olejem rydzowym
Kuchnia w czekoladziewersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ służy jako spoiwo, także można te pierogi nazwać leniwymi albo kopytkami. Nie są łatwe, trzeba się natrudzić niestety, ale jak zawsze przy potrawach bezglutenowych - warto. Po takich pierożkach vel kopytkach nie ma uczucia ciężkości(...)gniecie w żołądku, nic nie skleja jelit. Jest pysznie, a zachwyty mojej rodziny zajadającej się tymi pierożkami są najlepszą rekomendacją :-). Z podanych proporcji wychodzi tyle pierogów, że może się najeść 4-osobowa rodzina (dwóch dorosłych i dwoje dzieci). Nasza rodzina to trzy osoby, więc część pierożków zamroziłam na zaś :-). Zapraszam :-) Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 300 g twarogu
Kawa z mlekiemsoczystym farszem mięsnym. Smażone na głębokim tłuszczu po przegryzieniu lub przekrojeniu uwalnia się z nich delikatny aromat i wypływa z nich lekki bulion. Porcja na ok 26 pierogów Składniki: ciasto 1 kg twarogu tłustego 950 g mąki 1 jajko 1 żłótko 1,5 łyżeczki sody 400 ml śmietany 18% farsz 1,5 kg mięsa mielonego (wołowo -wieprzowe(...)Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm i wycinamy kółka (użyłam do tego małej miseczki) w środek krążka układamy dość sporo farszu, a następnie sklejamy jak pierogi. Pierogi smażymy na głębokim oleju 8 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej w 180 C. Możecie smażyć pierogi w frytkownicy. Smacznego
Niezły Młynekzawsze z podwójnej porcji i bardzo szybko znikają. Najbardziej lubię podsmażone na maśle z przyrumienioną cebulką. Ziemniaki możecie wykorzystać z poprzedniego dnia. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierogi, które polecam. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach, pochwalcie się czy smakowało. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki gorącej wody(...)czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty. Wyjąć łyżką
O kuchni z uczuciemmnie smak dziecińtwa:) Lubią je chyba wszyscy . Idealne na piątkowy obiad. Ciasto jest proste a smakuje wyśmienicie. Jest elastyczne. Z podanych proporcji wychodzi ok 20 dużych pierogów. Smacznego :) SKŁADNIKI NA 20 SZTUK: Ciasto 3 szklanki mąki Szczypta soli 1 szklanka wrzątku Farsz 400 g sera białego 1 jajko 3 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier wanilinowy(...)ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Wykrajam krążki za pomocą kubka, szklanki, foremki. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz. Zaklejam brzegi. W garnku zagotowuję wodę, solę oraz wlewam olej. Wkładam pierogi, kilka sztuk. Gotuję ok 5 min po wpłynięciu. Ja mam spore pierogi natomiast jeśli są małe wystarczy 2-3 minuty. Podaję ze śmietaną, sosem waniliowym lub owocami
Gotowanie Patkipieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy. 3. Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną. 4. Pieczenie: Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut(...)zrumienienia. 5. Podajemy i smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierogów
Izabelawkuchnikucharkiem z ciasta odkrawać porcje ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką z większym rantem (od whisky) placki, nakładać na placki porcję farszu łyżką dokładnie zlepiać pierogi, odkładać na podsypaną mąką tacę do gotującej się wody z solą i olejem wkładać partiami pierogi, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować(...)talerze pierogi podawać z okrasą z cebuli, można je również zamrozić - ciasto pierogowe na mleku jest delikatne, miękkie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlepić pierogi, słuchając ulubionej muzyki. Chociaż jestem zmarźluchem, to lubię zimę, ale zdecydowanie taką mroźną, śnieżną, odwilż nie nastraja mnie pozytywnie, ale nie będę narzekać i marudzić, bo pierogi wyszły mi pyszne, mięciutkie, a to za sprawą niezawodnego ciasta na maślance. To zdecydowanie moje ulubione ciasto pierogowe, nic się nie rozkleja, nie lepi do rąk, nie rozpada, pierożki(...)mają cudowny, aksamitny wygląd. Pierogi z podrobami Ciasto 0,5 kg mąki 0,5 l maślanki naturalnej Farsz 0,5 kg ugotowanych podrobów 1 duża cebula sól, pieprz olej Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Podroby zmielić przez maszynkę do mięsa, cebulkę podsmażyć na oleju, dodać do podrobów, doprawić. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić
Pieguskowa KuchniaNiewiele jest osób, które nie lubią ruskich pierogów, choć zdarzyć się też może i tak, że zwyczajnie żadnych nie lubią. Ja osobiście nie znam :) Na ruskie pierogi jest tyle przepisów ile osób, które je robią. My nie lubimy kwaśnych i proporcji 2,5 do 1 się trzymamy. Zawsze z Mamą robimy mały zapasik do zamrażarki, jak nas najdzie(...)godzinę. Z w/w składników w międzyczasie zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania posypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Na wrzącą wodę wrzucić partię pierogów
Gosia gotujeTruskawki wszyscy lubią i pierogi też, polecam na smaczny obiad pierogi z truskawkami. Ciasto robimy z 1 kg maki typ650, 1 łyżki soli, 2 szklanek bardzo ciepłej wody i 1/3 szklanki oleju. Wszystko razem łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy ciasto. Do środka dajemy ~1/2 kg truskawek zamrożonych, których nie rozmrażamy. Ciasto dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka(...)Potem nakładamy truskawki i lepimy pierogi. Jak owoce są bardzo duże wówczas kroimy je na mniejsze kawałki. Polepione pierogi odkładamy na deskę/blat oprószony mąką, żeby się nie przyklejały. Po wycinaniu zostanie trochę ciasta, z którego możemy zrobić domowe kluski. Gotujemy w osolonej wodzie 2 min. od czasu wypłynięcia. Po ugotowaniu chwilę hartujemy w zimnej wodzie. Następnie
chleba naszegopodniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i czeka się na nie z tęsknotą. ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej farsz: 1 pęczek botwinki duży 1 cebula czerwona 10 dkg sera feta pieprz olej(...)liście botwiny i przesmażam już tylko chwilę. Doprawiam pieprzem, jak przestygnie dodaję pokruszony ser feta. Soli nie dodaję bo ser jest słony. Z ciasta wykrawam kwadraty i układam farsz. Pierogi sklejam za pomocą foremki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy i do wrzącej wkładam pierogi. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z przesmażonym boczkiem
wesoła kuchniawszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10 min. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy, zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę(...)obsmażyć. Podawać ze skwarkami z boczku. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z kaszą , Mięsa , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: boczek , kasza jęczmienna , kurczak
https:KKuchniaMniammasła (schłodzonego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut
zadanie-gotowanie