pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:74/458)

Pierogi z makiem 201

Równie dobrze możecie użyć gotowej masy makowej, chociaż jak dla mnie jest trochę za słodka… Warto poświęcić odrobinę czasu więcej i przygotować ją samemu. Polecam Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka około 1 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200 g zmielonego maku 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych(...)posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Farsz: Mielony mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać zmielone orzechy włoskie, drobno posiekane daktyle i miód. Wszystko wymieszać. Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby

Oryginalny smak
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem 97

Wyszły fantastyczne! Delikatne ciasto pierogowe z wyrazistym w smaku szpinakowo-twarogowym farszem w intensywnym zielonym kolorze z wyczuwalną nutą czosnku (bo jak jest szpinak to czosnek być musi). Takie pierogi na pewno pojawią się u mnie na tegorocznej Wigilii obok tradycyjnych z kapustą i grzybami. Polecam Wam ich wypróbowanie :) Składniki (na ok. 28 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej(...)pomocą szklanki. Na krążki ciasta nakładamy ok. 1 czubatej łyżeczki farszu (lub troszkę więcej), składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Zlepione pierogi odkładamy na posypany mąką blat i dodatkowo przykrywamy ściereczką. W międzyczasie w sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się pierogów podczas gotowania). Gotowe pierogi wrzucamy partiami

MyCookBook.pl
Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 160

przygotowany z fasoli Jaś, grzybów suszonych oraz cebuli i jajka. Tak dobrane składniki w połączeniu z solą, pieprzem i majerankiem tworzą masę o delikatnym, głębokim smaku, która w pierogach zachwyci nie tylko fanów roślin strączkowych. Danie jest bardzo smaczne, ale też zdrowe, ze względu na zawartość białka. Nie dodając do farszu jajka sprawimy, że danie będzie wegańskie, a sama(...)struktura nadzienia nie ucierpi na tym za bardzo. Pomijamy wówczas oczywiście również omastę ;) Przepis na pierogi z grochem pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Kupnie (publikacja „Smaki kolbuszowszczyzny”) – wioski położonej w północnej części Podkarpacia, w okolicach Kolbuszowej, na terenach zamieszkałych przez Lasowiaków, co tłumaczy też nazwę pierogów. Tutaj powszechnie o fasoli mówi się groch lub biały groch. Zarówno

Trzeci talerz
Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa 195

mięsem to treściwy, konkretny, ale i bardzo smaczny farsz do pierogów. Mimo skromnych dodatków smakowych, bo zaledwie sól, pieprz i cebula, farsz jest wyrazisty i ma charakter. Pierogi dukielskie z kaszy gryczanej i mięsa równie smaczne są od razu po ugotowaniu, jak i podsmażone na patelni. Kasze uprawiane i spożywane są w Polsce od czasów średniowiecza. Niegdyś jedna(...)wschodnią*. Szczęśliwie z czasem również na zachód od Buga i Sanu doceniono nie tylko walory zdrowotne, ale i smakowe różnego rodzaju kasz. Dzięki temu w kuchni podkarpackiej zagościły pierogi z kaszą, gołąbki z kaszą, wszelkiego rodzaju kaszaki (ściślej „kaszoki” albo „kasioki”, czyli duże, płaskie drożdżowe buły wypełnione farszem z kaszy) i inne dania, dzięki którym nasza kuchnia jest smaczniejsza

Trzeci talerz
23 PAŹDZIERNIKA – FESTIWAL PIEROGÓW ŚWIATA – WARSZAWA 117

najbliższą niedzielę w klubokawiarni Medyka otworzy się przed Wami Wszechświat Pierogów. Za sprawą Festiwalu Pierogów Świata dotkniecie nieba pierogowych smaków. Artykuł 23 PAŹDZIERNIKA – FESTIWAL PIEROGÓW ŚWIATA – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 204

buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny pasztet z  Kotlety(...)kalafiora Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba po grecku w wersji odchudzonej Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Potrawy do szybkiego przygotowania Zupa grzybowa Suszone

Codziennik Kuchenny
Pierogi z jagodami 132

najlepsze na świecie. Najlepiej robić je w sezonie kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, ale poza sezonem nie warto sobie odmawiać tego smakołyku i można użyć owoców mrożonych. Pierogi z jagodami zawsze przypominają i wspaniałe i beztroskie dzieciństwo, kiedy zawsze babcia mi je przygotowywała. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 300g mąki pszennej 200 ml gorącej wody szczypta(...)odsączyć dokładnie wodę. Osuszone należy opruszyć 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Ciasto należy rozwałkować i wykrawamy małą szklanką kółka. Pierożki nadziewamy przygotowanymi owocami. Składamy na pół i lepimy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Jak pierogi wypłyną gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Podawać najlepiej na ciepło z dodatkiem cukru lub śmietany. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z truskawkami na musie śmietanowo-truskawkowym 119

Dużym kubkiem, szklanką odciskujemy koła ,i odkładamy na bok. Następnie nadziewamy farszem w tym przypadku truskawki i sklejamy opuszkami palców , a następnie przyciskamy widelcem. Są specjalne maszynki do robienia pierogów które uformują nam nasze pierogi. Ja osobiście nie lubię tego wynalazku. Wrzucamy do  posolonego wrzątku około 7 minut nie wrzucamy wszystkiego naraz  tylko partiami. W między(...)Blendujemy truskawki z cukrem następnie traktujemy je końcówką do wyrabiania majonezu super sprawa, zrobi nam się bardzo lekki mus. To samo robimy ze śmietaną i cukrem. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową Na talerz wlewamy kilka łyżek musu truskawkowego ,kładziemy pierogi, zalewamy śmietaną Smacznego

Viola cooks with passion
Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym 148

przygotowałam i dzięki temu lekkie, elastyczne uzyskałam.  Ziemniaki z serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo fajnego smaku.  Pierogi na dwa sposoby ulepiłam, a dzieciom malutkie, na jeden kęs zrobiłam, które znikały jak szalone i dlatego zdjęcia ich nie są zrobione :) CHYBA MUSIAŁY SMAKOWAĆ :p Składniki(...)smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo zmielonego, ponadto: masło do polania, mąka do podsypania ciasta, pieprz zielony świeżo mielony. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw

Moniki Smakołyki
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 130

faszerować dowolnym nadzieniem. Smakują wytrawne, słodkie, słodko-kwaśne, itp. Są dość tanim daniem, ciasto to jedynie mąka i woda (w wersjo na bogato dodaje się jajko;) Choć lepienie pierogów jest czasochłonne to te chwile spędzone w kuchni się opłacają - pierogi zawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, pyszota:) Składniki: ciasto(...)dopraw do smaku. Duś do miękkości. Następnie połącz ze sobą kapustę z pieczarkami, duś jeszcze kilka minut na patelni, przypraw do smaku wedle uznania co do ilości przypraw. Gotowe pierogi wrzucajcie na osolony wrzątek, gotujcie około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchni wody. Wyłóżcie je łyżką cedzakową, smacznego!:) Możecie podawać je okraszone cebulką i skwarkami lub roztopionym masłem

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z jagodami 171

Kocham pierogi. Uwielbiam pierogi na słodko , kocham też te z wytrawnym nadzieniem. Uwielbiam to danie ze względu na różnorodność sposobu ich przygotowania. W moim rodzinnym domu bardzo często robiło się pierogi wręcz w hurtowych ilościach. Miał być obiad zawsze na dwa dni, starczyło na jeden. Jeśli chodzi o pierogi z jagodami, to spotkałam się z różnymi

Pobite gary Barbary
Pierogi pieczone 179

smaku pomidorowym z suszonymi pomidorami i ziołami. Jak się okazało to niecodzienne zestawienie jest bardzo smaczne, a pierożki są idealne jako przekąska, na piknik albo krótką wycieczkę.   PIEROGI PIECZONE z POMIDOROWYM FARSZEM  i ZIOŁAMI Składniki:  (na ok. 18 szt) ciasto: 200 g mąki 60 g masła 1 jajko 7 g drożdży instant szczypta soli farsz(...)małe pasztety Wielkopolskie Profi o smaku pomidorowym 1 duży ząbek czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów garść świeżej bazylii garść świeżego tymianku dodatkowo do posmarowania pierogów: 1 jajko 3 łyżki mleka Przygotowanie: ciasto: Mąkę, drożdże, jajko oraz sól przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ścierką do lodówki

Bon appetit mon amie
PIEROGI JANA 145

była tradycja , że pierogi robił zawsze tato , i to robił najlepsze na świecie.Moje pierogi może są i smaczne , ale to już nie to co taty.Dziś pierogi inne , mocno czosnkowe ,pachnące majerankiem i wędzonym boczkiem.Zapraszam. 1 kg.ziemniaków 1 główka czosnku 1 op.majeranku 10 dag.wędzonego boczku sól pieprz spora ilość nieżałowač:) Ciasto: *********************************** 70 dag.m(...)cebulką  przesmażyć na oleju , to wszystko dodać do zmielonych ziemniaków , wsypać paczkę majeranku , dodać sól ,pieprz ( tylko nie przesadzić ok.1 łyżeczki w zależności).Wszystko dokładnie wyrobić i sklejać pierogi. Na stolicę wsypać mąkę , sól , dodać jajko , olej i ciepłą wodę , wyrobić elastyczne ciasto , po wyrobieniu trzymamy pod przykryciem , żeby szybko nam nie wysychało.Wycinamy krążki szklanką, nakładamy farsz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z mięsem i pieczarkami 190

kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym, lecz także w ciągu roku. Z mięsem, z grzybami, z serem, z twarogiem, czy na słodko z jagodami lub innymi owocami. Pierogi są o tyle wdzięczne, że możemy je faszerować naprawdę do woli. Ciasto jest elastyczne i pasuje do każdego farszu. Do ciasta na pierogi dodałam 2 jajka, jeśli nie macie(...)pieczarki wraz z jajkiem i koncentratem, przyprawcie do smaku. Na każde wykrojone kółko nałóżcie łyżeczkę farszu, sklejcie dokładnie brzegi. Możecie użyć też specjalnej kształtnej wykrawaczki do ciasta, pierogi będą miały ładne kształtne brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotujcie w osolonym wrzątku około 10 min. Podawajcie z olejem, skwarkami i cebulką lub ulubionym sosem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasto na pierogi ( bez jajka) 622

Pierogi to moje ulubione danie. W moim domu muszą pojawiać się co tydzień. Ciast na pierogi jest wiele. Nieraz zastanawiałam się, jaka jest różnica między tymi z jajkiem, a bez niego. Mi smakują obydwa i robię je na zmianę. Przedstawię Wam najlepszy przepis na ciasto bez jajka. Pierogi wychodzą pyszne, delikatne i same się wślizgują ;) Życzę smacznego(...)ciasto, wykrawamy krążki jakiej chcemy wielkości i nakładamy wybrane nadzienie. Do garnka z gotującą się wodą wsypujemy sól ( ja na 1 l wody daję 1 łyżeczkę soli) i wkładamy pierogi, nie zmniejszamy gazu. Gdy wypłyną zmniejszyć trochę gaz i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Napiszcie, jakie wy lubicie ciasto na pierogi, te z jajkiem

Wołowina od rekina