dziś dobrego robicie na obiad? Ja dla swoich domowników serwuję pierogi ruskie. Pierogi ruskie Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, sól, 4 ziemniaki, 25 dag białego twarogu, cebula, sól, pieprz, śmietana. Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, żeby się zeszkliła. Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą(...)pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi ruskie najlepiej smakują jak są dodatkowo omaszczone podsmażoną cebulką. Smacznego
paapilotkaaDziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 400g ziemniaków, 250g sera białego, 1 cebula, 1/2 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 200g boczku surowego, oliwa, sól, pieprz, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości(...)łączę wszystkie składniki. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam. 4. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano w rondelku. Pierogi wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia KasiJakiś czas temu ugotowałam pierogi ruskie ( tutaj ) a tym razem były pierogi z mięsem. Są to ulubione pierogi moich dzieci. Mogą je jeść na śniadanie, obiad i kolacje (nie żebym nie miała nic innego w lodówce ;) ) Składniki: Ciasto: ok. 0,5kg mąki(...)rozpuszczonym masłem i sól. Wymieszać początkowo widelcem (można poparzyć się). Następnie zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na bardzo cienko, szklanką wykrajać kółka. Na środek nałożyć farsz mięsny i skleić pieroga. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotować około 3 min. Trudno mi napisać dokładny czas, ponieważ jest to uzależnione np. od grubości ciasta. Najlepiej
Amatorka kuchennaDzisiaj wolny dzień a przed nami dłuższy weekend, wiec nasza propozycja z trochę większym wkładem pracy. Co powiecie na ulubioną polską potrawę ? Tak, to pierogi ruskie :) Pierogi ruskie ( 4-5 osób) Ciasto: pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę(...)zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Farsz: 5-6 średniej wielkości ziemniaków 20 dkg twarogu 1 cebula oliwa z oliwek przyprawy: świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, sól Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie
vegetanieWeekend trwa, mamy więcej czasu, więc proponujemy danie, które potrzebuje więcej wysiłku :) Jesienią mamy mnóstwo jabłek, to też pomyśleliśmy, że zrobimy pierogi z jabłkami. Lubimy wszelkie kombinacje z pierogami, więc dlaczego nie z jabłkami :) Poszperaliśmy w naszych starych przepisach i znaleźliśmy inspirację. Przepis z zamierzchłych czasów z babcinych zapisków. Oczywiście zmodyfikowaliśmy go nieco i wyszły nam pierogi(...)gorąca przegotowana woda łyżka oleju Mąki wymieszać i dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać kwadraty i nakładać farsz, po czym składać w trójkąty i docisnąć krawędzie widelcem. Będą ładnie wyglądać. Sos: 300 ml musu jabłkowego 100 ml słodkiej
vegetanieprzerodziła się w czyn. U nas to był akurat rodzinny obiad, ale Wam polecam przygotować takie pierożki na Walentynki. Oczywiście w odpowiednio mniejszej porcji ;) Potrzebne nam (na 34 pierogi): * Na nadzienie: - 1 kg twarogu półtłustego - kilka gałązek świeżej mięty (dostaniecie w Lidlu) - 2 żółtka - 4 łyżki brązowego cukru * Na ciasto: - 625 g mąki pszennej - 7,5 łyżki kakao(...)przykrytą ściereczką. Twaróg mielimy, dodajemy cukier, żółtka i drobno posiekane liście mięty, po czym dokładnie łączymy składniki. Ciasto wałkujemy dosyć cienko i szklanką wykrawamy ciasto na pierogi. Następnie każdy okrąg delikatnie rozwałkowujemy, żeby ciasto było cieniutkie. Na każdy okrąg z ciasta układamy czubatą łyżeczkę twarożku, po czym składamy na pół i dociskamy brzegi. Ja używam do tego
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiamy wszelkiego rodzaju pierogi, kluski, pyzy.. itp. A już dawno żadnych takich potraw nie było w naszym menu. Stęskniliśmy się do tego stopnia za pierogami , że postanowiłam podwoić ilość składników i wyszło mi ponad 100 ruskich pierogów. Podaję przepis na ok. 50 małych pierogów: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej(...)Gotowe ciasto rozwałkować, podsypując mąką ( grubość 2- 3 mm) i wykrawać kółka szklanką. Na każde kółko nakładać gotową masę i zlepić ze sobą. Przygotować lekko osoloną wrzącą wodę. Wrzucać pierogi dopiero kiedy zagotuje się woda. Gotować od chwili wypłynięcia 3-5 minut. Podawać na gorąco wraz ze smażoną cebulką i skwarkami Smacznego
Na słodko lub wytrawniepiątek to pierogi, czyli początek weekendu. Choć te piątkowe pierogi kojarzą mi się najbardziej z dzieciństwem, a nie przypominam sobie, żeby ktoś wtedy coś mówił o nadchodzącym weekendzie. Na temat pierogów można toczyć długie dyskusje, czy tylko ruskie czy inne farsze również są dopuszczalne. Czy na słodko to ciągle pierogi i czy zwać je można daniem(...)obiadowym, bo znam takich, którzy naleśniki i ryż z jabłkami traktują jak deser. Pierogi z owocami tym bardziej. Czytaj więcej
bistro mamaPrzepis na pyszne, słodziutkie pierogi z serowym nadzieniem, polane śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny raz :) Przepis znalazłam na stronie Przepisy Aleksandry. Zapraszam do gotowania!Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejuszczypta soliok. 2/3 szklanki gorącej wody (lub więcej w razie potrzeby)Składniki na nadzienie(...)przy pomocy szklanki wycinamy kółka (ok. 10 kółek z jednego kawałka ciasta). Na każde kółko wykładamy 1 czubatą łyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklejamy krawędzie. Można się wspomóc widelcem :)4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów. Wykładamy na talerze.5. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na pierogi. Smacznego
My Culinary Artpainting nails red or some other very important tasks:-)) This is my family recipe with my little twist. I really hope you will try it out!For the Pierogi (I made 60 of them)3 glasses of flour300 ml of very warm water500 g sauerkrauta handful of dried wild mushrooms (I had porcini)250g button mushrooms1 big onionsalt(...)dough into a very thin sheet. Cut the round shapes using a glass. Place a teaspoon of filling in the centre and 'glue' the edges to make the pierogi. Continue folding until you have them all ready to boil. Boil in the a big pan of simmering water with added olive oil and salt. Boil
Kulinarna rozmowaleniwe, czy kluski leniwe? Z ziemniakami, czy z samym twarogiem. To odwieczne dylematy, które nurtują zwolenników, choć także i przeciwników leniwych. Skoro sobie zasłużyły na wpis do Wikipedii, jako pierogi leniwe, to ja pozostaję wierna właśnie tej nazwie. Według niej – Pierogi leniwe, to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Składniki(...)wrzącą wodę i gotujemy ok. 3 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię (bez przykrycia). Wyjmujemy łyżką cedzakową. Możemy podrumienić na patelni.Kolejna sprawa, która zawsze wzbudza kontrowersje w temacie pierogów leniwych, to sposób ich podania. Moim zdaniem nie można generalizować, że najlepsze są z cukrem i ze śmietaną, albo z cukrem i bułką tartą na masełku. Moje ulubione są przysmażone
mojewypiekiinietylkosprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie ciasto. A u was? Składniki: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 400 g puree z dyni* 200 g serka Almette z ziołami sól pieprz Do podania: roztopione masło(...)Wałkujemy na bardzo cienki płat i przy pomocy szklanki lub specjalnego krążka wykrawamy kółka, nadziewamy farszem i lepimy brzegi. Z resztą ciasta postępujemy w ten sam sposób. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Czekamy aż pierogi wypłyną na powierzchnię i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy łyżkę pokrojonej świeżej
Smakowity Blog Kulinarnyolej oraz sól i zagniatamy całość na gładkie ciasto i odstawiamy na 5-10 minut żeby ciasto "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na nasze pierogi. Następnie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu aż się zarumieni. W tym samym czasie umieszczamy ziemniaki w osolonej wodzie(...)twarogiem i dodajemy usmażoną cebulę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku. Na przygotowane okręgi z ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju - do wrzącej wody wrzucamy partię pierogów i od momentu, w którym pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze
Emcia Pichcipierogi, z dużą ilością oleju. Przeciwnicy tłuszczu zapewne podniosą larum, że ciasto za tłuste, że nie zdrowe, ale bardzo smaczne, taki przepis poleca Smakfonia z Poznania, sprzedająca pierogi swoim klientom na terenie miasta i nie narzeka na brak klientów. Ciasto jest bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe, doskonale formuje się z niego tzw. falbanki(...)Ruskie pierogi obok pierogów z kapustą i grzybami podawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi ruskie nie zawierają wtedy boczku, tylko twaróg, ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Ruskie pierogi z boczkiem u nas wszyscy uwielbiają Farsz jest typowy jak na pierogi ruskie. jednak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię