smakołyki!! :) Poniżej podaje dwa wypróbowane przepisy na ciasto pierogowe. Polecam. Smaczne!! ;) CIASTO NA PIEROGI GRYCZANE 200 g mąki gryczanej (plus do podsypania stolnicy oraz "na palce" do lepienia pierogów) 100 g mąki ziemniaczanej 300 ml wrzątku łyżka oleju łyżeczka soli Mąki należy wymieszać ze sobą(...)dodać odrobinę wody. Gdy już będzie wyrobione, należy podzielić go sobie na kilka części, które po kolei rozwałkowywać. Nie może być zbyt cieknie ponieważ może być problem ze "sklejeniem" pieroga. Gotować w osolonej wodzie, okoły minuty. . Kiedy wypłyną na wierzch znaczy, że są gotowe. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że najlepiej smakują zaraz po zrobieniu - jednak mrożone też
BezglutenowaIzabelamną chodziły właśnie te z suszonymi śliwkami. Cudownie smakują, szczególnie polane pysznym sosem na bazie masła, miodu, migdałów i wanilii. Na pewno zagoszczą u mnie na świątecznym stole. Polecam! Pierogi z suszonymi śliwkami 0,5 l maślanki naturalnej 0,5 kg mąki 25 dag suszonych śliwek bez pestek kostka masła 0,5 szkl miodu cukier waniliowy lub laska wanilii(...)zlepić pierożki. Gotować w wodzie z dodatkiem połowy laski wanilii. Na patelni lekko podprażyć płatki migdałowe,dodać masło, miód i resztę wanilii. Chwilkę pogotować po czym polać gotowe pierogi. Artykuł Pierogi z suszonymi śliwkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniakaszą gryczaną i twarogiem. U mnie w domu wszystkim bardzo smakują. To także sposób na zagospodarowanie kaszy, której zawsze za dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM CIASTO NA PIEROGI 0,5 kg mąki 0,5 kg maślanki naturalnej sól FARSZ 2 torebki kaszy gryczanej palonej ( ok. 1 szkl(...)zlepia cały farsz. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepiając brzegi i ugotować w sporej ilości osolonej wody. Podawać okraszone, jak u mnie cebulką podsmażoną na oleju albo kwaśną śmietaną. Artykuł PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnianich słyszałam, ale tym razem w końcu postanowiłam zakasać rękawy i wziąć się do roboty ! Powiem Wam, że teraz żałuję, że tak późno odkryłam to boskie danie. Pierogi uwielbiam od zawsze, niezależnie do tego czym są nadziane - czy to na słodko czy na wytrawnie -, ale te podbiły moje kubki smakowe 💓. Pamiętajcie tylko, żeby dodać do nich gęsty(...)podczas gotowania zrobi się rzadki. Można go też zastąpić zwykłym białym twarogiem. Serdecznie Was zachęcam do wypróbowania przepisu z farszem z bobu, na pewno i Wam przypadnie do gustu. Pierogi z bobem z serem Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie
Kulinarne przygody GatityMoje pierwsze pierogi z truskawkami, drugie pierogi w życiu. Może nie wyglądają idealnie, ale były przepyszne. Na następny raz dałabym jedynie większe kawałki truskawek (kurczą się przy gotowaniu). Nie ma zdjęcia pierogów polanych jogurtem i posypanych cukrem, ponieważ zostały za szybko zjedzone :) Składniki na pierogi z truskawkami (około 50 sztuk): Ciasto: mąka 800 g jajko łyżeczka(...)wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo owoców, pamiętając, by zostało na tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia pierogów. Zalać jogurtem i posypać cukrem
Karola gotujesmaku. Ciasto Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz powoli dolewamy wodę oraz olej. Całość dokładnie zagniotłam. Dzielimy na mniejsze kawałki z których każdy rozwałkowujemy i wycinamy kształt pieroga. Na każdym układamy odrobinę farszu i zlepiamy. Następnie w garnku zagotowujemy wodę i wkładamy pierogi. Gotujemy do momentu aż wypłyną (ja jeszcze chwilę czekam). Zostało mi trochę farszu(...)potraktowałam jako surówkę do moich pierogów. Pierogi z żytniej mąki mają charakterystyczny smak a do tego są niezwykle sycące i bogate w błonnik. Smacznego
Health-Fit-Lifesól, zaczyn i wyrabiamy ciasto. Farsz: ugotowane ziemniaki, rozmrożony szpinak, czosnek, sól i pieprz. Mielimy ziemniaki, szpinak, czosnek i przyprawiamy. Następnie wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Farsz możemy schłodzić w lodówce, wówczas lepiej się nakłada. Polepione pierogi przekładamy na blachę i smarujemy jajkiem. Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie. Pieczemy w 200 st.C(...)Pierogi gotowe podajemy gorące ale też doskonale smakują na zimno. Jak zostanie farsz, to robimy kotlety-ziemniaczane Smacznego
chleba naszegoPIEROGI CHŁOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ DO BARSZCZU Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe pierogi znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki. Pierożki(...)ugotowanych wystudzonych ziemniaków 300g dobrej, wędzonej kiełbasy 50g surowego, wędzonego boczku 1 posiekana cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia ziarenka smaku Winiary, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy 1 całe jajko + 1 żółtko szczypta soli Z podanych składników zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto - odstawiamy
Moja Książka KucharskaSUKCES!!! W końcu udało mi się namówić Agnieszkę na pierogi. Oczywiście z kapustą bo pierogi z serem lub mięsem nie są zgodne z dietą rozdzielną... 😄 Doskonały przykład dania na święta i Wigilię wg diety rozdzielnej, o czym napiszę w najbliższych dniach. 😆 Składniki na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia(...)czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego bedziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta
Dieta Rozdzielna i Zdrowierybą :) Pierogi mogą być z wszystkim również z rybką ;-) Dzisiaj w piekarniku pierwszy raz zrobiłem pierogi z rybą :) Bardzo fajnie wyszły :) Filety bez ości rozmrażamy i osuszamy, potrzebujemy jeszcze koperek, cebulę i przyprawy... Rybę skrapiamy sokiem z cytryny lub octem żeby uzyskać kwaskowatość i też rybka lepiej smakuje... Przyprawiamy klasycznie lub jak kto lubi :) Rybę kroimy(...)koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st.C/ 25 min Pięknie przypieczone i pyszne pierogi z rybą !!! :-) Upiekłem pierwszy raz w życiu, ale polecam każdemu :) Chrupiące pierogi z rybą
chleba naszegosoli, 1 jajka i szklanki wody :) Mięso mielone 1/2 kg z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i trochę bułki tartej... Ciasto wałkujemy i wycinamy :) nakładamy mięso i lepimy pierogi... Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu pierogów i zagotowaniu ponownym wody ....wyławiamy po 2-3 minutach... Potem hartujemy w zimnej wodzie... lub podajemy(...)razu gorące :) np. z kwaśną śmietaną... Zahartowane wkładamy do lodówki, zamrażamy...lub zostawiamy do odsmażenia :) Odsmażane pierogi smakują najlepiej :) Smacznego
chleba naszegoRazem z pierwszą próbą robienia pierogów z mięsem musiałam zrobić również ukochane pierogi moich dzieci tym bardziej że starsze dziecko ostatnimi czasy odmawia jedzenia mięsa. Z zamrażarki wyjęłam pomrożone latem pierogi i do dzieła :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: na 20 pierogów poszło mi około(...)rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką najlepiej jakąś trochę większą koła. W środek wkładamy zamrożone jagody wymieszane z cukrem i zalepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do wrzącej wody, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 minuty. Po ugotowaniu wykładamy na talerze
Państwo Wojtczuk gotujązostało na następny dzień , ale to mnie bardzo cieszy że wyszły aż takie smaczne , i nic innego nie pozostaje mi jak zaprosić Państwa do spróbowania ulepić takich smacznych pierogów. Składniki na farsz 2 kg surowych ziemniaków 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki skwarek ze smalczykiem(...)smażymy około 20 minut , często mieszając aby nie zrobiła nam się mocno zbita kulka , po tym czasie kiedy ziemniaki nam się podsmażyły odstawiam do wystudzenia . Po wystudzeniu lepimy pierogi do wykorzystania całego farszu . Składniki na ciasto na pierogi 0,5 kg mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 4 łyżki oleju
Mój Smaksobie, jeść trzeba, ale nie zawsze można. Trzeba kombinować, testować, smakować i czekać- przyjmie czy nie? Przyjęło. Są pyszne przede wszystkim. Zrobiłam je w większej ilości, bo takowe pierogi są super zdrowe, pyszne i inne niż wszystkie. Jak najbardziej nieskomplikowane podejście do pieroga. Bezglutenowe podejście. Składniki na około 60 pierogów. Szklanka u mnie ma 250 ml. CIASTO(...)mąki, albo dodaję wody. Kula powinna być lśniąca i elastyczna. I jeszcze ciepła. Nie powinna kleić się do rąk. Wałkujemy na placki i wykrawamy kółka szklanka jak na zwykle pierogi. Nakładamy farsz, delikatnie obgotowujemy. Możemy je podawać w ten sposób, jak u mnie. Będą bardzo aromatyczne. Dusimy je w sosie pomidorowym, posypujemy bazylią, bądź natką pietruszki i parmezanem.OSOBY ,KTÓRE
Z Kuchni Do Kuchnipory w mojej kuchni gościły pierogi przygotowane na bazie zwykłej mąki pszennej. W związku z delikatną zmianą diety postanowiłam przetestować ciasto na pierogi w zdrowszej wersji, czyli przygotowane na bazie mąki razowej. Użyłam mąki pszennej, a ciasto przygotowałam dokładnie tak, jak to robię normalnie, czyli z żółtkiem i odrobiną oleju. Ciasto wyszło pyszne, elastyczne i miękkie(...)mąka. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności i temperatury pomieszczenia w którym wyrabiamy ciasto. I jak uważają Włosi, im jest chłodniej tym lepiej. Pełnoziarniste ciasto na pierogi Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej + mąka do podsypania 1 żółtko 1 łyżeczka oliwy lub oleju szczypta soli ok. 1/2 szklanki gorącej
Kulinarne przygody Gatity