Wigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej(...)dodaję oliwę, sól i wlewam gorącą wodę, mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam je rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty i układam na foremce do robienia pierogów. Układam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę wlewam łyżkę oliwy do niej i do wrzącej wrzucam pierogi.Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Pierogi podaję polane
wesoła kuchniaMoje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane pierogi po uszkach z grzybami, które robiłam na Wigilię. Zawsze odgrażałam się, że będę lepić pierogi wnukom na emeryturze, nie wcześniej! Ale złamałam się i oto są – smaczne, kształtne, nie rozpadające się podczas gotowania. Z przepisu mojej mamy. Najbardziej podoba(...)Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę
To co kochamsposoby ale tym razem naszło mnie na ziemniaczane. Te z kolei koniecznie podaję ze skwarkami, a że przyjechał słoiczek domowych skwarków żal było nie przygotować. Dodatkowo nic nie zastąpi pierogów domowych, a że dzieci je uwielbiają zniknęły szybciej niż zostały przygotowane. Pierogi z ziemniakami Składniki : ciasto: 350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczki soli(...)świeżo mielonym pieprzem - farsz ma być pikantny, mieszamy. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy gorącą wodę i olej - zagniatamy ciasto. Wałkujemy, wykrwawmy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki. Pierogi gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie na niewielkim ogniu. Podajemy ze skwarkami. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPierogi z jagodami to dla mnie najlepsze pierogi- smak dzieciństwa, kiedy to chodziło się do lasu na jagody i jeszcze tego samego dnia albo następnego były pierogi na obiad :) Polane śmietaną i posypane cukrem to po prostu "niebo w gębie" :) Lubicie? Mój przepis na ciasto już poznaliście (przepis tutaj) . Tym razem robiłam z połowy składników(...)cienko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka położyć jagody. Ciasto złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. W garnku zagotować lekko osolona wodę. Partiami wkładać pierogi. Gotować około 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową na talerz. Posypać cukrem i polać słodką śmietaną
Zrób to smaczniegruzińskie pierożki chinkali z mięsem. Chinkali to takie jakby kołduny nadziane surowym mięsem, następnie gotowane jak tradycyjne pierogi. Podczas tego gotowania wytwarza się płyn wewnątrz pieroga. To on właśnie wyróżnia chinkali spośród wszystkich innych "pierogów". Kto nie próbował koniecznie musi to zrobić, bo pierogi są naprawdę pyszne i sycące! Składniki na ciasto; 60 dag mąki
Radość kipiąca uśmiechem.Pierogi można przygotować z przeróżnymi farszami ale chyba te najlepsze są z mięsem i cebulką. Dodatkowo podałam je ze świeżym szpinakiem. Pierogi wyszły pyszne, polecam. SKŁADNIKI(...)magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi. Gotujemy w wrzątku około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia ich na wierzch. Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, doprawiamy solą. Smażymy około
Kulinarne Fantazje Mariolidodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem wędzonym(...)piernikowe w wersji na słodko (następny post , które umieściłam w zakładce CIASTKA ). Są to moje pierwsze pierogi w życiu i nie wyszły idealnie tak, jak bym chciała, ale i tak jestem z siebie dumna. Trening czyni mistrza - następne wyjdą mi na pewno ładniejsze ;) Za to smak rekompensuje ich wygląd. Smakują wybornie. Sama nie spodziewałam się takiego
Kuchnia MagdaLenydodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem wędzonym(...)piernikowe w wersji na słodko (następny post , które umieściłam w zakładce CIASTKA ). Są to moje pierwsze pierogi w życiu i nie wyszły idealnie tak, jak bym chciała, ale i tak jestem z siebie dumna. Trening czyni mistrza - następne wyjdą mi na pewno ładniejsze ;) Za to smak rekompensuje ich wygląd. Smakują wybornie. Sama nie spodziewałam się takiego
Kuchnia MagdaLenyprostu niebo w gębie. Pierogi z dżemem cukiniowym Składniki; Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl woda ciepła - 120 ml olej - 1 łyżka żółtko - 1 szt szczypta soli Nadzienie dżem z cukinii Dodatkowo; czekolada(...)sól, dolewając po trochu wody zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na kilka minut. Po tym czasie szklanką lub maszynką do pierogów wycinać kółka nakładać, po łyżeczce dżemu, dobrze zlepiać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok.3 minuty. Wybierać pierogi łyżką cedzakową, podawać polane śmietanką z cukrem, posypać startą czekoladą
Kuchnia Danusiciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia, odrobinę jagód i lepić. Sito* urządzenia (lub garnka do gotowania na parze) posmarować olejem, aby pierogi nie przywierały. Układać pierogi na całej jego powierzchni, unikając jednak ich stykania. Przykryć i gotować około 5 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć i podawać z ulubionymi dodatkami(...)Smacznego! * pierogi ugotowałam w multifunkcyjnym wolnowarze (Cookpot), o którym pisałam TUTAJ
Poranek na słodkoBardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami. Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać,że smakują rewelacyjnie. ciasto: 3 szkl.mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz(...)kaszę. Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką
Kolorowa kuchnia ElkiBlueberry Corner by "jagodzianka" Pierogi z kurkami to wyśmienite pierogi wegetariańskie (można z nich zrobić pierogi wegańskie zamieniając masło na olej – niestety ze … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z kurkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerdobrze wymieszać ciasto podzielic na trzy części, na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać kółka, na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierogi, wkładać do gotującej się wody z olejem, solą i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty, cedzakiem wyjmować i opłukać pod zimną wodą(...)cebul, cukier 1 łyżeczka, do smaku kucharek, pieprz, 3/4 szklanki oleju rzepakowego - cebulę podsmażyć na gorącym oleju, polewać okrasą pierogi - pierogi są syte, smaczne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię, to zawsze staram się swoje farsze lekko "udziwniać". Pamiętacie np. te z dynią i miętą ( klik )? Tym razem w pośpiechu postawiłam na prostotę i wcale tego nie żałuję. Pierogi miały być na dwa dni, a zniknęły w ciągu jednego. To chyba o czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się skleja. Sami spróbujcie(...)odstawić na około 30 minut. Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać okręgi (np. szklanką). Na każdym krążku ułożyć czubatą łyżkę pasztetu. Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami w rzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju). Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać z uprzednio
Di gotujedodaj olej i nadal wyrabiaj. 2. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, rozwałkuj niewielki fragment ciasta. Wycinaj kółka przy pomocy szklanki lub kubka, nakładaj jagody i zlepiaj brzegi. 3. Gotuj pierogi we wrzątku, ok. minuty od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta, może to potrwać nieco dłużej lub krócej). WSKAZÓWKI ciasto powinno być miękkie i elastyczne, trochę jak plastelina. woda(...)ciasta nie można wałkować zbyt cienko, ponieważ może lekko pękać. Najlepiej samemu wyczuć odpowiednią grubość, nie powinno to być mniej niż 2 mm podane proporcje wystarczyły mi na 25 pierogów, ale wycinałam dość spore i grube kółka. Osobom, które mają wprawę w lepieniu pierogów, na pewno wyjdzie więcej sztuk ze względu na cieńsze ciasto. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Powiedz dietom nie