części i rozwałkować na cienki placek około 2 mm. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układać na blacie posypanym mąką i przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzącą wodę wrzucać około 15-20 pierogów (w zależności od garnka), zmniejszyć(...)się nam woda nie wygotowała. Od wypłynięcia pierogów na wierzch gotować jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu
cooklifewypowiedzi profesora, nazwa ruskie , wywodzi się z Rusi Czerwonej ( Grody Czerwieńskie , a przymiotnik ruski oznaczał wtedy- pochodzący z byłych kresów wschodnich. Tak więc przepis na pierogi z nadzieniem ziemniaczano - mięsnym, powstał na kresach wschodnich i zagościł na stałe w naszym menu. Kto chciałbym więcej poczytać na temat etymologii słowa ruskie , odsyłam(...)strony. A u mnie dzisiaj przepis na moje pierogi ruskie, bowiem smak farszu , zależy od proporcji jakie zastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je jedzą. Czego potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli
W kuchennym oknie Ewypierogów. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka ciepłej wody Szczypta soli 400 g truskawek 1 łyżeczka oleju Jogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów) 2 łyżeczki cukru marcepanowego SKWORCU (na jedną porcję pierogów) Przepis: Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta(...)formujemy z niego kulę i odstawiamy. Przechodzimy do truskawek, które myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze części. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na pierogi aż do wyczerpania ciasta. Następnie nakładamy do ciasta kilka cząstek truskawek i zaklejamy mocno brzegi pierogów. Po sklejeniu wszystkich pierogów wrzucamy je do wrzącej wody z dodatkiem oleju
Emcia PichciJeśli tak to mamy równie podobnie. Dzisiaj znajdziecie u nas propozycję na obiad, szczególnie dla fanów delikatnego ciasta pierogowego jak i pierogów w rzeczy samej. Tym razem pierogi napełniłyśmy farszem na bazie pokrzyw. Inspiracja narodziła się podczas lektury nowego wydania "Filiżanki smaków" i artykułu o mniej znanych ziołach.. Smak pokrzywy znałam tylko z naparu, często była(...)mówić, bo jej subtelnie ziołowy smak jest fenomenalny.. Moja parząca przygoda zaczęła się od tego, iż tata przywiózł mi calusieńki worek liści pokrzyw i postanowiłam ją wypróbować na pierogach.. Sporządzając do nich farsz spodziewałam się czegoś w rodzaju szpinaku bądź lebiodki (komosy białej, której smak poznałam równie niedawno), ale okazał się on zupełnie inny, delikatniejszy
Symfonia SmakówKolejna moja propozycja to pierogi z kaszą jaglaną z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli. Polecam dla odmiany zrobić coś innego niż tradycyjne pierogi. Zapraszam na przepis. pierogi z kaszą jaglaną Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta różowej soli himalajskiej Sante * 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski , posolić. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć(...)blat, zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Farsz do pierogów : * szklanka kaszy jaglanej * garść suszonych grzybów * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * różowa sól himalajska Sante , pieprz Przygotowanie : Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby
Magiczne Życie MartyJedno z ulubionych dań moje męża. Z podanych składników wychodzą dwa duże sycące pierogi. Składniki: 30g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 nie pełna szklanka ciepłej wody ok. 400g mąki 3 łyżki oliwy(...)nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się. Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym. Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej
Amatorka kuchennaUwielbiam pierogi. Zarówno lepić jak i jeść, więc kiedy w ostatnim etapie konkursu z mąką Basia był temat pierogowy- nawet się ucieszyłam. Jednak takich pierogów wcześniej nigdy nie jadłam. Czebureki najlepiej podawać na ciepło. Mają wtedy pyszną, chrupiącą skórkę i łatwo je pogryźć. Zimne, stają się nieco gumowe, ale oczywiście smak pozostaje bez zmian.Zapraszam Was dziś(...)czebureki, które zgłosiłam w konkursie, ale doczytajcie do końca i sprawdźcie jakie jeszcze przygotowałam. Składniki na 16 sztuk Ciasto: ½ kg mąki poznańskiej do pierogów 250ml gorącej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżka spirytusu (zapobiegnie zbytniemu wsiąkaniu tłuszczu) Farsz: ½ kg drobiowego mięsa mielonego 250g pieczarek 1 łyżka masła 50g sera żółtego startego na małych oczkach 1 płaska
Kuchnia w czekoladziePieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu lub pasztecików. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do czystego barszczu podczas wigilijnej wieczerzy choć oczywiście nie musicie czekać do Bożego Narodzenia. Pieczone pierogi drożdżowe to super pomysł na ciepłą kolację, u nas zniknęły błyskawicznie. Z podanej porcji składników wyszło(...)potrzeby delikatnie podsypując mąką) i wykrawałam krążki o średnicy 12 cm. Każdy krążek ciasta delikatnie rozciągałam w dłoniach i nakładałam na środek jedną łyżkę farszu. Ciasto sklejałam tak, jak pierogi. Ulepione pierogi układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika pierożki posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam czarnuszką, sezamem, siemieniem i makiem. Piekłam około 20 minut
babka w formieWczoraj na obiad zrobiłam pierogi. Dawno ich nie było, więc postanowiłam zrobić przyjemność rodzince. Ciasto pierogowe to ciasto z krupczatki a farsz z karkówki z dodatkiem dyni, suszonych prawdziwków, cebuli i ostrej musztardy jalapeno. Czyli jesiennych składników. Musztarda fajnie dała kopa farszowi. Pierogi wyszły smaczne a podałam je z surówką z białej kapusty. Jeśli macie ochotę spróbować(...)zróbcie i wyślijcie zdjęcie pierogów a ja chętnie dorzucę je do albumu ze zdjęciami dań moich czytelników. Zapraszam do lektury. Jesienne pierogi
Ewa w kuchniPierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie charakterystyczne dla wschodniej części Polski, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mieszkając na wsi często jadło się różnego rodzaju pierogi a te u nas gościły często na stole. Przeniosłam wiele przepisów z dzieciństwa do mojej dorosłej już kuchni, między innymi te właśnie pierogi. Podaję je ze śmietaną bądź [...] Artykuł Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąMyślałam, że w pierogach już nic mnie nie zaskoczy ale jednak myliłam się. Szparagi, to mój sekretny a jakże wyrafinowany i luksusowy składnik, którym nadzieje dzisiejsze pierożki. Do eksperymentowania ze składnikami, zostałam zarażona jak już kilka razy wspominałam podczas obiadu w klubokawiarni "Relaks" będąc w Krakowie. To tam narodziła się we mnie miłość(...)pierogów. Do tamtej pory myślałam, że istnieją ruskie, z kapustą i z serem na słodko. I tyle. I tutaj sprawdza się powiedzenie, że podróże kształcą. Nie wiem czy jeszcze istnieje to miejsce, bo dawno już tam nie byłam ale jak będę to na pewno sprawdzę.Tymczasem polecam przepis. Składniki na ciasto
pieprzny smaczekwycinamy szklanką kółka. 9. Każde kółko jeszcze odrobinę rozwałkowujemy, nakładamy ok. 1 łyżeczki farszu i zlepiamy brzegi. Robimy to podobnie, jak w naszych polskich pierogach, jednak brzegi ciasta kierujemy do góry, żeby pieróg po odłożeniu miał u góry taki "grzebień". 10. Pierogi odkładamy na deskę posypaną mąką. 11. W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką oleju(...)wrzątek wrzucamy pierogi i od momentu ich wypłynięcia gotujemy jeszcze 3 minuty. Pierogi najlepiej podawać z sosem sojowym do maczania. Smacznego
Prosto z KotłaKlasyka klasyki, którą zna każda polska gospodyni czyli ruskie pierogi. U mnie duże, pękate tzw. wiejskie. Smak z dzieciństwa podrasowany bardzo dużą ilością przesmażonego, wędzonego boczku, który dodałam do farszu. Poezja smaku i niesamowita wyżerka Składniki na 120 dużych pierogów Na ciasto: 1 kg mąki pszennej+do podsypywania 500 ml wrzątku 2 jajka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka(...)spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło. Od ciasta odkrawać małe kawałki, ciasto cienko rozwałkować i wycinać dość duże kółka. Do placuszków nakładać dużą ilość farszu-pierogi mają być pękate, i bardzo dokładnie sklejać. Pierogi gotować w dużej ilości posolonej wody przez ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z zeszkloną cebulką lub kwaśną śmietaną. Smacznego
Krylowa Kuchniapopularną przyprawą w krajach Bliskiego Wschodu, a w Starożytnym Egipcie był używany również do celów leczniczych. W dzisiejszym przepisie połączę naszą tradycyjną polską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu. Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem i kwaśną Śmietaną. To połączenie(...)prawdziwe niebo w gębie! Smak, któremu nikt się nie oprze i każdy zdecydowanie chętnie sięgnie po dokładkę! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL * dynia np. hakkaido * cukier kokosowy ( lub brązowy cukier ) * cynamon ( laska oraz mielony ) * kwaśna, gęsta śmietana SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierogi KONSPOL można przygotować na 2 sposoby! Tradycyjny: gotując we wrzątku kilka minut. Mniej
Ostra na Słodkowiem jak Wy, ale ja jak widzę pierogi i to nie ważne jakie mogę je jeść dosłownie garściami. Jestem pierogomaniaczką.😆 Będąc na redukcji staram się bazować głownie na gryce, ale oczywiście nie pomijając ulubionych potraw. Dzisiaj padło na jedne z moich ulubionych-pierogi z serem i cebulką. Nie mieszałam różnych rodzajów mąk, z samej gryczanej ciasto wyszło(...)najpierw mniej do całości, aby potem podbierać sobie do sklejania, bo po tej mące ciasto będzie dość klejące i bez mąki na palcach nie uda się ładnie posklejać brzegów pieroga. Dodatkowo w celu uzupełnienia tłuszczy po ugotowaniu, podaje sobie je polane skwareczkami z cebulką. Tak, to jest redukcja, fit i zdrowe. 😏 Pamiętajcie, że tajemnica tkwi w ilości
zdrowo i aktywnie