Warsztaty Fit&Easy WARZYWA DAJĄ MOC 207przepysznych rzeczy. Produkty były wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną. A oto dania, jakimi mogliśmy się na koniec delektować :) Sałata z czerwoną pomarańczą i anchois Sałata z serem blue, porem
Malinowe Pocałunki
Hasło tygodnia - żółty ser. 180kanapkami z żółtym serem, cebulą i keczupem. Muszę przyznać, że próbowałam i były całkiem całkiem. Jadałam też frytki posypane startym serem, który tak fajnie się na nich topił albo pierogi z serowym nadzieniem. Przepadam za kanapkami z szynką i żółtym serem, przy czym ser musi być na wierzchu! :) Gatunków sera nie będę wymieniać, bo jest ich ponad cztery tysiące
zadanie-gotowanie
Dwa rodzaje konsumentów 229potykam :) Druga sprawa: Trend slow food się rozwija, ale rozwija się również druga gałąź - gotowe jedzenie. Czasami aż oczy przecieram jakie rzeczy widuję w sklepowych zamrażarkach: ciasto na pierogi, ciasto na piernik, gotowe spody do pizzy, desery, ciasta gotowe do zapieczenia i tak dalej i tak dalej. Kiedyś z gotowców w mojej pamięci utkwiło ciasto francuskie, jakieś amerykańskie
Blondynka Gotuje
Okołoświąteczne różności - Wielkanoc. 146Ależ to zleciało! Dopiero co kleiliśmy pierogi, a już zabieramy się za mazurki! Ponownie nasze domy otulą przyjemne zapachy przygotowywanych potraw. To wspaniale! Wszyscy przecież lubimy świętować. W następnym tygodniu temat będzie dowolny. Naturalnie nasze propozycje mogą nawiązywać wprost lub całkiem naokoło do Wielkanocy. Jednak nie muszą. Może Maciek poszuka inspiracji na mazurka z dodatkiem lemon curd ? A może
zadanie-gotowanie
Półgotowe ciastka z nadzieniem brzoskwiniowym (z ciasta kruchego) 178pokrojone brzoskwinie umieścić w garnuszku. Dodać cukier i po wymieszaniu dusić około 2-3 minuty. Z ciasta (foremką lub można za pomocą szklanki) wycinać dowolne kształty (używałam przyrządu do pierogów, który od razu sklejał ciastka; widoczny na zdjęciu). Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję musu brzoskwiniowego i przykryć drugim kawałkiem. Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem
Di gotuje
Kotlety ziemniaczane 190Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami. Można też polać kwaśną śmietaną
Pobite gary Barbary
Placuszki warzywne z Pendżabu 120nieco warzyw do codziennej diety, zwłaszcza zimą, kiedy brakuje tych świeżych. Ciasto, żeby było zdrowsze, przygotowujemy z mąki pełnoziarnistej. Następnie rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zawijamy - coś na kształt dużych pierogów. Następnie smażymy na dużej patelni
Milion Smaków
Barszcz czerwony 312suszonej pieprz mielony jeśli chcesz stworzyć sytsze danie dodaj na koniec lub bezpośrednio na talerz pokrojone warzywa z rosołu i ugotowane na twardo jajko, możesz też podać z pierogami lub tradycyjnie z uszkami Przygotowanie : Buraki obierz, najlepiej w rękawiczkach. (Umyć ręce po soku z buraków to bardzo trudna sprawa... ). Gotuj w całości, do miękkości. na wodzie, bez soli
Anioszek w kuchni
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą 179feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około
peggiwkuchni
Mielone z indyka w szynce szwarcwaldzkiej z porem i niespodzianką 211dzielimy je na pół, oliwki kroimy na pół. w rękę bierzemy 1/2 garści mięsa. Spłaszczamy je i na środku układamy mozzarellę i oliwki. Ja swoje zaklejałam mięsem jak pierogi. Rolujemy i układamy na 2 plasterkach nałożonych na siebie szynki szwarcwaldzkiej. Układamy zawinięciem do spodu i naciskając delikatnie formujemy prostokątne brzegi mięsa mielonego. Przynajmniej mi się tak zachciało żeby mięso
Piekielna Kuchnia Pati
Kremowy sernik z ricottą na herbatnikowym spodzie. 206pisałam ja swój sernik upiekłam w dużej blaszce i wyszedł niski ale jeśli upieczecie go w blaszce o wymiarach 24/24 wyjdzie wysoki , jak wolicie . Koła wycięłam obręczą do robienia pierogów . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Empanadas z kukurydzą i cebulą 159Farsz : cebulę posiekałem , przesmażyłem na maśle. Kukurydzę osączyłem z zalewy. Wymieszałem cebulę z kukurydzą, posoliłem i doprawiłem pieprzem. Nadzienie ułożyłem na krążkach ciasta. Złożyłem na pół i skleiłem jak pierogi. Gotowe empanadas ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem, piekłem w temperaturze 200 stopni do zrumienienia
R'n'G Kitchen
Pierogi z brokułem i serem 169Pierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki. Składniki: Ciasto: ok. 500 g mąki pszennej 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody Farsz: 1 brokuł 1 serek topiony ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej 2 plastry sera żółtego 2 łyżki mleka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły
Na Ciasteczkowych Papierach
PIEROGI Z FASOLKĄ 246szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni. Polać na pierogach. Do wykonania tego dania wykorzystałam FASOLKĘ BIAŁĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR . Jak wiadomo fasolka posiada dużo witamin, zawiera dużo białka, mało tłuszczów i sporo węglowodanów. Idealnie komponuje się również
Prosto i Smacznie z Anetą