smażymy,aż cukier się rozpuści.Wlać śmietanę.Dusimy ok 3min.aż sos zgęstnieje.Jabłka przekładamy do pucharków,polewamy sosem i posypujemy posypką.Podajemy gorące.Sos można użyć też do pierogów z białym serem na słodko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipowstanie cienka warstwa tłuszczu, zbierz go delikatnie łyżką Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj. Są one niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Przepisy ze składnikiem: Wywar
Szybko SzybkowarJesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy
IMPRESJA SMAKUtopinambur..to warzywa, z których można wyczarować cuda.. Ja niektórych warzyw nie używałam i jestem ciekawa jak smakują w potrawach..a potrawy wyczarowane przez panów są różnorodne...sałatki, pierogi, gołąbki, jajecznica, zapiekanki, ciasta , i wiele wiele innych ciekawych pomysłów .Lody z buraków, sernik z topinamburem i kasztanami, miodownik z pasternakiem...mhm..świetne pomysły..kto by pomyślał
Moje domowe kucharzenieJadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często można taką rybkę spotkać na stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały
Emskie Smakigotującego się wywaru ze skrzydełkiem z indyka. Pogotować jeszcze chwilkę , w momencie kiedy warzywa i indyk będą miękkie wyciągnąć skrzydełko (mięsko po obraniu ze skrzydełka można użyć do pierogów , krokietów czy też jako wkładkę mięsną do zupy). Namoczone suszone grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły. Cebulę pokroić w drobną
Aromatyczne PodróżeZastanawiałam się, czy temat "nadziewane" nie zawęzić do konkretnej grupy produktów. Odstąpiłam jednak od tego pomysłu, zostawiając nam spore pole do kuchennych działań. Zaserwować możemy przecież wszelkiego rodzaju pierogi, knedle, pyzy. Albo naszą uwagę poświęcić faszerowanym warzywom, chociażby papryce, która pod tym względem jest produktem idealnym. Wybierając jarzyny o neutralnym smaku powinniśmy zdecydować się na wyrazisty, esencjonalny farsz
zadanie-gotowaniepowstanie cienka warstwa tłuszczu, zbierz go delikatnie łyżką Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj. Są one niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Do podgotowanego mięsa dodaj warzywa i przyprawy - przed gotowaniem według Etap II. Wywar wołowy zaraz po ugotowaniu. Wydanie dania umieść w talerzu porcję świeżo ugotowanego makaronu dodaj drobno pokrojoną, świeżą
Szybko Szybkowarmożna tam znaleźć tak mi zasmakował, że zużyłam kilka opakowań w ciągu miesiąca. Jego smak kojarzy mi się z sosem do nuggetsów z McDonalda. Jem go na kanapkach, z pierogami czy wege kotletami. W lipcu często zbierałam jagody, dlatego nie może ich zabraknąć w tym zestawieniu. Jadłam je z owsianką, dodawałam do koktajli i zrobiłam dużo przetworów
wegujemyczasu do czasu mieszając. Solimy do smaku. Kapustę Babci Halinki podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego. Fanom kapusty kiszonej polecam także przepis na pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami . Natomiast wielbicielom kaszy jęczmiennej do gusty przypadnie przepis na kaszę jęczmienną z boczniakami . Babcia Halinka
My Chcemy Jeśćprawdziwej pysznej rolady czy wodzionki w restauracjach to ze świecą szukać, tutaj można taką zjeść. Ciekawe menu, fajnie napisane po śląsku . Ogólnie menu ciekawe, bo można znaleźć w nim pierogi z kaszanką, czy krupnioka z bratkartoflami (kaszanka z pieczonymi ziemniakami). Myślę, ze gościom spoza Śląska ta kuchnia przypadnie do gustu. Na przystawkę wzięliśmy ozorek cielęcy i to było mistrzostwo
Bernika - moj kulinarny pamietnikmusieliśmy zimą palić w piecach ,które były w pokojach ,więc nie było z tym problemu.Mama ,na takiej kuchni piekła mi wspaniałe placki zwane PODPŁOMYKI dzisiaj, z ciasta PIEROGOWEGO,bo pierogi u nas musiały być często,tak je uwielbialismy z rodzeństwem,zwlaszcza mój brat.Robilo się wtedy więcej tego ciasta ,walkowało i wycinalo się krążki i wprost z ręki rzucało się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipierogach to kolejna potrawa zapamiętana z dzieciństwa.Kopytka z sosem pieczarkowym było hitem w domu.Moje rodzeństwo starsze nie miało tej frajdy ,to danie mama robiła jak ja już byłam na świecie.Uważam , że ten sos mimo kalorii,bo wtedy wszystko miało kalorie,był najwspanialszą ucztą mojego małego podniebienia.Spróbujcie , a się przekonacie czy nie mam racji :). Ok.0.5 kg.pieczarek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiinaczej może w słoikach rozwinąć się pleśń. T ak zakiszona kapusta nie wymaga ciągłego odmywania jak w beczce. G dy będziemy ją potrzebować do pierogów, bigosu itp. wystarczy odkręcić słoik i gotowe ! :) Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneMiały być pierogi ale mam lenia okropnego i są gołąbki z kapusty włoskiej, kurek, kaszy bulgur z sosem kurkowo - koperkowym. Elegancja - Francja. Wszystko było by pysznie tylko jeden fakt mnie okropnie smuci a mianowicie, że grzybki zakupione w markecie, w ogóle nie mają zapachu kurek..Ech, dokąd ten świat zmierza:-( Już nawet kurki hoduje się chemiczne, strasznie
pieprzny smaczek