pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:264/458)

Proziaki śniadaniowe pieczone w 20 minut 130

jogurtu naturalnego 60-70 dag  mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji jak na pierogi. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać szklanką krążki, ułożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni piec przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
6 trików jak przetrwać święta w kuchni bez stresu 142

jest tym większy im bliżej Świąt) 3. Przygotuj część potraw wcześniej i zamroź. Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę. Jeżeli możesz to przygotuj część potraw wcześniej i zamroź np. pierogi, uszka, gołąbki. 4. Zaangażuj domowników do pomocy  Każda pomoc podczas świątecznych przygotowań jest nieoceniona! Skorzystaj z pomocy bliskich, na pewno dla każdego znajdzie się jakieś ciekawe i pożyteczne

Tradycyjna Kuchnia
Koktajl truskawkowy 132

każdej strony można zauważyć kobiałki truskawek, dlatego też postanowiłam pierwszy raz w tym roku spróbować ich smaku. Można je jeść na wiele sposobów: w całości, w koktajlach, naleśnikach, pierogach i sałatkach... Składniki na koktajl truskawkowy (1 porcja): truskawki 200 g jogurt naturalny 100 g płaska łyżka cukru trzcinowego Składniki wrzucić do naczynia, zasypać cukrem i zblenderować. Na zdrowie

Karola gotuje
Gulasz po węgiersku 143

Dziś zapragnęłam czegoś mącznego, ale niestety wczoraj poparzyłam sobie mocno palec prawej ręki tak, że wyszły mi okropne bąble, więc stwierdziłam, że o wyrabianiu ciasta na pierogi, kluski tudzież pizzę mogę sobie pomarzyć. Nie poddałam się, choć babcia stwierdziła, że z taką ręką nic nie da się zrobić i uaktywniłam moją lewą, (o wiele) mniej sprawną stronę. Tak, jestem

Karola gotuje
Kotlety mielone nadziewane pieczarkami, serem i zieloną cebulką 119

cebulką, doprawić Vegetą i dokładnie wymieszać. Formować małe kulki mięsne i rozklepywać, a następnie nakładać łyżeczkę farszu i nakrywać kolejną partią mięsa. Brzegi zlepiać podobnie jak w przypadku robienia pierogów, ale tak aby nie były one wystające. Smażyć na brązowo

Karola gotuje
Nadziewane schabowe (chrupkie!) 136

kotletów ułóż po 2 plastry sera tak, aby brzegi pozostały wolne. Połowę posyp ziarnami słonecznika, podczas gdy drugą zakryjesz całość. Zbij brzegi złożonych kotletów (podobny mechanizm jak przy lepieniu pierogów). Panieruj w jajku i bułce, smaż na rumiano. Jeszcze na patelni... Chrupiące, rozpływające się w ustach nadzienie

Karola gotuje
Pierożki z białej kiełbasy w barszczu na kwasie z kiszonej kapusty 188

Przepis na farsz z białej kiełbasy dostałam od sąsiadki. Ona jednak przygotowywała tradycyjne pierogi, ja natomiast postanowiłam użyć ich w mini pierożkach (uszkach) do barszczu. Przy okazji wypróbowałam nowy, regionalny przepis na barszcz na kwasie z kapusty. Wyszło pysznie! Składniki na barszcz: 80 dag buraczków ćwikłowych 2 litry wywaru warzywnego 1 szklanka kwasu z kapusty kiszonej sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 171

przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania z kapustą to zdecydowanie domena mojej babci i ja się do nich nie wtrącam, bo to dla mnie produkt

Food Square
Świąteczne prezenty dla miłośników włoskiej kawy 113

szukanie gwiazdkowych prezentów w sklepach stacjonarnych, warto zainteresować się ofertą tych internetowych, zamówione produkty otrzymamy prosto do domu, a zaoszczędzony czas możemy przeznaczyć na wspólne dekorowanie pierniczków, lepienie pierogów i porządki przedświąteczne. Nie ma lepszego przepisu na udany dzień niż włoska kawa , bo właśnie ta jest synonimem najlepszej kawy. Najczęściej pijemy ją właśnie rano, aby mieć energię w pracy

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 193

Przepis na tradycyjne, wigilijne pierogi z kapustką i grzybami. Nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała, że uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :) Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy

Kuchnia Viki
Wigilijne pierogi z kapustą i kaszą po Bieszczadzku 144

Pierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
DWUKOLOROWE CIASTECZKA 356

mojej kuchni już przedświąteczne poruszenie :) Piernik dojrzewa w lodówce, ciasteczka się pieką pomału, pierniczki w planach...och jak ja lubię ten czas. Niebawem trzeba będzie zabrać się za śledzie, pierogi i inne rarytasy :) No ale dzisiaj czas na ciasteczka. Wszak Mikołaj chętnie się posili, jeśli zostawimy mu kilka sztuk na parapecie... SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 150 g masła

Kuchnia w opałach
Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem 315

Placki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku

Bullio
ciasteczka z wróżbą 151

Siekamy nożem a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka, brzegi każdego kupeczka smarujemy delikatnie wodą. Na każde wkładamy złożoną karteczkę z wróżbą, i zlepiamy jak pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania