Placki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku
BullioSiekamy nożem a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka, brzegi każdego kupeczka smarujemy delikatnie wodą. Na każde wkładamy złożoną karteczkę z wróżbą, i zlepiamy jak pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaDodać pokruszony twaróg oraz pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając do momentu zredukowania powstałego sosu. Odstawić do wystygnięcia. 3. Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie. 4. Podawać na ciepło z cebulą podsmażoną na maśle
A Ty Smakuj MnieJesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Dziś chciałabym Wam zaproponować właśnie dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami. Bardzo aromatyczne, szybkie, idealnie rozgrzewające w chłodne popołudnie i do tego o pięknym kolorze. Zdecydowanie jestem miłośniczką dyni
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńopadnie na dno,wtedy trzeba go troszkę dodać do przeciśniętych ziemniaków. Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana masę .Mięso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana masę rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na środek wkładamy porcje mięsa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule lub podłużne zaokrąglone kartacze. W garnku nastawiamy wodę osolona(musi być dość słona, żeby smak przeszedł na kartacze
Z Majeczką w kuchniporę dnia - mamy więc słodkie: - śniadania (np.waniliowy serek homogenizowany z brzoskwiniami, owsianka zapiekana w jabłkach) - drugie śniadania (smoothie jagodowo-miętowe, chlebek bananowy) - obiady (placuszki serowo-dyniowe, razowe pierogi z jagodami) - podwieczorki (brownie z orzechami i chili, bezglutenowy makowiec z bakaliami) - przekąski (krakersy na słodko, jaglane trufelki z suszonymi owocami, batoniki musli) - kolacje ( racuszki z cukinią na słodko
Moje Kuchenne Rewelacjezagnieść ciasto. • Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawać kółka jak na pierogi. • Na środek kółka kłaść łyżeczkę konfitur, złożyć na pół i zlepić brzegi jak pierożka. • Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st.C przez
To co kochamPrawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego
To co kochammineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: • 3 pęczki botwinki • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera
To co kochamJest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe
Codzienna kuchnia niecodziennablaty, każdy smarujemy masłem orzechowym, składamy i górę ( też posmarowaną ) obficie obsypujemy podprażonymi orzeszkami. Pycha! Smacznego! PS. mąka Lubella poznańska to mąka typ 500. Jest idealna nie tylko pierogów, jak wskazuje napis na opakowaniu, ale także ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz
Ostra na Słodkooctu sól do smaku olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypywania Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, wlewamy ocet lub spirytus. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski o wymiarach 2x7 cm Środek każdego paska nacinamy w środku Jeden z boków wkładamy do środka i przewijamy Smażymy z obu stron
Szczęśliwa kuchniaŚwietne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki
Szczęśliwa kuchniaZaszalałam ostatnio i pokombinowałam trochę z tym zielonym pesto. W zamrażarce czekają jeszcze pierogi, ale póki co dzielę się przepisem na takie ciut inne schabowe. Co prawda zwykłego kotleta nie przebijają (ale to wiecie, zdanie Męża jest), co jednak nie znaczy, że są złe. Podane w całości mogą być dodatkiem do dania głównego, a pokrojone w talarki smaczną
Kuchnia w czekoladzieKrokiety podobnie jak pierogi to prawie nasza potrawa narodowa. Wszyscy je znamy i wszyscy je lubimy. Często kojarzone z imprezą taneczną, gdyż trafiają na stół tuż po północy w towarzystwie czerwonego barszczu. Oczywiście takie połączenie jest najlepsze. Dzisiaj przedstawiam krokiety jako danie obiadowe a barszcz według uznania, mile widziany. Składniki: Naleśniki ( jajka, mleko, mąka, szczypta soli ) Mięso z rosołu
Smaki Ewy