pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:275/458)

Jagodzianki FIT z kruszonką kokosową - IV 130

części, najlepiej odważając po około 50-55 g. Uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru, następnie zlepić jak pieroga. Układać zlepienim do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Blaszkę z uformowanymi bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić  do napuszenia na około 20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki 253

jagodzianki) lub 16 (jeśli chcemy aby były nieco mniejsze).  Rozpłaszczamy pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nakładamy około 2 łyżki jagód, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta jak na pierogi, następnie formujemy w dłoniach zgrabny wałeczek. Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Recenzja książki "Doskonałe przepisy Siostry Anastazji" 186

okładce. Przepisy podzielone są na 4 kategorie: Przystawki i przekąski Zupy i dania jednogarnkowe Dania główne Desery  Siostra Anastazja zdecydowanie stawia na proste, tradycyjne potrawy, takie jak: Gulasz, Pierogi z owocami, Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, Żeberka z miodem czy Szarlotka. To książka w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów

Z miłości do słodkości
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 183

nadzienia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę obsypana mąką. Dzielimy je na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na dłoni. Do środka wkładamy po 3-4 wiśnie. Ciasto zlepiamy niczym pieroga a sklejenie zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut by podrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułeczki możemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 191

ostygnięcia.  Po wyrośnięciu ciasto podziel na 16 części.  Z każdego kawałka uformuj owalny placek, nałóż na środek około 2 łyżki stołowe farszu i zlep brzegi ciasta (jak pierogi). Gotową bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp usmażoną czerwoną

Garniec Magalie
Czereśnie smażone na maśle z pieprzem 136

jejuniu jakie to pyszne, spróbujcie koniecznie. Takie czereśnie można zajadać same ale także użyć do naleśników, pierogów, knedli i deserów. Polecam serdecznie bo smak jest obłędny. Czereśnie smażone na maśle z pieprzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Trufle z daktyli i quinoy z truskawkowym nadzieniem 118

Miałam dużo zabawy przy tworzeniu tych trufli. Polecam robić je z rodziną, albo z przyjaciółmi, bo kulanie ich to prawie taki rytuał, jak wielopokoleniowe lepienie pierogów ;) W dodatku są pyszne i jednocześnie zdrowe, pełne "superfoods". Są daktyle, mąka kokosowa, orzechy włoskie, nasiona chia, no i oczywiście nie mogło zabraknąć mojej ukochanej quinoy, a całe to dobro skrywa w środku

Quinoa Raz!
Pierogi z jagodami 159

moim blogu nie mogło zabraknąć pierogów z jagodami, które wszyscy uwielbiamy. Podaję je polane śmietaną z cukrem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g czarnych borówek 2 łyżki cukru Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko

Czerwień i błękit
Domowe Jagodzianki 135

podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy grubo cukrem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez

W Moim Magicznym Domu
Jagodzianki 317

blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką) na dość duży placuszek - na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga - każdy pierożek uformować w dłoniach lub na blacie w owalną bułeczkę - bułeczki ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie - przykryć ściereczką, pozostawić

Smakołyki Bereniki
Jagodzianki 157

cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć sporą porcję jagód i zlepić brzegi tak jak na pierogi. Uformować z ciasta podłużny kształt. Gotowe bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu zachowując odpowiednie odstępy. Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut.  Piekarnik nagrzać

My simple kitchen
Bieszczadzkie smaki - część II 140

dominuje kuchnia polska. Warto spróbować dań dawnych mieszkańców tych ziem Bojków i Łemków.  My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną  oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku Gault& Millau.  Będąc w Ustrzykach Górnych

królestwo garów
Koktajl z malin i ananasa 153

wykorzystać te ulotne chwile, aby zaopatrzyć się w te owocowe smaki oraz witaminy. Jednym z moich ulubionych lipcowych owoców są maliny. Oprócz przepysznych ciast, musów, przetworów, sosów, czy pierogów możemy zrobić owocowy koktajl :) Składniki (3 porcje):   200g malin 1/4 dojrzałego ananasa szklanka zimnego mleka łyżeczka miodu Przygotowanie: Maliny myjemy i osuszamy. Ananasa przekrajamy na pół i drążymy środek

ChilliJemy
Jagodzianki cytrynowe 227

części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi, dokładnie dociskając. Nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia na kolejne 45 minut. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Wystudzone polukrować

Domowa cukiernia Ewy
Kotlet schabowy nadziewany borowikami, cebulą i serem. 180

dzielimy na trzy części. Na każdym kotlecie układamy porcję farszu i pokrojony plaster żółtego sera (w ten sposób, żeby jedno centymetrowy brzeg pozostał bez farszu), następnie kotlet składamy jak pieroga i dociskamy brzegi bez farszu. Jajko roztrzepujemy i panierujemy w nim kotleta, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju lub maśle klarowanym

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania