pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:201/319)

Pełnoziarniste pierogi z marchewką i cieciorką 159

mieszamy z wodą, dokładnie ugniatamy, przekładamy na blat i wałkujemy z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką okrągłe placuszki cieciorkę blendujemy, marchewkę oraz imbir trzemy na tarce na małych oczkach zblendowaną cieciorkę mieszamy ze startą marchewką, imbirem i przyprawami nadziewamy każdy placuszek (łyżeczka nadzienia), zalepiamy rogi, formujemy pierogi pierożki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy

healthy dreams
Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 246

mnie gęsty jogurt) i konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało

Pełny talerz
Ciastka z jabłkami 165

lodówki. Następnego dnia obrać jabłka pokroić, na ćwiartki i posypać cynamonem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 2 – 4 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór. Gotowe ciasteczka ułożyć

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami 199

Zawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje

Ewa w kuchni
Szybko i jeszcze szybciej ! 166

był strzał w dziesiątkę !! D zięki tej maszynce pomaga kleić pierogi mój smakosz i ja mogł am pozwolić sobie na ich z ro bienie w 9 miesiącu cią ży , ułatwia i przyspiesza sprawę! Moją pracę przyspiesza jeszcze fakt, że nie zagniatam już sama ciasta używam malaksera - ciasto wychodzi wspaniałe mięciutkie koniec udręki z zagniataniem, polecam spróbować- po prostu "wrzucić

NA MOIM TALERZU
Drożdżowe racuchy 141

Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości! Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem(...)pudrem i troską o bliskich:) Smacznego Źródło: Kuchenne Inspiracje, siostra Maria, Pierogi, kluski, makarony , nr 10/2018. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 40 g świeżych drożdży ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka, u mnie 3/4 6 łyżeczek cukru, nie czubatych większa szczypta soli 1 jajko olej do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: W większej misce mieszam mąkę, sól, cukier

Zasmakuj Kuchni
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 189

Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą(...)łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę

mojewypiekiinietylko
PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 190

szczypta kardamonu Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki(...)usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy połówki czereśni, orzechy i szczyptę kardamonu. Prażymy do momentu, aż owoce lekko zmiękną. Ugotowane pierogi leniwe wyławiamy cedzakiem, wykładamy na talerz i podajemy z prażonymi czereśniami

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 217

szczypta kardamonu Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki(...)usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy połówki czereśni, orzechy i szczyptę kardamonu. Prażymy do momentu, aż owoce lekko zmiękną. Ugotowane pierogi leniwe wyławiamy cedzakiem, wykładamy na talerz i podajemy z prażonymi czereśniami

Kuchnia MagdaLeny
Jagodzianki FIT z kruszonką kokosową - IV 160

ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość  wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej odważając po około 50-55 g. Uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru, następnie zlepić jak pieroga. Układać zlepienim do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SMAŻONE KRĄŻKI Z NADZIENIEM RUSKIM 188

ciasta wycinam krążki o średnicy ok 4-5 cm. Na krążek za pomocą łyżki nakładam farsz a następnie drugim krążkiem przykrywam. Zagnitam rogi tak by farsz nie wypłynął podczas smażenia. W Garnku o grubym dnie wlewam Olej. Rozgrzewam tak by był bardzo gorący. Następnie wrzucam ok 4 sztuk do oleju smażę, tak by pierogi były złociste. Pierogi odsączam

Gotowanie Patki
Pierożki z jagodami. 164

znam takiej osoby która nie lubiła by pierogów a szczególnie tych z jagodami i pyszną śmietanką z cukrem waniliowym, po prostu pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :)     około 3 szklanek mąki typ 550 + do podsypania 1 jajko 3 łyżki stopionego masła 3/4 szklanki ciepłej wody 500 g jagód 3 łyżki cukru(...)kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2,3 łyżki cukru lub do smaku Do miski przesiać mąkę następnie wbić jajko, wlać wodę i roztopione masło, zarobić ciasto i wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę . Zagnieść elastyczne ciasto,nie może kleić się do rąk .Przykryć miseczką na około 5 minut.Jagody umyć,odsączyć z wody na sicie i pozostawić aby podeschły, następnie posypać cukrem

Sama słodycz i szczypta chili
pierożki z kiełbasą 221

Fajny sposób na niespodziankę i zaskoczenie rodziny :)  Co tata mówi ? Pierożki z kiełbasą ? W piekarniku ? Robimy ciasto drożdżowe takie jak na bułki, wałkujemy, wycinamy krążki

chleba naszego
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 138

Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej kilka sztuk suszonych grzybków 250 gram twarogu 1 średnia cebula olej przyprawy: sól , pieprz, wegeta ciasto: 2,5 szklanki mąki ciepła

Darcia w kuchni
Kluseczki dyniowe 243

                Pierwotnie miały to być dyniowe kopytka, ale w trakcie stania przy garach postanowiłam poeksperymentować i dodałam do ciasta

Kuchnia Prezydentowej