pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:193/319)

Paszteciki z kapustą i grzybami 175

Ugotować grzyby 6. Pokroić grzyby 7. Wymieszać farsz 8. Wyrobić ciasto 9. Rozwałkować ciasto 10. Podzielić ciasto na prostokąty i nałożyć farsz 11. Zwinąć paszteciki 12. Posmarować paszteciki jajkiem 13. Posypać paszteciki czarnuszką Poprzedni 1 z 13 Następny   Pierogi, uszka i paszteciki to potrawy, gdzie wykorzystuję farsz z kapusty i grzybów. Jeżeli znasz potrawę

KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki z czosnkiem 145

Dodać do masła wraz z pietruszką i rozetrzeć wszystko razem grzbietem łyżki. Ewentualnie lekko posolić do smaku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej formować kulkę, którą następnie lekko spłaszczać w dłoniach i sklejać tak, jak skleja się pierogi, formując podłużną bułeczkę. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Między bułeczkami zachowywać odstępy

Opowieści z piekarnika
Wigilijne pierogi z kapustą i kaszą po Bieszczadzku 130

Pierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 216

wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut

Walijskie Pichcenie
Jagodzianki 125

koło 10 minut po czym zostawiamy w misce przykryte ściereczką na około godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i  zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy

Różowa kuchnia
PĄCZKI Z OTRĘBAMI PSZENNYMI I MARMOLADĄ 139

Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić i uformować kulkę. Ułożyć na desce do wyrośnięcia.  Rozgrzać w garnku tłuszcz

pieprzny smaczek
ptasie falszywe nozki 136

ciasto nie za twarde. Wypełnienie: Filet zemleć ,cebulę drobniutko posiekać.Dodać sól, pieprz do smaku i wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka . Na środek , każdego koło w środku umieścić paluszek .Teraz na to wszystko położyc przygotowany farsz.Zlepić jak pieroga. Przygotuj jajko i bułkę tartą .Zamocz noge w jajku. Następnie obtoczyć w panko. Smażyć z obu stron

w mojej kuchni
Pieróg z jabłkami 146

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części rozwałkować i wyłożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st. Przed włożeniem do piekarnika

Gotowanie jest łatwe
Kulki z makiem 134

elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody. Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej szerszą szklanką).  Każde kółko nadziewamy łyżeczką masy i dokładnie zlepiamy. Gotowe kulki gotujemy

Moje pyszne gotowanie
484. Z makiem. 123

coś do posłodzenia ok.45ml ciepłej wody szczypta soli ok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach ) Wszystkie suche składniki przesiewam do miseczki. Robię na środek mały dołeczek i wlewam wodę. Zagniatam dokładnie ciasto i pozostawiam przykryte ściereczką na kilka minut. Następnie rozwałkowuje i wycinam koła. Nakładam po łyżeczce farszu i zlepiam. Wrzucam

More food, love and dreams
Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami 152

pokazać, do czego można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1 kg mączystych ziemniaków

Czerwień i błękit
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 153

ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć, zlepić jak pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut

Pasja Smaku
Uszka z grzybami do czerwonego barszczu 119

ciepłej wodzie. Ugotować. Zmielić w maszynce bądź bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do grzybów. Wymieszać i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić małe krążki, nadziewać farszem i zlepić jak pierogi. Zawinąć na kciuku i zlepić brzegi.   Ja ułożyłam uszka na talerzu posypanym mąką i zamroziłam, a na drugi dzień przełożyłam do woreczka

Magiczne Życie Marty
Pierogi czereśniowe 156

Uwielbiamy pierogi z owocami, zresztą nie tylko te z owocami.  Wstyd się przyznać, ale ostatnio bardzo rzadko goszczą u nas w domu, zostało mi to nawet kilka razy wypomniane.  Dlatego też postanowiłam jednak przygotować ich trochę.  Oczywiście nie skończyło się na kilkunastu, a raczej na kilkudziesięciu.  Nie muszę chyba dodawać, że do wieczora nie został(...)naturalny + cukier   Wykonanie: Z mąki, masła , jajka i wody zagnieść ciasto.  Wodę należy dolewać stopniowo.  Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła. Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi.  Układać na omączonej powierzchni.  Gotować w osolonym wrzątku

Sto kolorów kuchni
Calzone d'amore 219

Dzisiejszy obiad jest z cyklu: Z ziemi włoskiej do polskiej... bo patrząc na calzone, można tak powiedzieć. Ciasto na pizzę można wykorzystać w inny sposób niż jako rozwałkowane kółko z dodatkami. Wystarczy je zwinąć w pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra

bastalena
Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik 157

rybę po grecku, której  Grecy nie znają i ruskie pierogi nieznane w Rosji. Z wyglądu podobne do naszego sernika z kakaową posypką, a jednak inne. Jest pyszne, mięsiste, wilgotne, bardzo czekoladowe, godne świątecznego stołu - polecam przepis do przetestowania! Szybkie do przygotowania, ponieważ nie ma potrzeby schładzania ciasta w lodówce. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LENIWE PIEROGI (NAJLEPSZE) 691

Leniwe pierogi wyglądają jak kopytka. Różnią się dodatkiem twarogu i innymi proporcjami. Są to pierogi, które przypominają w smaku farsz pierogów ruskich. Jak sama nazwa brzmi leniwe, bo są szybkie w przygotowaniu, bynajmniej dla mnie :). Przepis jest idealny. Pierożki są mięciutkie i takie jakie powinny być. Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Bardzo syte. SKŁADNIKI: ziemniaki(...)ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, żółtka i mąki. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze. Tępą stroną noża kroić pierogi na kształt małych kwadracików.  Do gotującej się wody ( z olejem i solą

Kuchnia Paulettes
Uszka i barszcz Wigilijne 141

Farsz gotowy , przed robieniem uszek należy trochę go ostudzić.  Ciasto na uszka. Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od kawy  nałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić ze sobą dwa końce najbardziej odległe . Najwygodniej skleić je na palcu

Eli Gotowanie
Tortellini z bobem w sosie ogórkowo-cytrynowym / Tortellini with broad beans in a cucumber-lemon sauce 122

Scroll down for recipe in English. Składniki: (około 65 szt. pierożków) Ciasto 400 g. mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 całe jajko 1 żółtko

Delicious Place
CALZONE Z CHORIZO I SEREM 165

Pyszne i dobrze wypieczone pierożki z ciasta jak na pizzę. Wypełnione ciepłym i ciągnącym serem oraz pikantną kiełbaską chorizo. Podane z dodatkiem dipu jogurtowo-czosnkowego i

cool and minty
pierogi z twarogiem i wiśniami 144

Składniki: farsz 500 gram twarogu 1 żółtko cukier ćwiartkowy słoik drylowanych wiśni ciasto 2,5 szklanki mąki ciepła woda oliwa dodatkowo: śmietana Sposób wykonania: Twarożek zmieliłam

Darcia w kuchni

Proponowane wyszukiwania