pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:193/319)

Paszteciki z kapustą i grzybami 181

Ugotować grzyby 6. Pokroić grzyby 7. Wymieszać farsz 8. Wyrobić ciasto 9. Rozwałkować ciasto 10. Podzielić ciasto na prostokąty i nałożyć farsz 11. Zwinąć paszteciki 12. Posmarować paszteciki jajkiem 13. Posypać paszteciki czarnuszką Poprzedni 1 z 13 Następny   Pierogi, uszka i paszteciki to potrawy, gdzie wykorzystuję farsz z kapusty i grzybów. Jeżeli znasz potrawę

KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki z czosnkiem 150

Dodać do masła wraz z pietruszką i rozetrzeć wszystko razem grzbietem łyżki. Ewentualnie lekko posolić do smaku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej formować kulkę, którą następnie lekko spłaszczać w dłoniach i sklejać tak, jak skleja się pierogi, formując podłużną bułeczkę. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Między bułeczkami zachowywać odstępy

Opowieści z piekarnika
Wigilijne pierogi z kapustą i kaszą po Bieszczadzku 134

Pierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 220

wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut

Walijskie Pichcenie
Jagodzianki 132

koło 10 minut po czym zostawiamy w misce przykryte ściereczką na około godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i  zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy

Różowa kuchnia
PĄCZKI Z OTRĘBAMI PSZENNYMI I MARMOLADĄ 142

Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić i uformować kulkę. Ułożyć na desce do wyrośnięcia.  Rozgrzać w garnku tłuszcz

pieprzny smaczek
ptasie falszywe nozki 142

ciasto nie za twarde. Wypełnienie: Filet zemleć ,cebulę drobniutko posiekać.Dodać sól, pieprz do smaku i wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka . Na środek , każdego koło w środku umieścić paluszek .Teraz na to wszystko położyc przygotowany farsz.Zlepić jak pieroga. Przygotuj jajko i bułkę tartą .Zamocz noge w jajku. Następnie obtoczyć w panko. Smażyć z obu stron

w mojej kuchni
Pieróg z jabłkami 148

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części rozwałkować i wyłożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st. Przed włożeniem do piekarnika

Gotowanie jest łatwe
Kulki z makiem 138

elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody. Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej szerszą szklanką).  Każde kółko nadziewamy łyżeczką masy i dokładnie zlepiamy. Gotowe kulki gotujemy

Moje pyszne gotowanie
484. Z makiem. 125

coś do posłodzenia ok.45ml ciepłej wody szczypta soli ok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach ) Wszystkie suche składniki przesiewam do miseczki. Robię na środek mały dołeczek i wlewam wodę. Zagniatam dokładnie ciasto i pozostawiam przykryte ściereczką na kilka minut. Następnie rozwałkowuje i wycinam koła. Nakładam po łyżeczce farszu i zlepiam. Wrzucam

More food, love and dreams
Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami 155

pokazać, do czego można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1 kg mączystych ziemniaków

Czerwień i błękit
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 154

ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć, zlepić jak pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut

Pasja Smaku
Uszka z grzybami do czerwonego barszczu 122

ciepłej wodzie. Ugotować. Zmielić w maszynce bądź bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do grzybów. Wymieszać i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić małe krążki, nadziewać farszem i zlepić jak pierogi. Zawinąć na kciuku i zlepić brzegi.   Ja ułożyłam uszka na talerzu posypanym mąką i zamroziłam, a na drugi dzień przełożyłam do woreczka

Magiczne Życie Marty
Pierogi czereśniowe 163

Uwielbiamy pierogi z owocami, zresztą nie tylko te z owocami.  Wstyd się przyznać, ale ostatnio bardzo rzadko goszczą u nas w domu, zostało mi to nawet kilka razy wypomniane.  Dlatego też postanowiłam jednak przygotować ich trochę.  Oczywiście nie skończyło się na kilkunastu, a raczej na kilkudziesięciu.  Nie muszę chyba dodawać, że do wieczora nie został(...)naturalny + cukier   Wykonanie: Z mąki, masła , jajka i wody zagnieść ciasto.  Wodę należy dolewać stopniowo.  Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła. Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi.  Układać na omączonej powierzchni.  Gotować w osolonym wrzątku

Sto kolorów kuchni
Calzone d'amore 223

Dzisiejszy obiad jest z cyklu: Z ziemi włoskiej do polskiej... bo patrząc na calzone, można tak powiedzieć. Ciasto na pizzę można wykorzystać w inny sposób niż jako rozwałkowane kółko z dodatkami. Wystarczy je zwinąć w pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra

bastalena
Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik 160

rybę po grecku, której  Grecy nie znają i ruskie pierogi nieznane w Rosji. Z wyglądu podobne do naszego sernika z kakaową posypką, a jednak inne. Jest pyszne, mięsiste, wilgotne, bardzo czekoladowe, godne świątecznego stołu - polecam przepis do przetestowania! Szybkie do przygotowania, ponieważ nie ma potrzeby schładzania ciasta w lodówce. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LENIWE PIEROGI (NAJLEPSZE) 695

Leniwe pierogi wyglądają jak kopytka. Różnią się dodatkiem twarogu i innymi proporcjami. Są to pierogi, które przypominają w smaku farsz pierogów ruskich. Jak sama nazwa brzmi leniwe, bo są szybkie w przygotowaniu, bynajmniej dla mnie :). Przepis jest idealny. Pierożki są mięciutkie i takie jakie powinny być. Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Bardzo syte. SKŁADNIKI: ziemniaki(...)ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, żółtka i mąki. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze. Tępą stroną noża kroić pierogi na kształt małych kwadracików.  Do gotującej się wody ( z olejem i solą

Kuchnia Paulettes
Uszka i barszcz Wigilijne 143

Farsz gotowy , przed robieniem uszek należy trochę go ostudzić.  Ciasto na uszka. Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od kawy  nałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić ze sobą dwa końce najbardziej odległe . Najwygodniej skleić je na palcu

Eli Gotowanie
Tortellini z bobem w sosie ogórkowo-cytrynowym / Tortellini with broad beans in a cucumber-lemon sauce 124

Scroll down for recipe in English. Składniki: (około 65 szt. pierożków) Ciasto 400 g. mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 całe jajko 1 żółtko

Delicious Place
CALZONE Z CHORIZO I SEREM 168

Pyszne i dobrze wypieczone pierożki z ciasta jak na pizzę. Wypełnione ciepłym i ciągnącym serem oraz pikantną kiełbaską chorizo. Podane z dodatkiem dipu jogurtowo-czosnkowego i

cool and minty
pierogi z twarogiem i wiśniami 148

Składniki: farsz 500 gram twarogu 1 żółtko cukier ćwiartkowy słoik drylowanych wiśni ciasto 2,5 szklanki mąki ciepła woda oliwa dodatkowo: śmietana Sposób wykonania: Twarożek zmieliłam

Darcia w kuchni
Wigilijne uszka z grzybami 346

uszka albo pierogi, możecie od razu je zamrozić, jednak najpierw ok 15-20 minut musicie je przymrozić pojedynczo, dopiero potem przerzucić do szczelnego woreczka albo pojemniczka. Chodzi o to aby nie skleiły się.  Tak zmrożone uszka/pierogi długo trzymają swoją świeżość. Mrożone uszka/pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Składniki: ciasto 450 g mąki

Niezły Młynek
Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta 120

drożdże w ciepłe miejsce na 15 minut aby się obudziły Dodaj drożdże do mąki i wyrób gładkie ciasto, na koniec zagniatania dodaj olej (w razie gdyby ciasto było za suche spokojnie możesz dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki) Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz. Cebulę(...)mało słone i jeżeli masz dodaj truflową oliwę, naprawdę dobrze robi temu farszowi Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel na części tak aby łatwo było ci je wałkować, rozwałkuj na grubośc 2-3 mm, wykrawaj kółka i faszeruj Układaj pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przygotowane pierogi odstaw na chwilę aby ponownie wyrosły (max 20 minut

greenscarf
Pierogi z jagodami 139

dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans.  Jagody oczyszczam i mieszam z cukrem. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę jagody, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły

prawdziwe jedzenie
Malutkie pierożki z twarogiem 113

Gold, ale możecie zastąpić go każdym innym cukrem Do dzieła : Ciasto przygotowujemy jak w tym przepisie , twarożek rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego 2 płaskie łyżeczki słodziku i dokładnie mieszamy. Kółeczka wycinamy małym słoiczkiem lub literatką - muszą być mniejsza niż średnica przeciętnej szklanki :) Gotujemy tak samo jak w przepisie na Pierogi z jagodami . Ja podaję je z domowym sokiem

Spektrum Smaku