pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:189/319)

Pierogi z mięsem 156

jest podwójna.  Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta soli * 1/3 szklanki wrzątku Nadzienie : * 600 g łopatki bądź karkówki  * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego  * sól, pieprz * majeranek  Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą(...)ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Zimne mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku.  Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z zeszkloną cebulką

Magiczne Życie Marty
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 216

Stół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z truskawkami 147

sezonie na truskawki nie może zabraknąć pierogów z truskawkami. Mimo, że ich zrobienie wymaga trochę czasu, to i tak naprawdę warto. Ja podaje pierogi z owocami po prostu posypane cukrem, ale można również polać je jogurtem naturalnym albo zmiksowanymi truskawkami. Składniki: 350g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli(...)cieplejsza woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać. Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje

Mama Gotuje
Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem 241

Potrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i

Oryginalny smak
z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne... 146

Składniki: FARSZ: kotlet mielony 5 sztuk, kapusta kiszona 20 dag, ziemniaki ugotowane 4 sztuki, bułka tarta 1 łyżka PIEROGI: mąka pszenna typ 2000 2 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, masło miękkie 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki OKRASA: cebula 5 sztuk, masło klarowane 3 łyżki, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony(...)wszystko wymieszać do misy robota wsypać wszystkie składniki na ciasto, hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody wyrobione ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut aby odpoczęło porcje ciasta cienko dość cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, ciasto z mąką żytnią jest dość klejące i nie da się całkiem cienko

W Mojej Kuchni Lubię
Kulebiak z kapustą i grzybami 206

kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe

Stare Gary
Pierogi z soczewicą 199

Domowe pierogi są najlepsze. Czy ktoś się nie zgodzi? Wypełnione po brzegi farszem, doprawionym według własnego uznania. Duże i świeże. Jakie są Wasze ulubione wypełnienia? Dziś u mnie klasycznie - soczewica z cebulką. Składniki (ok 35szt) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego -1 cebula -250 g soczewicy -2 łyżki masła -listek laurowy(...)Całość zblendować. Z mąki, jajka, 2 łyżek oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać

Zielona Kuchnia
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 197

stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki to nie lada smakołyk! delikatne, lekko słodkawe ciasto i pyszne rozwarstwienie przy każdym kolejnym kęsie...Cudowne na drugie śniadanie z kubkiem mocnej herbaty, najlepiej prosto z samowara :) Tymi bułeczkami chciałam otworzyć nowy cykl blogowy(...)nawet całe rośliny są jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi ruskie 102

podawać na stół. Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta soli * 1/3 szklanki wrzątku Nadzienie : * pół kilograma ugotowanych ziemniaków * kostka półtłustego twarogu  * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz  Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą(...)ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi.  Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do ziemniaków z twarogiem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.  Ugotowane pierogi przełożyć do naczynia

Magiczne Życie Marty
pierogi z rybą 168

lubi :) Rybę kroimy, cebulkę, ser i koperek też... Na drożdżowym cieście wykładamy przygotowane produkty i lepimy... Po kolei koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st.C/ 25 min Pięknie przypieczone i pyszne pierogi z rybą !!! :-)  Upiekłem pierwszy raz w życiu, ale polecam każdemu

chleba naszego
Ryżowe sakiewki a la pierogi ruskie. Wyśmienite, wegańskie. 178

wątpienia moglibyśmy stworzyć pierogową mapę Polski. :)  Niestety w jedzeniu pierogów ruskich nastąpił koniec i już myślałam, że wiele czasu upłynie, nim znajdę ich odpowiednik w jakiejś wegańskiej, bezglutenowej restauracji. O przygotowywaniu ich w domu nie myślałam, bo po pierwsze odstraszała mnie myśl o rezultacie przygotowywania ciasta bezglutenowego i bezjajecznego, a po drugie byłam pewna, że udawany farsz

Smakuje zdrowo
Pełnoziarniste pierogi leniwe 139

łyżki mąki żytniej 1, 2 łyżeczki soli   Składniki umieścić w misce i posiekać nożem, aby się wymieszały. Zagnieść ciasto lub zarobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie*, można dosypać odrobinę mąki (im mniej tym lepiej). Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć ma stolnicę oprószoną mąką (każdą część osobno), uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie(...)przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm).  W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki.  Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pierogi schabowe 120

wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych,polecam:) Składniki 4 kotlety schabowe (około 1 cm grubości) 300 g pieczarek 1 rolka ciasta francuskiego 2 łyżki masła olej do smażenia pieprz,sól Pieczarki pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i … Czytaj dalej Pierogi schabowe

gotuj ze mną
Pierożki z makiem 115

owiń je folią i wstaw na 1h minut do lodówki. W tym czasie przygotuj masę makową. Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie sklej. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia

365 dni dookoła kuchni
Chinkali-pierogi gruzińskie 125

Chcę Wam zaproponować kawałek kuchni gruzińskiej- na początek pierożki gruzińskie chinkali. Jest, to rodzaj pieroga faszerowany mięsem- bardzo często stanowi danie główne. Przepis Tamuny Kiladze, rodowitej gruzinki. Dzięki Tamuna za tą piękną kulinarną podróż. SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg. mąki np. tortowa 1 jajko 1 łyżeczka soli około 2 szkl. zimnej wody farsz: 1 kg. mięsa mielonego np. karkówki(mięso

Kuchnia Beaty
Drożdżowe pierożki z kiełbasą 220

dodać tłuszczu który się wytopił z kiełbasy). Doprawiamy łyżeczką majeranku, imbirem, słodką i ostrą papryką, pieprzem. Z ciasta odrywamy kulki mniej więcej wielkości piłki do ping ponga, w rękach formujemy okrąg, na środek nakładamy farsz i sklejamy jak pieroga. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach

Delusional Trine
Christian Grey VS Sasha Grey - walentynkowy spaghetti calzone 125

oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż się zarumieni

Kryzysowa Książka Kucharska
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 188

sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ciasteczka z wróżbą 144

przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, jajka, olej oraz wodę. Siekamy nożem a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka, brzegi każdego kupeczka smarujemy delikatnie wodą. Na każde wkładamy złożoną karteczkę z wróżbą, i zlepiamy jak pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z awokado i fetą 107

zasadzie powstały przez przypadek...rano oglądaliśmy wywiad z The Dumplings, który bardzo lubimy i...przyszła myśl...pierogi. No ale z czym? Chodziliśmy itd...zakupy, to weźmiemy to, to tamto. Weryfikacja ustaliła, do dyspozycji...awokado i feta... ;)   Składniki   Ciasto:   250 g mąki   1 łyżeczka masła   200 ml wrzącej wody   Farsz:   200 g fety

R'n'G Kitchen
Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe 237

Zamiast tradycyjnych klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z

Monia miesza i gotuje
Pierogi z mięsem 108

Niby nic takiego, a jednak??? Pierogi są i zawsze będą moim rarytasem. Po prostu je uwielbiam.Najbardziej z mięsem a potem twarożek ze szpinakiem.Moje ulubione. Składniki  na ciasto :  mąka pszenna typ 500 2 szklanki  jajko  2 szt  masło 2 łyżeczki  sól -1 szczypta  gorąca woda 2/3 szklanki curry 1 łyżeczka ( naturalny

Różowa kuchnia
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 195

Dziś zapraszam Was na przepyszne pierożki tortellini na słodko! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi słodkim twarożkiem i oblane fantastycznym sosem karmelowym – wiem wiem, już

Ostra na Słodko
Pierogi wołowe z soczewicą i ziołowym sosem 123

Pierogi te zachwycają swoim smakiem, są pożywne, aromatyczne sos ziołowo-rozmarynowy wspaniale podkreślił smak wołowego mięsa, jednym słowem warte wypróbowania. Ciasto zrobiłam na mące od Młynomag  i jestem tą mąką zachwycona, pracowałam na mące wielu firm, ale jak dotąd żadna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia-jest idealna i nie jest to żadna reklama a rzetelna opinia

Wanilia i Kardamon
Kiszona kapusta 164

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami

Ania i Marcin gotują
Smażone ciastka ze śliwkami. Faworkowe pierożki z owocami 234

odłożyć do lodowki na  godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać koła. Na każdy nakładać po kilka cząstek śliwki. Sklejać jak pierogi (dokładnie dociskając, żeby w trakcie smażenia się nie otwierały). Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Trzeba pilnować

Maślane ciasteczko
Knedle ze śliwkami 157

Uwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do  ciasta  zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że

Słodka Kraina Wypieków
Knedle ze śliwkami 144

Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć wydrążoną śliwkę (w całości lub połówki - w zależności od ich wielkości). Wsypać 1 łyżeczkę cukru cynamonowego i zakleić jak pieroga. W dłoni uformować kuleczkę.  Knedle gotować pod przykryciem partiami w osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu

CookYourself
Gruzińskie pierogi chinkali 394

Niedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej

Tanio szybko zdrowo
Sójki mazowieckie 209

innego jak duże pieczone bułki, ze smakowitym nadzieniem. Prawdziwa sójka powinna mieć niezbyt grubą, złoto brązową skórkę z ciasta drożdżowego a w środku nie za bardzo zwięzły farsz z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej i grzybów. Kształtem powinna przypominać duży pieróg, długości ok. 15 cm, na brzegu wykończony warkoczem albo falbanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Krokiety z pieczarkami 401

jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy  pierogi z kapustą i grzybami , to żeby nie dublować dań,  barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz

Kulinarne przygody Gatity