pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:191/319)

Pierożki z makiem 112

owiń je folią i wstaw na 1h minut do lodówki. W tym czasie przygotuj masę makową. Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie sklej. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia

365 dni dookoła kuchni
Chinkali-pierogi gruzińskie 122

Chcę Wam zaproponować kawałek kuchni gruzińskiej- na początek pierożki gruzińskie chinkali. Jest, to rodzaj pieroga faszerowany mięsem- bardzo często stanowi danie główne. Przepis Tamuny Kiladze, rodowitej gruzinki. Dzięki Tamuna za tą piękną kulinarną podróż. SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg. mąki np. tortowa 1 jajko 1 łyżeczka soli około 2 szkl. zimnej wody farsz: 1 kg. mięsa mielonego np. karkówki(mięso

Kuchnia Beaty
Drożdżowe pierożki z kiełbasą 215

dodać tłuszczu który się wytopił z kiełbasy). Doprawiamy łyżeczką majeranku, imbirem, słodką i ostrą papryką, pieprzem. Z ciasta odrywamy kulki mniej więcej wielkości piłki do ping ponga, w rękach formujemy okrąg, na środek nakładamy farsz i sklejamy jak pieroga. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach

Delusional Trine
Christian Grey VS Sasha Grey - walentynkowy spaghetti calzone 121

oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż się zarumieni

Kryzysowa Książka Kucharska
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 182

sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ciasteczka z wróżbą 138

przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, jajka, olej oraz wodę. Siekamy nożem a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka, brzegi każdego kupeczka smarujemy delikatnie wodą. Na każde wkładamy złożoną karteczkę z wróżbą, i zlepiamy jak pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z awokado i fetą 104

zasadzie powstały przez przypadek...rano oglądaliśmy wywiad z The Dumplings, który bardzo lubimy i...przyszła myśl...pierogi. No ale z czym? Chodziliśmy itd...zakupy, to weźmiemy to, to tamto. Weryfikacja ustaliła, do dyspozycji...awokado i feta... ;)   Składniki   Ciasto:   250 g mąki   1 łyżeczka masła   200 ml wrzącej wody   Farsz:   200 g fety

R'n'G Kitchen
Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe 234

Zamiast tradycyjnych klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z

Monia miesza i gotuje
Pierogi z mięsem 102

Niby nic takiego, a jednak??? Pierogi są i zawsze będą moim rarytasem. Po prostu je uwielbiam.Najbardziej z mięsem a potem twarożek ze szpinakiem.Moje ulubione. Składniki  na ciasto :  mąka pszenna typ 500 2 szklanki  jajko  2 szt  masło 2 łyżeczki  sól -1 szczypta  gorąca woda 2/3 szklanki curry 1 łyżeczka ( naturalny

Różowa kuchnia
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 191

Dziś zapraszam Was na przepyszne pierożki tortellini na słodko! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi słodkim twarożkiem i oblane fantastycznym sosem karmelowym – wiem wiem, już

Ostra na Słodko
Pierogi wołowe z soczewicą i ziołowym sosem 118

Pierogi te zachwycają swoim smakiem, są pożywne, aromatyczne sos ziołowo-rozmarynowy wspaniale podkreślił smak wołowego mięsa, jednym słowem warte wypróbowania. Ciasto zrobiłam na mące od Młynomag  i jestem tą mąką zachwycona, pracowałam na mące wielu firm, ale jak dotąd żadna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia-jest idealna i nie jest to żadna reklama a rzetelna opinia

Wanilia i Kardamon
Kiszona kapusta 161

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami

Ania i Marcin gotują
Smażone ciastka ze śliwkami. Faworkowe pierożki z owocami 229

odłożyć do lodowki na  godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać koła. Na każdy nakładać po kilka cząstek śliwki. Sklejać jak pierogi (dokładnie dociskając, żeby w trakcie smażenia się nie otwierały). Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Trzeba pilnować

Maślane ciasteczko
Knedle ze śliwkami 155

Uwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do  ciasta  zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że

Słodka Kraina Wypieków
Knedle ze śliwkami 138

Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć wydrążoną śliwkę (w całości lub połówki - w zależności od ich wielkości). Wsypać 1 łyżeczkę cukru cynamonowego i zakleić jak pieroga. W dłoni uformować kuleczkę.  Knedle gotować pod przykryciem partiami w osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu

CookYourself
Gruzińskie pierogi chinkali 391

Niedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej

Tanio szybko zdrowo
Sójki mazowieckie 206

innego jak duże pieczone bułki, ze smakowitym nadzieniem. Prawdziwa sójka powinna mieć niezbyt grubą, złoto brązową skórkę z ciasta drożdżowego a w środku nie za bardzo zwięzły farsz z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej i grzybów. Kształtem powinna przypominać duży pieróg, długości ok. 15 cm, na brzegu wykończony warkoczem albo falbanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Krokiety z pieczarkami 399

jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy  pierogi z kapustą i grzybami , to żeby nie dublować dań,  barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z serem i jagodami 125

sera typu włoski Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką. W drugiej misce ugniatamy ser razem z  łyżką cukru i śmietany, następnie dorzucamy jagody i całość mieszamy. Gdy masa się połączy - odstawiamy. Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy(...)około 1 łyżeczki masy serowo-jagodowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów - aby ułatwić sobie zadanie, na wycięte i napełnione kółka, układamy drugie wycięte koło, które wycinamy okrągłą, nieco mniejszą foremką - tworząc coś na kształt okrągłych ravioli. W ten sposób oszczędzamy cenny czas. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia

Słodkie Przyjemności
492. Ostatni dzień roku... i pierogi!? 121

pełnoziarniste pierogi z wiśniami podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym  Tak, moja dzisiejsza zdolność lepienia pierogów wynosi zero, no ale przynajmniej były dobre  :P Ostatni dzień roku, uwierzycie w to? Nie mam pojęcia kiedy te wszystkie dni minęły, mam wrażenie, że dopiero co wróciłam z tamtego sylwestra, a tutaj mam się(...)ok.100g wiśni + cukier, cynamon Mąkę przesiewam, po środku formuję wgłębienie i wlewam wodę. Zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, na oprószonym mąką blacie  rozwałkowuje i wycinam szklanką koła. Na środku każdego krążka układam po kilka wiśni i zlepiam brzegi.  Pierogi wrzucam do wrzącego, osolonego wrzątku i gotuję 2-3min od wypłynięcia

More food, love and dreams
Tarta z kutią 158

świętach zostają Wam resztki dań, a to trochę kapusty z grzybami, kilka pierogów, uszek, zakwas na barszcz. Część rzeczy można oczywiście zamrozić, a co z resztą? Po świętach pozostało nam nieco kutii, nie mieliśmy już ochoty jeść jej w tradycyjnej formie, więc zagniotłam ciasto, użyłam jej jako farsz i wyszedł z tego całkiem przyjemny deser. Coś jak makowiec

Pora coś zjeść
Pierogi ruskie 167

Stęskniliśmy się do tego stopnia za pierogami , że postanowiłam podwoić ilość składników i wyszło mi ponad 100  ruskich pierogów. Podaję przepis na ok. 50 małych pierogów: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej 1 jajko szczypta soli Składniki na farsz: 30 dag białego sera 75 dag ziemniaków 3 cebule 20 dag boczku sól pieprz do smaku(...)doprawić wszystko do smaku. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, Dodać  ciepłą wodę i  dokładnie  zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, podsypując mąką ( grubość 2- 3 mm) i wykrawać kółka szklanką. Na każde kółko nakładać gotową masę i zlepić ze sobą. Przygotować lekko osoloną wrzącą wodę. Wrzucać pierogi dopiero kiedy zagotuje się woda. Gotować

Na słodko lub wytrawnie
Chrupiace świerszczyki 124

Pod zabawną nazwą chrupiące świerszczyki kryją się pyszne, malutkie rogaliki. Skąd nazwa? Pamiętacie niemiecki program na rtl,, Ich bin ein Star – Holt mich hier raus? Znany

dolcevitainmykitchen
Pierogi z mięsem (szyszki) 159

skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów! Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-) Składniki na farsz; 30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie) 1 marchewka (warzywa również ugotowane) 1 pietruszka pół małego selera 1 jajko sól, pieprz 1 cebula 1 łyżka suszonej bazylii olej   Ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli(...)ciasto. Odkładamy na chwile ,wcześniej zawijając w folie aby nie wyschło.   Ciasto wałkujemy na cienki placek. Kubkiem wykrawamy koła. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy szyszki. Ja uczyłam się na tym filmiku ;-) to sposób nr. 4 Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Dodatkowo podsmażamy 2,3 cebule na złoto do okraszenia pierogów

Radość kipiąca uśmiechem.
Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 148

przez ok 6-7 minut. Owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą rozwałkowujemy (podsypując mąką) na cieniutki placek . Szklanką (średnica 4-5 cm) wycinamy kółka. Farsz nakładamy na środek,następnie lepimy,jak pierogi-dwa końce łączymy ze sobą. Uszka układamy, na podsypanej mąką, blaszce i zamrażamy-lub gotujemy

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania