pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:187/319)

Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem 215

Zapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki

Monia miesza i gotuje
Racuchy z jabłkami bez drożdży 281

RACUCHY Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY - SZYBKIE I NIESŁYCHANIE SMACZNE! CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 duże jajko 1 łyżka oleju (dodana do ciasta

Calzonella.com
W kuchni emigranta... 184

W kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Uszka wigilijne 627

U nas produkcje uszek już ruszyła...a u Was?? Składniki; Ciasto; 150 g mąki, jajko, ciepła woda, sól, Farsz; 80 g suszonych grzybów, 30 g czerstwej

Anioły w kuchni
Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym 190

Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym Składniki:  na ciasto:  400 g semoliny, użyłam De Decco  200 ml ciepłej wody  szczypta soli

Moja smaczna kuchnia
Pyszny ryż z jabłkami 194

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski) 113

początku nawet mama myślała, że są nadziane mięskiem. Pomysł na farsz znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej, a przepis na ciasto jest "po mojemu". Koniecznie spróbujcie!  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  1 szklanka soczewicy 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 cebule (spore(...)jajko i wbić te surowe. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Przygotować ciasto. Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.     Po tym czasie cienko je rozwałkować

Di gotuje
Drożdżowe pierogi z kaczką 145

gotuję niż spisuję receptury :)  Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki na ciasto 180 ml mleka  300 g mąki(...)Doprawiamy suszonym majerankiem i pieprzem. Do farszu możemy dodać 1 żółtko, żeby farsz był bardziej ścisły. Finał: Podrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka (o średnicy 8-10 cm). Na każde kółko nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
KAPUŚNIACZKI 337

grzyby, wymieszać i poddusić. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną kapustę kiszoną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przebić pięścią, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać kółka. Nałożyć nadzienie i uformować pierogi. Układać na wysmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st przez

Pieguskowa Kuchnia
pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini) 139

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy. Doprawiamy i gotowe :-) Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi.  Panierujemy w jajku wymieszanym z sola i pierzem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Można podawać

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
kruche pierogi z mięsem 155

porządne szczypty). Odstawiamy mięso do ostygnięcia.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 3-5 mm i wykrawamy szklanką kółka. Ciasto jeszcze rozplaszczamy palcami i nakładamy po łyżeczce lub po 1,5 łyżeczki ostygniętego farszy, po czym sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Pieczemy do zezłocenia w 180 st C.. U mnie podczas pieczenia chyba

Gotuj z Agnes
Kotlety z kalafiora 151

ochotę na lody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:)  Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami

Obiad gotowy
Marokańskie ciastka migdałowe. 120

elastyczne. Po wyrobieniu owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Składniki na nadzienie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 5 części, każdą cienko rozwałkować nadając jej kształt koła.  Na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia migdałowego, zlepić jak pierogi i uformować kształt półksiężyca. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut (aż się zrumienią). Można posypać cukrem

zadanie-gotowanie
Ciasteczka z wróżbą na wieczór panieński 174

napisać ręcznie,pociąć na paski i zgiąć na pół 4 razy. Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować cieniutko i szklanką powycinać kółka. Na każdym położyć zrolowaną karteczkę z wróżbą, i zlepić tak, jak się lepi pierogi. Następnie uformować w rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut

Kolorowa kuchnia Elki