pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:177/319)

Pierogi z rucolą i ze szpinakiem 147

stylu „męskie żarcie”. Składniki na 50 szt pierogów: 600 g mąki pszennej 0,5 litra gorącej wody łyżeczka soli farsz szpinakowy: 400 g mrożonego szpinaku szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego farsz z rucoli: duży pęczek sałaty kostka tofu wędzonego szczypta soli Przygotowanie: ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką aby nie wyschło. Aby zrobić farsz(...)całkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, farsz nakładamay łyżeczką- ja ułatwiam sobie życie i używam takiego oto jak na zdjęciu „zlepiacza). Jak widać na zdjęciu- dziecinne proste! Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. Smacznego

greenscarf
Pieczone meksykańskie pierogi 171

warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia . Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 2 jajka 50 ml oleju 200 ml maślanki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kurkumy(...)rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy, mieszamy z odsączoną mieszanką meksykańską i koncentratem.  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi.  4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez

Szefowa kuchni
Drożdżowe bułeczki z karmelem inspirowane książką - Zula i porwanie Kropka. 134

ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy mały placuszek, na środku kładziemy łyżeczkę masy kajmakowej i zlepiamy jak pieroga, tworząc okrągłą bułeczkę. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy bakaliami. Możemy też użyć pestek dyni lub słonecznika.  Wstawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto na pierogi 155

dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i robimy swoje pierogi z ulubionym farszem

AZgotuj!
pieczone pierożki z wiśniami 121

Formujemy kulę, wkładamy do spożywczego woreczka i schładzamy przez ok. 30 min w lodówce. Wiśnie mieszamy z cukrem z wanilią. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok. 5mm. Wykrawamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy wiśnie i zlepiamy w kształt pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy obficie posypać cukrem kryształem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Ruskie naleśniki 814

pewnie niejednej osobie udało się już zauważyć, kocham naleśniki! Dziś postanowiłam zrobić je w wersji wytrawnej z nadzieniem jak do ruskich pierogów. Pycha! Polecam! Przepis jest banalnie prosty, a efekt jego wykonania bardzo smaczny. Przepis na idealne ciasto naleśnikowe znajdziesz tutaj . Natomiast przepis na farsz znajdziesz …………………………. Po wykonaniu tych

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dania jednogarnkowe 109

suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z piekarnika z mąki grochowej z soczewicą i dynią makaronową 231

Chustę jakiś czas temu zamieniliśmy na krzesło ale wkrótce będziemy mieć profesjonalny kitchen helper - wykonany przez tatę Szkrabiny (napewno Wam pokażę). Pierogi można zjeść bez niczego, można podać z surówką, sosem pomidorowym, czy polać roztopionym masłem Składniki: Ciasto : - 2 szklanki mąki grochowej - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 szklanka wrzątku - sól do smaku - mąka 00 do pizzy około

Szkrab Je Sam
Jak zrobić ciasto na pierogi 2300

Sposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Oto jeden z nich - najbardziej podstawowy. Ciasto jest delikatne, elastyczne  - idealnie się lepi. - 3 składniki - bez masła - bez jajka Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej . Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło

AniaGotuje.pl
Pierogi leniwe z serem na słodko. 116

leniwe z serem. 500 g sera białego, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka opakowanie cukru waniliowego (8 g) Sposób przygotowania pierogów leniwych z serem. Ser zagnieść widelcem. Dodać mąkę, jajka oraz cukier. Wymieszać i wyrobić zwięzłe ciasto. Z ciasta uformować wałki i odkrawać kluski o wielkości ok. 2 cm. Gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski, gotujemy

Pani domowa
Rosol z rosolu z wczoraj 148

jego gotowaniu staje się ciemna i mętna (jest to makaron gryczany), przez co nasza zupa również uzyska nieapetyczną barwę. Ciasto na pierożki wyrabiamy na gładką masę. Woda nie musi być ciepła, jak w przypadku klasycznych pierogów. Jeśli chodzi o mąkę, najlepiej sprawdza się krupczatka, ale inna też się sprawdzi. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Napełniamy przestudzonym farszem

Kuchnia od dwojga
Knedle ze śliwkami 138

jesteś dzieckiem i pryszczatą nastolatką, ale nudzą się za którymś razem. Nie jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju kluch. Kocham tylko mocno pieprzne pierogi ruskie. Nie wpadam w ekstazę, jak słyszę słowo „knedle”, denerwuje mnie ten moment, kiedy przekrawasz ciasto i wypada cała, gorąca śliwka i parzy cię w usta albo spada z widelca. To nie nastraja miłośnie. Jednak są takie

ladykitchen
Pieczone pierożki z pieczarkami 198

Pierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczykiem ale można też zajadać same. składniki: ciasto 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kaszanką 145

kilka minut, aż kaszanka całkowicie się rozpadnie. Na osobnej patelni zrumieniamy pokrojoną w średnią kostkę cebulkę, przekładamy do kaszanki. Dokładnie mieszamy. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy kółka (około 8cm), wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Partiami wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 7-8 minut. Podajemy z roztopionym smalczykiem.  Z przepisu wychodzi około 60-70 pierogów

Gotowanie moimi oczami
Razowe knedle dietetyczne 172

nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto. 3. Z ciasta uformuj około 24 kulki, następnie spłaszcz je dłońmi. 4. Nadziewaj knedle kawałkami śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj kulki. Postaraj się   "upchnąć" jak najwięcej owoców w środku   (ja niestety jestem słaba w manualnych sprawach

Powiedz dietom nie
Pierogi z makiem 104

miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka. Na wycięte formy nałożyć farsz- mak z bakaliami i zlepiać pierogi. Pierogi gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polewać miodem

Tradycyjna Kuchnia