pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:172/319)

PĄCZKI 124

szklanką lub metalową obręczą o średnicy 6-6,5 cm wycinamy krążki. Pozostałe ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Jeśli pączki chcemy nadziewać od razu , na środek każdego kółka kładziemy 1/2 łyżeczki konfitury, dokładnie zlepiamy brzegi (jak przy pierogach) i podwijając pod spód formujemy zgrabną kulkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu krążki ciasta od razu po wycięciu układamy na arkuszach papieru do pieczenia lub na lekko oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do napuszenia. W szerokim  garnku rozgrzewamy olej lub/i smalec do 180℃. Partiami kładziemy wyrośnięte pączki (z nadzieniem lub bez) i smażymy po 2 minuty

cool and minty
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 149

woda ok 400 ml  jajko 1 szt. sól, pieprz, curry, papryka słodka Zaczynam od zrobienia ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz   tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem(...)zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pierogaPierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam

Kuchnia Viki
Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 218

Takie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone(...)Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia. 3. Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. 4. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. 5. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. 6. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bulwiok podkarpacki 169

którym już się przejadły, śląskie żurki i kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni(...)maśle. Pychota Podziękowania dla Olika za przepis ;-* Bulwiok podkarpacki Na blachę 30/20 Składniki: Ciasto: 1/2 kostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka 50 g masła 2 jajka 1 żółtko sól, cukier Nadzienie: 20 dag sera białego 7 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków 2 cebule (pokrojone w kostkę i usmażone na maśle) ok 10 listków świeżej mięty (drobno posiekane) sól, pieprz

sierotka maRysia w kuchni
Pierożki z botwinką 149

zamrażarki. I naszła mnie ochota na pierogi. Pewnie się dziwicie, jak to z botwiną? Ano tak, są przepyszne. Do tego sos czosnkowy i wychodzi super danie:) Składniki: na farsz: pęczek botwiny pęczek szczypiorku 2-3 ząbki czosnku około 150 g sera typu feta pieprz łyżka masła do smażenia na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody płaska(...)masło, mieszamy dokładnie łyżką po czym dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera, robot całą mozolną, brudną robotę robi za mnie:)  Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około

na moim stole...
Uszka do barszczu z mięsa z barszczu czerwonego 132

Podając czysty barszcz nie wiadomo co zrobić z mięsem. To moja propozycja na pyszny farsz. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka

Kuchnia Pokoleń
Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście 126

galaretką. W tak powstałą piankę malinową powciskałam garść jagód, jakie zostały mi po robieniu “Pierogów z borówkami” (zamiast borówek dałam jagody). Całość udekorowałam orzechami włoskimi oraz zielonymi listkami. Wyszło pięknie i pysznie!   The post Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 137

siekamy bardzo drobno. Farsz na pielmieni doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę wywaru i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- W pierwszej części

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z truskawkami 113

zagniatamy mąkę do środka. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przecinamy wzdłuż na pół i mieszamy z ksylitolem. Na środek każdego układamy po ½ truskawki. Przykrywamy „drugim” kółkiem. Brzegi dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min od wypłynięcia. Podajemy ze słodką

R'n'G Kitchen
Pierogi z piekarnika. 151

łyżki oleju Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 -15 minut żeby odpoczęło. Składniki na farsz: 400 g. mięsa  z rosołu 200 g. pieczarek 2 średnie cebule 100 g. sera żółtego 5 łyżek śmietanki kremówki sól, pieprz czosnek granulowany Dodatkowo: Jajko do posmarowania pierogów. Mięso zmielić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Pieczarki(...)Dodać śmietankę i przyprawy. Ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kształty. Na każdy nałożyć farsz i zlepiać. Ja zrobiłam okrągłe. Szklanką wykroiłam koła, na jedno nałożyłam farsz, przykrywałam drugim kołem i zlepiałam. Zlepienia dociskałam widelcem żeby lepiej się trzymały, a przy okazji miały wzorek :) Gotowe pierogi przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym

Agusiowe smakołyki
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 146

pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię z olejem(...)Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać

Świat Domowej Kuchni
Na jagody ! Co zrobić z borówek czernic i borówek amerykańskich ? 209

Czarne jagody czyli borówki czernice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż pierogom z jagodami chyba nikt się nie oprze. Niżej znajdziecie trochę pomysłów na wykorzystanie brusznic i borówek. Przeważnie są to desery, ale trafi się także jakaś sałatka(...)Drożdżowy wieniec z jagodami   Sorbet owocowy Lody jagodowo-bananowe Bombowy sernik z roladkami i galaretkami   Tort letni szachownica    Babeczki z musem czekoladowym i owocami   Pierogi z jagodami    Gwiazdki na niebie    Kluseczki kładzione z owocami leśnymi   Sałata z arbuzem, serem i jagodami   Deser z kaszki z owocami jagodowymi

Smaczna Pyza
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 166

wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut(...)czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie było to ok 17min w temp. 180st. z resztek ciasta zrobiłam drożdżówkę - słoneczko

Walijskie Pichcenie
Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem 288

Rzutem na taśmę zdążyliśmy z naszymi ulubionymi pierogami Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem SKŁADNIKI:  1 opakowani2 bobu (świeżego) 2 łyżki oleju  200g wędzonego boczku  natka pietruszki czosnek, chilli,sól i pieprz cebula, masło 400g mąki  ciepła woda łyżka oleju Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy(...)pastę z bobu, skwarki i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Zostawiamy do przeżarcia się smaków, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane masełkiem z cebulką. Smacznego

MarciochaKucharzy
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku. 221

wymieszaj z ugotowaną i odcedzoną kapustą.   Dziewczynki sprawdzają czy ciasto dobrze wyrosło.   Wyrośnięte ciasto podziel na części.   Rozwałkuj cienko.   Wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi.   Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę

kuron.com.pl
5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 156

się żaden szef kuchni. 1. Zupa z pierożkami won ton Niezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z posiekanego gotowanego kurczaka i krewetek. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny sposób na resztki jedzenia – a konkretnie mięso z gotowanego kurczaka, które normalnie je się za karę, albo wcale. Zobacz przepis. 2. Zupa(...)przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet. Zobacz przepis. 3. Calzone pełne…. Te przepyszne włoskie pierogi, w których można się zakochać, są wypełnione resztkami jedzenia z lodówki. Kluczem do sukcesu jest idealne ciasto – chrupiące i smaczne – takie samo jak na pizzę. Pozostałe składniki – to już kwestia tego co macie w domu

Niedzielny kucharz
Pierogi drożdżowe z cieciorką, suszonymi pomidorami i serem camembert 100

pierogów) - 3 szklanki mąki pszennej - 30 g świeżych drożdży - 1 szklanka mleka + 2 łyżki - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - 3 szklanki ugotowanej cieciorki - 15 kawałków suszonych pomidorów - 3 łyżki oleju od suszonych pomidorów - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 krążek sera  camembert - bazylia do dekoracji(...)mieszamy, czekamy aż wyrosną. do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Ciecierzycę miksujemy z suszonymi pomidorami, olejem, wodą, solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i mały kawałek sera, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze, smarujemy mlekiem i pieczemy   przez 20 minut

Gocha gotuje!