pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:173/319)

Pieczone panzerotti. 312

bułek CIASTO: 100 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukry 1,5 łyżeczki soli 1 op. drożdży instant (7 g) 4 łyżki oleju 2 jajka mąka      Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Teraz zabieramy się za wyrabianie, kończymy gdy ciasto jest elastyczne(...)dusimy, aż seler zmięknie.       Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około

Rozpustne gotowanie
Indyjskie pierożki Samosa 160

minutę. Przyprawioną cebulę dodajemy do ziemniaków, dodajemy groszek. Rękoma wyrabiamy farsz. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Pozwoliłam sobie zapożyczyć z internetu jak lepić pierożki Jeżeli jednak ktoś nie bardzo potrafi lepić po Indyjsku :) zawsze można wypróbować nasz sposób na polskiego pieroga :) Kiedy pierożki mamy gotowe, obsmażamy je na głębokim oleju do zarumieniania się pierożków :) Można zajadać je z sosem(...)miętowym bądź spolszczyć i zjeść ze śmietanką :) Jak widać praca nad pierożkami w toku. Z przepisu możemy uzyskać około 40-50 pierożków. Wszystko zależy od wielkości średnicy ciasta i ilości farszu w środku Efekt końcowy moich pierożków :) Smacznego

W Moim Magicznym Domu
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM 150

jakie  robi moja mama, no prawie takie same, ja ułatwiłam sobie prace i użyłam formy do wycinania pierogów. Dzięki czemu pierogi  robi się znacznie szybciej, niże te tradycyjnie lepione ręcznie, które robi mama. Ciasto: 2-3 szklanki mąki  1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko 2-3 łyżki oleju sól do smaku Farsz: 40 dag białego(...)zeszklić na patelni. Kaszę gryczaną cebulę oraz ser przyprawić według własnego gustu i dokładnie wymieszać wszystkie składniki farszu. Składniki ciasta dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2-3 części rozwałkować, wykrawać krążki i na każdy nakładać farsz, następnie staranie zlepić pierogi.  Gotować w osolonej  wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia około 5 minut. Najlepiej smakują odsmażane ;) rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pierogi z mięsem 143

dzisiaj na pierogi z mięsem. Powiem skromnie, że nie przepadam akurat za pierogami z mięsnym nadzieniem, ale te bardzo mi posmakowały. A w połączeniu z podsmażoną cebulką to już niebo na talerzu. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam :)   Składniki: Ciasto: 375 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli(...)gorącą wodą i wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodać trochę więcej mąki, jeśli za gęste, odrobinę ciepłej wody. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać trochę farszu i zlepiać brzegi. W garnku zagotować wodę z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżkami oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Zmniejszyć gaz.Gdy pierogi

My simple kitchen
Rozgrzewka przed świętami 181

przetestować nadzienie z pieczarek, grzybów i orzechów. Po degustacji daliśmy tym pierogom zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona.   Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klik farsz:   300 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprz wykonanie(...)siekamy, jednak nie zbyt mocno tak by pozostały wyczuwalne kawałki grzybów. Dodajemy do nich grubo posiekane orzechy włoskie i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Gotowym farszem napełniamy pierogi

Przysmaki Karolki
Gruzińskie chaczapuri po mojemu 189

Kiedyś widziałam w telewizji przepis na to danie, nadzienie było inne. Ja zrobiłam według mojego pomysłu i smaku. Smak super, idealne na kolacje czy obiad jak

Kuchnia Pokoleń
Pierożki z soczewicą gotowane na parze 146

lepiłam pierożki pól dnia i chcę się Wam pochwalić. Po pierwsze, znajoma na FB entuzjastycznie zachwalała przepis na ciasto na wontony. Na tyle entuzjastycznie, że postanowiłam pierożki na parze zrobić sama. A ja bardzo, bardzo nie lubię lepić pierogów. Po drugie, kiedy już wróciłam ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Smażone pierogi (z pieczarkami i serem)... 124

zagnieć na gładkie ciasto - moje było za suche (zasługa zapewne bardzo gęstego jogurtu) i potrzebowało odrobiny mleka. Zostaw na godzinę, a następnie rozwałkuj na grubość około 0.5cm, wykrawaj szklanka kółka, nakładaj farsz i sklejaj dokładnie brzegi. Na sporej, najlepiej nieprzywierajacej, patelni rozgrzej około 1cm warstwę oleju. Olej nie może być bardzo goracy, bo pierogi będa spieczone na wierzchu

Lejdi of the house
Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym 232

drożdże się spienią. Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem, rozmącone jajkiem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć(...)Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go podlać wodą. Gorący podawać z pampuchami. Smacznego :) #lowicz Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z kaszą , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kasza gryczana , ogórki , pieczarki , twaróg

https:KKuchniaMniam
Sernik Oreo 300

I kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leniwe pierogi jaglane 150

Nadal nie wiem, dlaczego pierogi leniwe, skoro to kopytka. Czyżby komuś nie chciało się pierogów z twarogiem robić? 250 g twarogu chudego 1 jajko 5 łyżek mąki jaglanej Zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek, tniemy kopyta i wrzucamy na wrzątek. Gdy wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy, z czym chcemy. Z miodem są wyborne, ale najlepsze z masłem i cukrem

Kucharzyca
Knedelki z mięsem mieszanym 146

wspaniały gorący rosół z domowym makaronem . Rosół okazał się pyszny i zbawienny a mięso, które zostało w rosole postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego, ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje knedelki z ciasta „kopytkowego” z nadzieniem z mięsa z rosołu. Rewelacja... Składniki na ciasto „kopytkowe”: 10 szt. ziemniaków (sypkie, mączyste). Po ugotowaniu około

Kuchnia u Krysi
ZAPIEKANY WARKOCZ Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I WARZYWAMI 281

sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ścieramy ser żółtym dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukuyrydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 dłgie płaty. Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany ( jak pierogi ). Sklejamy 3 końce razem i zwijamy dość casny warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i psypujemy np. świeżym szczurekiem. Pieczmy ok. 30 minut / 190C

Ostra na Słodko
Pierogi ziemniaczane z farszem mięsnym 148

studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, olej i mąkę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Z ciasta odrywamy kulki wielkości mandarynki. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy jak pierogi. Pierogi smażymy na oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Francuskie paszteciki z ruskim nadzieniem 154

Ruskie pierogi mogłaby jeść przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ułatwiłam sobie sprawę i zamiast tradycyjnego ciasta użyłam ciast francuskiego. Paszteciki z ruskim nadzieniem z dodatkiem boczku zapiekłam i zjedliśmy tak jak ruskie - z kefirem. Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule 5 plastrów boczku sól i pieprz do smaku masło klarowane

Czerwień i błękit
Kulebiak z kapusta i grzybami 139

Na wigilijnych stołach najczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym 177

przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu

Pobite gary Barbary
32 rozgrzewające dania na jesień 1765

majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa

Moja smaczna kuchnia
Jagodzianki 226

podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około  1cm , szklanką wykrawać koła . Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Każdy krążek ciasta rozłożyć na ręce tworząc wgłębienie , nakładać po 2 łyżeczki jagód. Zlepić w koło jak pieroga , następnie kształtować owalną bułeczkę , na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę układać bułeczki złączeniem do spodu. Przykryć ściereczką  i odstawić na około

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z kapustą i grzybami 174

wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię

R'n'G Kitchen
Lekkie pączki pieczone 125

celu haka do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc zajęło mi to dosłownie chwilkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie dzielimy ciasto na równe części i robimy placuszki, w które wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury. Zaklejamy jak pieróg (musimy zrobić to dokładnie, żeby nadzienie nam nie wypłynęło) i formujemy kulkę. Nasze pączki delikatnie spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia

Wielki apetyt
Pierożki drożdżowe ze szpinakiem 187

drożdże, olej, cukier, szczyptę soli mieszamy z wodą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na które nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pierogi nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni

paapilotkaa
Ruskie pierogi 125

ćwiartki. Usmażyć na złoty kolor. 3. Ziemniaki, cebulę oraz twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić solą i pieprzem. 4. Wyrobić ciasto z podanych składników. Rozwałkować na dość cienki placek, wyciąć kółka za pomocą szklanki. Skleić pierogi. 5. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju

A Ty Smakuj Mnie
Krucho -drożdżowe pierożki z marmoladą 193

Dodaj rozczyn, resztę śmietany, zagnieć ciasto. I zawiń ciasto w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i wyrób, rozwałkuj na grubość 4 mm. Szklanką wykrawaj kółka jak na pierogi. Układaj na każdym kółku po lyżeczce marmolady i składaj na pół. Lekko dociśnij brzegi widelcem. Piec w temperaturze 190ºC przez

Z Kuchni Do Kuchni
Rożki z serem i rodzynkami 141

pomyślał, że w pierwszej wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki. Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach... Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła. Zrobiłam z białym serem i rodzynkami. Czytaj więcej

bistro mama
GOTOWANE PIEROGI Z JAGODAMI 135

dolewamy wodę, mieszamy łyżką drewnianą. Jak ciasto bedzie gęste zaczynamy zagniatać, jesli jest lepiące do rąk, dosypujemy mąki. Wyrabiamy dokładnie. Rozwałkowujemy cienko, szklanka wycinamy kółka. Jagody oprószamy cukrem, na każdy pierożek nakładamy po łyżce farszu, składamy na pól,widelcem dociskamy brzegi. W garnku zagotowujemy lekko ocukrzona wodę. Na wrzącą wrzucamy pojedyńczo pierogi, tak żeby nie przerywać wrzenia. Od momentu

Z Majeczką w kuchni
Myśmy jagódki, czarne jagódki 146

niektórych rejonach zima pełną gębą, a mnie się zachciało lata, a szczególnie jego smaków. Dlatego dzisiaj serwuję pierogi z jagodami, a tak! Mój kolejny debiut kulinarny dlatego ciasto ulepiłam najprostsze z najprostszych, aby nic nie zepsuć. Cała się upaćkałam sokiem z jagód, ale nic to, bo zabawa była przednia. A smak... niebo w gębie ;) 1 szklanka mąki 3/4 szklanki(...)ciasta można dobierać poprzez albo dosypywanie mąki, albo dolewanie wody). Następnie podzieliłam je na mniejsze części i każdą wałkowałam na cienki placek. Za pomocą szklanki powycinałam z ciasta koła, które następnie nafaszerowałam jagodami (jagody wymieszałam z cukrem). Nakładałam łyżeczkę jagód na środek koła i zlepiałam boki ze sobą. Niestety jagody w międzyczasie puszczały sok... dużooo soku ;)  Gotowe pierogi

bastalena