pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:175/319)

Pierożki drożdżowe ze szpinakiem 181

drożdże, olej, cukier, szczyptę soli mieszamy z wodą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na które nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pierogi nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni

paapilotkaa
Ruskie pierogi 120

ćwiartki. Usmażyć na złoty kolor. 3. Ziemniaki, cebulę oraz twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić solą i pieprzem. 4. Wyrobić ciasto z podanych składników. Rozwałkować na dość cienki placek, wyciąć kółka za pomocą szklanki. Skleić pierogi. 5. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju

A Ty Smakuj Mnie
Krucho -drożdżowe pierożki z marmoladą 188

Dodaj rozczyn, resztę śmietany, zagnieć ciasto. I zawiń ciasto w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i wyrób, rozwałkuj na grubość 4 mm. Szklanką wykrawaj kółka jak na pierogi. Układaj na każdym kółku po lyżeczce marmolady i składaj na pół. Lekko dociśnij brzegi widelcem. Piec w temperaturze 190ºC przez

Z Kuchni Do Kuchni
Rożki z serem i rodzynkami 136

pomyślał, że w pierwszej wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki. Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach... Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła. Zrobiłam z białym serem i rodzynkami. Czytaj więcej

bistro mama
GOTOWANE PIEROGI Z JAGODAMI 129

dolewamy wodę, mieszamy łyżką drewnianą. Jak ciasto bedzie gęste zaczynamy zagniatać, jesli jest lepiące do rąk, dosypujemy mąki. Wyrabiamy dokładnie. Rozwałkowujemy cienko, szklanka wycinamy kółka. Jagody oprószamy cukrem, na każdy pierożek nakładamy po łyżce farszu, składamy na pól,widelcem dociskamy brzegi. W garnku zagotowujemy lekko ocukrzona wodę. Na wrzącą wrzucamy pojedyńczo pierogi, tak żeby nie przerywać wrzenia. Od momentu

Z Majeczką w kuchni
Myśmy jagódki, czarne jagódki 143

niektórych rejonach zima pełną gębą, a mnie się zachciało lata, a szczególnie jego smaków. Dlatego dzisiaj serwuję pierogi z jagodami, a tak! Mój kolejny debiut kulinarny dlatego ciasto ulepiłam najprostsze z najprostszych, aby nic nie zepsuć. Cała się upaćkałam sokiem z jagód, ale nic to, bo zabawa była przednia. A smak... niebo w gębie ;) 1 szklanka mąki 3/4 szklanki(...)ciasta można dobierać poprzez albo dosypywanie mąki, albo dolewanie wody). Następnie podzieliłam je na mniejsze części i każdą wałkowałam na cienki placek. Za pomocą szklanki powycinałam z ciasta koła, które następnie nafaszerowałam jagodami (jagody wymieszałam z cukrem). Nakładałam łyżeczkę jagód na środek koła i zlepiałam boki ze sobą. Niestety jagody w międzyczasie puszczały sok... dużooo soku ;)  Gotowe pierogi

bastalena
pyszne podsmażane pierogi ziemniaczane z twarogiem i pieczarkami... 171

FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 25 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 duża, pieczarki 35 dag, majeranek 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka PIEROGI: mąka pszenna typ 500 70 dag, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4 litra DODATKI: smalec - domowy/ w opisie, woda 4 litry/do gotowania, olej rzepakowy(...)zależy ile mąka wody wchłonie, wyrabiać z kilka minut na jednolite gładkie zwarte ciasto, kulę zawinąć w worek foliowy na 15 minut, kule podzielić na 3 porcje, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienki placek i szklanką wykrawać krążki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi pierogi wrzucać do wrzącej wody z solą i olejem, po wypłynięciu gotowac

W Mojej Kuchni Lubię
Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami 90

świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli morskiej 1 jajko 170 g zimnego masła kilka łyżeczek lodowatej wody Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko * PRZYGOTOWANIE Ciasto Do miski wsypujemy mąką i mieszamy z solą. Wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone kawałki zimnego masła. Zagniatamy ciasto, dolewając w razie potrzeby zimnej wody. Formujemy kulę(...)usmażone al dente , ponieważ w piecu staną się one bardziej miękkie). Przygotowanie Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm na posypanym mąką blacie. Wycinamy okręgi ostrym naczyniem (u mnie 12 cm). Na środku każdego okręgu wykładamy 1-2 łyżki farszu. Składamy brzegi i lepimy jak na pierogi. (Brzegi możemy dodatkowo uformować widelcem). Gotowe empanadillas  wykładamy na papier

Food Square
Wareniki 178

Kochani zapraszam na Wareniki czyli inaczej  pierogi ;) Typowy specjał kuchni ukraińskiej, Znany i lubiany praktycznie przez każdego pod różnymi nazwami,W Polsce to oczywiście pierogi, we Włoszech ravioli i tortellini, w Chinach są to pierożki pod nazwą Wonton, w Niemczech- maultaschen...Dziś nadziałam je ziemniakami i pieczarkami jednym z najbardziej popularnych farszy. Składniki: 3 szklanki mąki(...)ziemniakami. Doprawiamy do smaku. Mąkę z solą przesypujemy do miski, jogurt mieszamy z sodą, dodajemy do mąki wlewamy wodę i wyrabiamy. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka i nadziewamy ciasto farszem. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż pierogi wypłyną na powierzchnię

NaKońcuJęzyka
Kluski leniwe – pierogi leniwe 189

Kluski leniwe robione oczywiście z sera białego. Nie wiem czemu ktoś nazywa te kluski pierogami, bo pierogi mają nadzienie…ale nie będziemy sprzeczać się o drobiazgi;) To danie , które kojarzy mi się z dzieciństwem. Lekkie, delikatne kluseczki, polane masłem z bułką i koniecznie posłodzone. Ja preferuję pokrojone drobno, jak kopytka, ale spotkałam się z wersją gigant, gdzie(...)pszennej 2 łyżeczki masła szczypta soli Bułka tarta, masło, cukier do polania i posypania Wykonanie Z sera, jajka, mąki i masła zarabiamy ciasto. Solimy je. Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy mąką. Ciasto powinno być zwarte. Dzielimy ciasto na 3 części, formujemy z nich wałeczki i tniemy je pod kątem. Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4 min. Masło

Mieszam w Garnku
Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu 165

radełka na kwadraciki o wielkości boku około 4 centymetrów . Teraz biorę kwadracik ciasta do dłoni nakładam na niego troszkę farszu ( około 1/2 łyżeczki ) i go składam na pół po skosie tak żeby powstał trójkąt z farszem w środku . Następnie brzegi zlepiam palcami tak jak zlepia się pieroga . Rożki podstawy trójkąta łączę ze sobą na palcu ( teraz uszko przypomina wyglądem

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi z truskawkami 149

szklanki mąki jajko ciepła woda Dodatkowo: śmietana i cukier Sposób wykonania: Z mąki,jajka i wody zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, szklaneczką wykroiłam kółeczka. Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i pokroiłam na mniejsze kawałki. Na środek każdego kółeczka położyłam niewielką ilość truskawek, skleiłam. Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Resztę truskawek (które mi zostały z nadzienia ) zmiksowałam z dodatkiem cukru. Pierogi

Darcia w kuchni
Piernikowe uszka z żurawiną 130

powinno być potrzeby podsypywania mąką, ale gdyby zaszła taka konieczność używamy jak najmniejszej ilości. Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach +/- 5cm. Na każdy kwadrat nakładamy 2-3 szt. suszonej żurawiny, składamy w trójkąt i zlepiamy jak pieroga (pozbywając się powietrza ze środka) i owijamy na palcu formując "uszko" - zlepiamy rogi. Piernikowe uszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)robimy niewielkie odstępy) i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja do każdej "dziurki" uszka włożyłam szklaną rurkę po aromatach do ciast - po to, aby podczas pieczenia ciasto nie opadło i nie straciło kształtu uszka. Przepis zgłaszam do konkursu organizowanego na Durszlaku przez firmę Amica: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Kolorowy Przepisownik
Pierogi empanadas 378

ciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie serka kremowego jest bardzo delikatne i kruche, farsz zaś lekko pikantny dzięki dodaniu pieprzu Cayenne. Takie pierogi smakują wyśmienicie. Zawsze przygotowuję je z podwójnej porcji ponieważ mój mąż je uwielbia. Można je również mrozić. Post

Marta Gotuje