pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:169/319)

Kibbeh 151

wspolnie przygotowac kibbeh. Jest to danie pochodzace z krajow Lewantu, czyli krajow polozonych we wschodniej czesci basenu Morza Srodziemnego, jednak uwazany jest za narodowe danie Libanu. Kibbeh to rodzaj "pieroga" wykonanego z bulguru, a wypelnionego miesa milonym z roznymi dodatkami. Ja postanowilam przygotowac tradycyjny kibbeh z wolowiny w  formie cygara, jednak nie smazylam go na glebokim tluszczu(...)pistacje. Zwilzyc dlonie, nabierac masy zewnetrznej, formowac z nej kulke mieszczaca sie w dloniach, nastepnie zrobic w niej zaglebienie i nieco rozgniesc ciasto, formujac maly placuszek, lyzeczka nakladac farsz, ugniesc, a nastepnie zlepic warstwe zewnetrzna tak jak pierog, dokladnie zagniesc, wygladzic i ukladac na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawac z sosem czosnkowym

Codzienne Gotowanie
Ruskie kopytka 404

dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy ziemniaczano-twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Z każdego formułować wałek i kroić ukośne kopytka. Kopytka wrzucać partiami na gotującą się (bulgoczącą), lekko osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia. W międzyczasie przygotować(...)zaraz po ugotowaniu), oprószone cebulą z boczkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kopytka mają delikatny smak farszu z pierogów ruskich. Jeśli smak "ruskich" ma być bardziej intensywny, należy dodać więcej twarogu i cebuli ,przy jednoczesnym zachowniu podanej ilości ziemniaków. Gdyby podczas wyrabiania ciasto zbyt się kleiło można dodać trochę mąki ziemniaczanej, ponieważ na konsystencję ciasta duży wpływ ma gatunek ziemniaków

Gospodyni Miejska
Zaplatanka z szynką i serem 141

Dziś zupełnie prosto i dla odmiany wytrawnie. Jak wiemy, niektóre potrawy na Święta( jak pierogi, paszteciki) wymagają czasu… Są jednak przystawki, które możemy przygotować w mgnieniu oka, nie przemęczając się i oszczędzając czas. Dziś zaproponuję Wam megaszybką przystawkę z ciasta francuskiego. Może nie jest zbyt wyrafinowana, za to efektowna- a połączenie sera i szynki zawsze się sprawdza J Jeśli

Domowe ciasta
Małe drożdżowe co nie co… 198

tylko w kuchni - to tym razem wyszły mi drożdżowe pierożki z mięsem lub kapustą. Tego typu pierogi są doskonałym zamiennikiem dla kanapki do pracy czy na uczelnie. Są smaczne, pożywne i bez grama zbędnej chemii. Ja je po prostu UWIELBIAM! Drożdzówkowe pierożki Ciasto: 3 szklanki mąki pól kostki drożdży szczypta cukru i soli 3 łyżki oleju ok szklanka dobrze(...)wodę - ciasto ma odchodzić od ręki i być gładkie i lśniące. Mi z reguły wystarcza 3/4 kubka wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi objętość. jest to najlepszy i najprostszy przepis na ciasto drożdżowe jaki znam - ciasto wychodzi idealne zarówno na pizze jak i pierożki. POLECAM i za przepis dziękuję Ani i Alexowi! Farsz: Mięsny

sierotka maRysia w kuchni
Pierogi z jagodami 165

niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać łyżeczkę jagód, pół łyżeczki cukru i formować pierogi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi

Świat Domowej Kuchni
Pierogi ruskie 157

Przepis na idelane pierogi  znajdziecie TUTAJ! Z tą różnicą, żę farsz w tych dzisiejszych peirogach jest – twaróg+ cebulka+ ziemniaki. Do zrobienia ciasta użyłam mąki pszennej ECO typ 500  Młyn Kopytowa Przepis na ciasto jest pod linkiem wyżej, przepis na farsz Składniki -ziemniaki ugotowane -twaróg -cebula -olej -sól,pieprz Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej, na drugi dzień przemieliłam(...)Następnie zmieliłam twaróg. Usmażyłam pokrojoną na drobniutkie kawałeczki cebulkę, na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wymieszałam aby powstał jednolity farsz. Wykroiłam krążki, nałożyłam farsz, zlepiłam. Gotowałam pierogi w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około minuty.Nie dłużej. Najlepiej smakują na drugi dzień, odsmażone na cebulce. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi leniwe 151

pierwszej wersji miały być ruskie to zostały z boczkiem.   Składniki: na około 40 pierogów leniwych  ok. 500 g ugotowanych ziemniaków 230 g półtłustego twarogu 1 jajko około 5-6 łyżek mąki pszennej (może być więcej jeśli ciasto jest zbyt luźne plus do oprószenia stolnicy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli oraz boczek lub masło, bułka tarta(...)tych składników zagniatamy ciasto. w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki.  Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i z każdej z nich formujemy rulon, który lekko spłaszczamy. Każdy rulon kroimy pod skosem na 2-3 cm paski.  Gotujemy w garnku osoloną wodę i wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy do ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną

bistro mama
Pieczone pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. 160

Blaszkę posmarować tłuszczem (można również piec na blaszce wyłożonej silikonem lub wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym). Pierogi ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30min.  Jeżeli ciężko Ci się klei ciasto, nie martw się. Możesz położyć farsz na ciasto i je zrolować. Wyjdzie tak jak na zdjęciu :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 175

goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Składniki Ciasto: 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody(...)ogniu przez ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Ciasto formujemy w wałek średnicy ok. 3 cm i po małym kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżeczki i sklejamy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem (użyłam deserowego). Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

My Chcemy Jeść
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 153

Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem(...)kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego

Moja smaczna kuchnia
Pierogi leniwe ze szpinakiem 176

ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki + mąka do podsypania  2 ząbki czosnku łyżeczka soli opcjonalnie do podania: oliwa i parmezan Pierogi leniwe ze szpinakiem - jak zrobić? Szpinak ułożyć na sicie i rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody. Ziemniaki ugotować, po ugotowaniu rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę, wystudzić. Twaróg(...)ziemniakami, dodać szpinak, jajka, sól oraz czosnek. Po trochu dodawać mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Jeśli się mocno lepi, dosypać jeszcze trochę mąki.  Urywać po kawałku ciasta, na posypanej mąką stolnicy rolować go w wałek, delikatnie spłaszczyć i nożem ukośnie odcinać średniej wielkości romby. Pierogi leniwe wrzucać do wrzącej, osolonej wody, gotować 2-3 minuty do wypłynięcia

Moje Qulinaria
Pączki pieczone 296

nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach, a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.  Można pominąć nadziewanie pączków przed

Domowa Cookierenka Agi
Pszteciki z grzybami i serem 305

Bardzo dobre paszteciki, każda pora roku jest dobra na takie specjały. Polecam, dziękuje Małgosia Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże wymieszać w połowie letniego mleka przeznaczonego na

Kuchnia Pokoleń
Piątkowe Inspiracje - Pierogi ruskie 141

Najbardziej klasyczny przepis na pierogi. Każdy robi je troszkę inaczej, a jednocześnie podobnie. My przepadamy za nimi, dla naszego alergika gotuję specjalnie bez dodatku sera z samymi ziemniakami, a skórkę robię na wodzie i bez jajka. Można zrobić od razu więcej i zamrozić na później. Ja uwielbiam jeszcze z dodatkiem smażonej cebulki i w farszu i też później(...)praskę. Wymieszać z serem i pokrojoną usmażoną cebulką. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierożki z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 148

muszkatołowa i ziołowym pieprzem. Zdjąc z ognia i ostudzić. Dodac starty ser i wymieszać a na końcu wbic jajko. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i szklanką wykrawac koła, napełniac je farszem i sklejać tak jak tradycyjne pierogi. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać siemieniem lnianym lub sezamem. Piec około 30 min. w 180 st.C. na złoty

Radość kipiąca uśmiechem.