pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:12/319)

Pierożki jagodowo- truskawkowe 101

jagody - 120 g cukier DEKORACJA truskawki listki mięty PRZYGOTOWANIE: Ciasto  Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę.  Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi(...)Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło.  NADZIENIE:   W tym czasie przygotowujemy owoce.  Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy.  Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki.  Gotujemy pierogi

Kuchnia Danusi
Ciasto na pierogi - kilka cennych wskazówek. 144

być zbyt twarde, ale nie może także być zbyt wolne, ponieważ nasze pierogi wtedy będą się sklejać ze sobą. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym pierogi lepiej nam wyrosną podczas gotowania. Gotowe ciasto należy odstawić na około 30 minut, pod przykryciem, aby nam nie obsychało. Wtedy to mąka spęcznieje i pierogi(...)będą o wiele smaczniejsze.   Z przygotowanego ciasta najlepiej jest odkroić kawałek, rozwałkować go, a resztę ciasta zostawić pod przykryciem ( np. przykryć go ściereczką ), aby nam nie wysychało. Gdy rozwałkowane ciasto nam zbyt obeschnie, trudniej jest wtedy dobrze zlepić brzegi. A gdy brzegi ciasta są niedokładnie zlepione ze sobą , pierogi podczas gotowania będą nam się rozklejać. I zamiast

Przepisy i porady kulinarne
POMIDOROWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ 119

czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu uzyskałam pomidorowe ciasto, które nadziałam farszem z gotowanej, czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Pychota! Zaliczam już je do moich ulubionych ❤ Świetnie smakują podane ze smażona cebulką... Składniki: (30-35 szt.) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)oraz majerankiem. Studzimy. Ciasto: W gorącej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę z koncentratem pomidorowym. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi ze szpinakiem i łososiem 145

jajko. Łączymy jajko z mąką. Następnie dodajemy Optimę Cardio, łączymy z mąką i jajkiem. 2 Do ciasta dolewamy odrobinę wody, dalej wyrabiamy ciasto. Co jakiś czas dolewamy po odrobinie wody, wyrabiając ciasto. Powtarzamy czynność do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zwarte. Odkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło. 3 Na patelni rozpuszczamy łyżkę Optima Cardio, dodajemy posiekany czosnek(...)posiekanego drobno łososia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 5 Ciasto na pierogi dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy kolejno na grubość około 3 mm. Wycinamy ciasto formą/szklanką. 6 Nakładamy farsz na ciasto i zaklejamy pierogi. Odkładamy na ściereczkę i przykrywamy pierogi, aby nie wyschły. 7 Kiedy przygotujemy wszystkie pierogi, gotujemy w dużym garnku wodę, dodajemy łyżeczkę

Kuchnia Bazylii
Pierogi z Cukinią i Pieczarkami 172

Cukinia idealnie komponuje się z pieczarkami tworząc oryginalny, charakterystyczny smak, który sprawia, że nie sposób odmówić sobie kolejnej porcji. Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 60 pierogów) ciasto na pierogi: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: duża cebula 2 duże ząbki czosnku 250 g pieczarek(...)wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza). Zostawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.  Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu. Lepimy pierogi, które następnie przekładamy na tackę oprószoną

Słodka Strona
Pierogi z twarogiem, ricottą i rodzynkami z musem malinowym 138

bardzo tradycyjne danie Wigilijne! Trochę na podobiznę oryginalnego przepisu powstał ten, moim zdaniem bardzo smaczny, z dodatkiem ricotty i wielu przepysznych dodatków! Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto należy przygotować z tego  przepisu 200 gram twarogu chudego 200 gram ricotty 100 gram rodzynek, namoczonych przez noc w gorącej wodzie (lub whisky, rumie albo Amaretto jeśli pierogów(...)wody na mus malinowy jogurt naturalny do podania Z podanego przepisu należy przygotować ciasto. Twaróg przepuszczam przez praskę dwukrotnie, mieszam z ricottą, jajkiem, drobno posiekanymi (i odcedzonymi z płynu) rodzynkami, skórką pomarańczy, Amaretto, jajkiem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ciasto na pierogi wałkuję cienko, wykrawam kółka i na każde nakładam po łyżeczce farszu. Następnie sklejam pierogi i przekładam

Mango Papaja
Pielmieni 739

Pielmieni to potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej.   To rodzaj pierogów z luźnym farszem mięsnym. Ich kształt charakteryzuje się specjalnym zlepieniem pierożków, które tworzą coś na kształt odwróconej korony, przypominającej trochę nasze uszka do barszczu. Pielmieni zadomowiły się w u nas na dobre i serwowane są w różnych restauracjach, zwłaszcza tych z daniami kuchni wschodniej. Podczas ostatniego naszego pobytu(...)idealne ciasto na pierogi Ciasto rozwałkowałam na cieniutkie placuszki. Kieliszkiem wykrawałam małe kółeczka o średnicy 6 cm. Na każdy   krążek ciasta nakładałam   sporą porcję farszu. Ciasto jest idealne, elastyczne i masa jest idealna, plastyczna, więc doskonale ze sobą współpracują i pierożki zlepia się bez najmniejszego trudu. Zlepiałam brzegi tak jak na pierogi, a następnie złączyłam

Kuchnia u Krysi
Ciasto na pierogi ( bez jajka) 617

Pierogi to moje ulubione danie. W moim domu muszą pojawiać się co tydzień. Ciast na pierogi jest wiele. Nieraz zastanawiałam się, jaka jest różnica między tymi z jajkiem, a bez niego. Mi smakują obydwa i robię je na zmianę. Przedstawię Wam najlepszy przepis na ciasto bez jajka. Pierogi wychodzą pyszne, delikatne i same się wślizgują ;) Życzę smacznego(...)mąką. !Uwaga, aby się nie poparzyć podczas zagniatania ciasta! Ja na początku pomagam sobie łyżką drewnianą, gdy ciasto troszeczkę ostygnie, czyli gdy aż tak nie będzie parzyć, zagniatam go, aby było miękkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk (zajmuje to około 5 minut). Stół podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy krążki jakiej chcemy wielkości i nakładamy wybrane nadzienie. Do garnka

Wołowina od rekina
Pierogi z truskawkami – przepis z bajką. 151

każdej mamy równocześnie czas klejenia pierogów 😉 Ja wykorzystuję dobrą passę pierogową, która obecnie trwa u moich dzieci, na przemycanie dodatkowych wartościowych składników. Robię to przez wzbogacanie ciasta na pierogi.     Najprostsze ciasto na pierogi składa się... Artykuł Pierogi z truskawkami – przepis z bajką. pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Muszelki karnawałowe 151

znalazłam w książce "Ciasta domowe". Musiałam jednak zwiększyć ilość mąki prawie o połowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z niego formować muszelek. Ciasto ma przypominać to na pierogi. Poniżej podaję przepis już zmieniony przeze mnie. Muszelki przypominają w smaku tradycyjne faworki. Myślę, że warto je wypróbować. Najlepszym dowodem jest to, że tak szybko znikały(...)smażenia cukier puder do posypania Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać masło, śmietankę i sól. Mąkę dodawać stopniowo, mieszać a następnie zagnieść ciasto jak na pierogi. Ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Olej rozgrzać, smażyć muszelki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Muszelki oprószyć cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Sprawdzone przepisy na wigilię 105

Święta. Weź głęboki oddech, włącz muzykę, którą lubisz i spokojnie zabierz się do pracy. Żeby było Ci łatwiej podrzucamy nasze sprawdzone przepisy na wigilię: na pierogi z kapustą i grzybami (najlepsze ciasto ever), idealnie doprawiony barszcz z uszkami (lepszy niż z kartonu!), kapustę wigilijną (najprostszy przepis pod słońcem) i rybę po grecku w tarcie (oryginalny pomysł, który ozdobi każdy(...)będzie się gotować około godziny. Zagnieć ciasto na pierogi i uszka – musi odpoczywać pół godziny (uszka i pierogi możesz zrobić z tego samego ciasta, choć w cieście na pierogi powinno być jajko, a w tym na uszka nie). Zrób farsz do ryby po grecku w tarcie. Wstaw tartę z rybą po grecku do piekarnika. Ulep pierogi

Niedzielny kucharz
Pierogi ruskie. 1094

majerankiem). CIASTO: 500 g mąki pszennej  350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego płaska łyżeczka soli      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem(...)rzadkie podsypujemy mąką, gdy za twarde dolewamy troszeczkę mleka. Gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę rękoma, aż będzie gładkie.       Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja natomiast postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc

Rozpustne gotowanie
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 174

farsz w lodówce. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) Nie ładnie jest

Wypisz Wymaluj