pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:5/319)

Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii 84

Ciasto na pierogi Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, wlej olej. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo wody. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Gotowe ciasto na pierogi przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Farsz Kurki dokładnie oczyść(...)oraz pieprzem do smaku. Lepienie pierogów Oderwij kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtne koła o średnicy ok. 6 cm. (Koła możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu z kurkami, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką. Pierogi

Food Square
Pierogi z perliczki 180

mięso z perliczki gotowanej , Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Mięso z perliczki obrać z kości, posiekać lub zemleć. Jeżeli gotowaliśmy mięso razem z grzybami, dodać również(...)grzyby. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi

królestwo garów
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 128

przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków, ugotowanych w mundurkach i obranych 250 gram chudego twarogu 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/2 pęczka świeżego tymianku szczypta soli, pieprzu 1 jajko opcjonalnie do podania: podsmażona na maśle posiekana cebulka z czosnkiem i szynką parmeńską (3-4 plastry) Zacznijmy od przygotowania ciasta na pierogi. Ugotowane i obrane(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól i pieprz. Całość ponownie mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi (nie więcej niż 10-15 w jednym garnku, w zależności od jego wielkości). Pierogi

Mango Papaja
Pierogi z jagodami jak u babci! 347

ewentualnie oleju rzepakowego. Tyle, cała filozofia robienia pierogów polega tylko i wyłącznie na tym aby ciasto nie było za twarde- czyli tępe ciężko Ci się zagniata, albo za miękkie- czyli za lepkie, łatwo się poddaje i ugniata. Do ciasta na pierogi zawsze dobrze jest dodać troszkę oleju rzepakowego, ona nada odpowiedniej elastyczności ciastu, będzie się ono łatwiej(...)się nam zagniotło ciasto) - 1,5 łyżki oleju rzepakowego Na blacie lub stolnicy wysyp mąkę. Zrób kopczyk, a w nim dziurkę. Wbij żółtka, dodaj olej i zacznij nożem lub widelcem zabierać mąkę z kopczyka i zagniatać ciasto. Dodawaj letnią (nie gorącą!) wodę i dalej zagniataj nożem, tak aby "zabrać" całą mąkę. Następnie zacznij zagnaitać ciasto dłońmi, ciasto musi mieć jednolitą

SMYKWKUCHNI
Najlepsze pierogi z kurkami 190

dzieciństwa. Nasz tata pierogi z różnymi farszami przygotowywał bardzo często, kilka razy w sezonie letnim robił pierogi z jagodami i pierogi z kurkami, własnoręcznie zagniatał ciasto na pierogi, na dużo pierogów, przynajmniej 100 sztuk i nadziewał ciasto własnoręcznie zebranymi w lesie kurkami, czasami innymi grzybami np. opieńkami. Pierogi z kurkami to proste ciasto, proste(...)trochę bułki tartej. Ciasto: Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i wlewamy pół szklanki wrzącej wody, mieszamy energicznie najlepiej łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”. Po tym czasie ciasto pierogowe ponownie wyrabiamy i wałkujemy na stolnicy, ciasto jest bardzo sprężyste

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z jagodami 117

ciasto jest naprawdę rewelacyjny! Podczas gotowania jeden z pierożków pękł i zabarwił pozostałe na fioletowy kolor. Przepis dodaje do akcji Słodkie jagodowe lat o. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 1 szklanka gorącej wody (najlepiej wrzącą wodę odstawić na 5 minut) jagody cukier do smaku jogurt naturalny lub śmietana wg uznania Najpierw przygotować ciasto na pierogi(...)sól. Wymieszać i zalać gorącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto podzielić na 4 części i 3 z nich włożyć pojedynczo do woreczka (aby nie wyschło). Blat delikatnie oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na pierogi. Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może

Ugotować
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 126

takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić się do palców(...)SMACZNEGO ! Uwagi: ciasto świetnie znosi leżakowanie w lodówce. Można przygotować je wieczorem i zostawić na noc do wyrastania w lodówce lub połowę wyrośniętego zostawić w lodówce do wykorzystania na następny dzień. W resztki ciasta po wykrojeniu pierogów owinęłam wędzone śliwki.. Najszybsze pierożki i jakie pyszne! Również polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z musem jabłkowo – gruszkowym 114

czekały na wystawienie na blogu. Były bardzo dobre, nigdy nie myślałam że z musem będą takie pyszne. Szczerze to ja jestem pani kluseczka, uwielbiam kluski, pierogi itp . Ciasto na pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci Patrz tu Pierogi z jagodami przepis(...)owoców i gotować, czas 25 minut, obroty 1, temperatura 100 C można mocniej zmiksować lub zostawić tak jak jest, żeby kawałki owoców były wyczuwalne. Formowanie pierogów – Na stolnicy posypać mąkę, rozwałkować część ciasta , cienko. Wycinać okrągłe krążki. Na każdym krążku położyć porcję jagód. Złożyć na pół i dobrze skleić. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierożki wrzucać

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z KASZĄ JAGLANĄ I CZERWONĄ SOCZEWICĄ (wegańskie) 174

pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką. Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam Zapraszam po przepis //   Ciasto: 200 g mąki (100 g pszennej i 100 g żytniej) 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Farsz: 100 g kaszy jaglanej(...)kaszy i soczewicy. Całość wymieszaj i dopraw. Zostaw do wystudzenia. Aby przygotować ciasto do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś

Via Gusto
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 242

pierogów. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę cały czas mieszając powstające ciasto w misce. Kiedy składniki się połączą, przekładamy całość na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie wilgotne, ale nie przesadzajcie z dosypywaniem mąki, bo pierogi będą twarde. Wyrabiamy(...)ciasto około 7-8 minut. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na nie dłużej niż pół godziny (w temperaturze pokojowej). Krok 2 Po tym czasie wyciągamy ciasto z misy. Ciasto jest elastyczne, ale lekko al dente. Po zagnieceniu – 7 min – odstawiamy je na pół godziny. Krok 3 Wyciągamy ciasto z misy, lekko wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta

Niedzielny kucharz
Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne 173

miękkie i elastyczne Podstawą udanych pierogów i uszek jest dobre ciasto. Jeśli będzie miękkie i elastyczne cała nasza praca przebiegnie znacznie przyjemniej i szybciej, i co najważniejsze w efekcie końcowym otrzymamy pyszne dania. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi czy uszka. Spróbujcie P.s. A przepis na pyszne wigilijne uszka(...)zbierze ciasto. U mnie najczęściej 125-130 ml, ale ilość zależy od mąki i innych czynników (stąd w składnikach podaję jej więcej). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie lepiące się do dłoni. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie

Słodkie okruszki
Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem – pierogi zero waste 132

woda. To taki wielki pieróg z twarożkiem i surowym żółtkiem, które wycieka, gdy nakłuwamy ciasto widelcem. W wielu książkach kucharskich zaczynając od “Retrowarzywa” do niedawno wydanej “Italii do Zjedzenia” (tu recenzja) jest przepis na to danie. Do tej pory nie szło mi jednak robienie tego przysmaku w domu, bo zniechęciło mnie zagniatanie ciasta na pierogi, robienie nadzienia i sprzątanie(...)raviolo to doskonała przekąska zero waste przy robieniu wigilijnych pierogów. Przecież to nie apteka i zawsze zostaje nam trochę ciasta, bo przygotowaliśmy za mało nadzienia. Kiedyś robiło się z takiego resztkowego ciasta warkocze czy ślimaki. Ciasto na pierogi możemy jednak zrecyklować i przerobić na raviolo dla osoby, która robi pierogi i jej pomocników

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 118

Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek(...)Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać

królestwo garów
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 168

Świąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4  łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz(...)masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto : Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z mięsem – świąteczne resztki 159

moim domu. Robię je często w dużych porcjach i mrożę. Najsmaczniejsze pierożki to te odgrzane na patelni i polane masłem. Pierogi z mięsem Składniki: na około 60 pierogów Ciasto na pierogi , tutaj przepis Farsz z mięsa ½ kg ugotowanego lub smażonego mięsa 1 cebula 4 liście jarmużu sól i pieprz do smaku Przepuść mięso przez maszynkę do mięsa(...)Pokrój cebulę drobno i zeszklij na oleju. Oderwij miękkie liście jarmużu, poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut. Przygotuj ciasto na pierogi i rozwałkuj cienko. Za pomocą metalowej obręczy wytnij kółka z ciasta. Na każde nałóż po łyżce farszu, posmaruj brzegi wodą i złóż na pół. Dociśnij brzegi palcami lub widelcem. Ułóż pierogi na stolnicy oprószonej

codojedzenia