pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:2/319)

Ciasto na pierogi 128

Przepis, którym mogę się z Wam podzielić ze spokojnym sumieniem, bo jest naprawdę dobry :) Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne, nie klei się i łatwo je rozwałkować. Z podanych proporcji w zależności od wielkości foremki i tego jak cienko rozwałkujemy ciasto wychodzi ok. 30 pierogów. Pierogi z tym ciastem będą u mnie w tym roku na wigilijnym stole(...)wyrobieniu ciasto jest od razu gotowe do wałkowania. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto, którego akurat nie wałkujemy należy przykryć ściereczką lub zawinąć w folię spożywczą, żeby nie wysychało. Ciasto na pierogi można wykorzystać do przepisów na słono i na słodko. Ja w tym roku robiłam z niego pierogi ruskie

Ciastkozercy
Szpinak w roli głównej 158

pierożki w rosole. Truskawki wiadomo, nie trzeba z nimi nic robić a ubić śmietanę każdy potrafi. Wszystko proste, prościej się nie da. Podam tylko przepis na ciasto, reszta w Waszych rękach! Ciasto na pierogi, różnie robiłam, ale uważam, że tylko mąka, woda , masło daje najlepsze rezultaty. Chodzi tylko o konsystencję ciasta. Nie może być za ścisłe. Mąka również odgrywa(...)stopniowo dolewałam sok i odrobinę wody, bo ciasto mogłoby być za ścisłe. Wszystko zależy od wilgotności mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski, wtedy jest dobre. Pod koniec dodajemy masło, wyrabiamy chwilę aby ciasto wchłonęło tłuszcz i pozostawiamy ciasto przykryte folią na około 30 minut. W trakcie robienia pierogów ciasto powinno być przykryte folią

Leśny Zakątek
Chruściki z ciasta na pierogi 174

staram się wyrobić nie tylko cały farsz, ale także i ciasto. Tym razem robiąc pierogi z kaszanką gryczaną specjalnie zostawiłam porcję ok. 500g ciasta pierogowego. Jeśli zostanie Wam ciasto, zróbcie chruściki z ciasta na pierogi. Składniki: - ok. 500g gotowego ciasta na pierogi ( z tego przepisu ) - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki skrobi kukurydzianej Dodatkowo: - olej do głębokiego(...)rozwarstwić. Chruściki z ciasta na pierogi to świetny sposób na zagospodarowanie pozostałego ciasta. Inspirację znalazłam u Kingi na blogu Green Morning . Gdy spróbujecie tych chruścików już nigdy nie wyrzucicie resztek ciasta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Chruściki z ciasta na pierogi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciasto na pierogi - przepis. 110

cale niczym przyjemnym. Wszystkie te problemy zniknęły dzięki użyciu gorącej wody i robota kuchennego.  Sezon na truskawki trwa więc może by tak pierogi z truskawkami? :) Ciasto na pierogi - przepis. Ciasto na pierogi - składniki. 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 120 ml oleju 400 ml bardzo gorącej wody, Ja po zagotowaniu odstawiam wodę na niecałą minutę(...)Ciasto na pierogi - przepis. Mąkę, sól i olej łączymy ze sobą mieszając w mikserze z hakiem. Dodajemy po trochu gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkujemy i wykrawamy pierogi.  Część ciasta, które aktualnie odpoczywa warto przykryć gorącym talerzem, lub miską. Ja podgrzewam głęboki talerz w mikrofalówce. Dzięki temu ciasto pozostanie elastyczne

Pani domowa
Ciasto na pierogi - najlepszy przepis podstawowy 13227

poparzyć) mieszamy ciasto do połączenia się składników. Po połączeniu przekładamy masę na stolnicę (ja używam silikonowej i jestem z niej bardzo zadowolona) i wyrabiamy aż będzie gładka i plastyczna jak plastelina. Jeśli ciasto klei się do rąk należy podsypać odrobiną mąki i dalej wyrabiać. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać odrobinę gorącej wody.  Następnie rozwałkowujemy ciasto(...)wycinamy szklanką kółka lub posługujemy się specjalnymi przyrządami do pierogów. Ja posiadam taki przyrząd, wygląda jak lejek. Na skraj rozwałkowanego ciasta nakładam wybrany farsz - u mnie ruski, a następnie zaginam ciasto i lejkiem wycinam pieroga. Ja lubię jeszcze palcami docisnąć rant pieroga dla pewności, żeby nie popsuł się podczas gotowania i ozdabiam go falbankami. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
ciasto na pierogi 259

jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę 2. Do  mąki dodajemy bardzo ciepłą wodę. 3. Wszystko razem dokładnie zagniatamy, aż będzie gładkie ciasto. Nasze cisto na pierogi nie może być bardzo ścisłe, ma być(...)obsychało. FORMOWANIE  PIEROGÓW Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej  wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm. Gdy widzimy,  ż e nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy lub walka

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pierogi z truskawkami 136

efekt jest powalający. Truskawki są super słodkie, a same pierogi wyśmienicie smakują przede wszystkim dzieciom. Składniki: Farsz: * opakowanie mrożonych truskawek (mogą być świeże, nawet lepiej!) * cukier Ciasto na pierogi: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy tak aby nie było zbyt cienkie. Wykrawamy dużą szklanką okręgi.  Mrożone truskawki wyjmujemy

Klasyka Gotowania
Pierogi z kaczką 199

zielone pierogi – leniwe pierogi z kaczką Ilość porcji: farsz na 50-60 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej – jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano(...)majeranek), sól i pieprz. Ilość zależy od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Jeśli tak jak ja masz farsz z całej kaczki, zrób ciasto z 750 g mąki, to powoli

nietylkopasta.pl
Panierowane pierogi z ciasta parzonego 124

soli bułka tarta Przygotowanie panierowanych pierożków z ciasta parzonego: W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy do niego wodę i zagotowujemy. Kiedy woda z masłem zaczną się gotować dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy, aby przestygło, lecz nie do końca. Najlepiej pracuje się z ciepłym ciastem. Po przygotowaniu ciasta na włoskie pierożki, przechodzimy do przygotowania farszu(...)dosyć słona. Ciasto parzone posypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy. Postępujemy dokładnie tak jak przy klasycznych pierogach, czyli wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Ciasto parzone w przeciwieństwie do ciasta na najlepsze ciasto na pierogi ( przepis tutaj ) wymaga podsypywania mąką, mimo to świetnie się skleja. Ulepione pierogi należy teraz panierować. Najpierw obtaczamy je w rozbełtanym jajku z solą

MamaOskarka
Pierogi z mięsem 234

ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z MIĘSEM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 500 g mięsa wołowego z rosołu domowego – 1 cebula – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano – 8-12 łyżek(...)majeranku, sól i pieprz. Ilość zależ od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku

nietylkopasta.pl
PIEROGI Z MIĘSEM - DOMOWE, NAJLEPSZE 156

często wykorzystywana J Nie wiem jak wy, ale ja lubię pierogi na cienkim, sprężystym cieście. Nie lubię się objadać samym ciastem, a poczuć równowagę zarówno farszu, jak i jego otoczki. Uważam, że te należą do najlepszych, a wierzcie mi , jestem fanką pierogów, jak na Polaka przystało J CIASTO NA PIEROGI(...)gorącą wodę (ja używam tej prosto z kranu) i cały czas wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiać dotąd, aż osiągnie elastyczność i nie będzie się kleić do dłoni. Jeśli ciasto będzie kleiste, dodać więcej mąki, jeśli zbyt mączyste, dodać więcej wody. Ot, taki sekret przygotowywania najlepszego ciasta na pierogi ;) FARSZ: ·        ok. 400 g ugotowanego wcześniej

Calzonella.com
Ciasto na pierogi – najlepsze na świecie :) 120

przegrało z przepisem, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Szybkie, proste, nie brudzące rąk, wspaniale się rozwałkowujące, nie rozpadające się w trakcie gotowania to niewątpliwe zalety tego ciasta na pierogi. Za przepis dziękuję mojej młodszej siostrze- wreszcie doczekała się ode mnie słów, że jej przepis jest lepszy od mojego :). Dzisiaj zapraszam na pierogi z mięsem, na które(...)miałam już od dawna ochotę. Z podanych proporcji wyszło mi 45 pierogów. Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki tortowej 1 szkl gorącej wody 125g masła 1 jajko sól Farsz mięsny ugotowane mięso z kurczaka i łopatki cebula masło sól i pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać podsmażoną na maśle cebulkę i doprawić do smaku

Pieguskowa Kuchnia
Pikantne pierogi z soczewicą 139

Przed nadchodząca wiosną muszę wykorzystać wszystkie zapasy zimowe :) Obiecane od dłuższego czasu pierogi z soczewicą :P SKŁADNIKI:  ciasto na pierogi 1 puszka soczewicy 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, papryczka chili, kolendra oliwa z oliwek, szczypiorek Soczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie soczewicę odsączyć  i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić(...)oleju, przyprawić solą, pieprzem.   Ugotowaną soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną cebulą. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać masę. Spróbować :) Jeśli będzie brakować jakiegoś smaku, doprawić.   Przygotuj ciasto na pierogi – polecam  przepisu: sprawdzone ciasto na pierogi Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki, na których należy ułożyć po jednej łyżeczce farszu. Drugi krążek przyłożyć i zagnieć pierożki

MarciochaKucharzy
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem 221

– leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek – 1 duża cebula – 200 g żółtego sera typu gouda – sól, pieprz, – 1-2 łyżki bułki tartej(...)odparuje woda. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku. Jak pieczarki zmiękną i odparuje się płyn, wyłącz płytę i ostaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Pokrój także ser żółty w bardzo małą kostkę. Do przestudzonych pieczarek dodaj bułkę tartą oraz ser żółty. Bułka powinna wchłonąć

nietylkopasta.pl
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem 289

– leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek – 1 duża cebula – 200 g żółtego sera typu gouda – sól, pieprz, – 1-2 łyżki bułki tartej(...)odparuje woda. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku. Jak pieczarki zmiękną i odparuje się płyn, wyłącz płytę i ostaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Pokrój także ser żółty w bardzo małą kostkę. Do przestudzonych pieczarek dodaj bułkę tartą oraz ser żółty. Bułka powinna wchłonąć

nietylkopasta.pl