pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:17/319)

Proste pierogi z jagodami 219

zrobieniu jednej porcji pierogów wyraźnie czuło się jak od wałkowania rośnie biceps. Całe szczęście okazało się, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. I takie jest dzisiejsze ciasto na pierogi z jagodami :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody sól +jagody, cukier, jogurt naturalny(...)śmietana Do mąki wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Część ciasta rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Resztę, której nie używamy przykrywamy ściereczką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód i sypiemy nieco cukru. Zagniatamy brzegi pierogów. Pierogi układamy na talerzu lub blacie posypanym obficie mąką

Ciastkozercy
Pierogi z mięsem z rosołu 132

szczypcie słodkiej i ostrej papryki mielonej     *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprz. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki(...)dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gotowane mięso mielimy lub blendujemy razem z podsmażoną cebulką, przeciśniętym czosnkiem oraz rosołem *** *** Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku

Blog z Apetytem
Pierogi z semoliny z kaszą gryczaną i serekiem ricotta 470

wiele pierogów ale nie w połączeniu z tą mąką. Nie była bym sobą gdybym tego nie połączyła. Pierogi wyszły PRZEPYSZNE, ciasto sprężyste, leciutkie i i lekko słodkawe. Wedle mnie najlepsze ciasto. Tym razem zrobiłam pierogi z kaszą gryczaną w połączeniu serkiem ricotta. Do pogłębienia smaku dodałam do części moją ulubioną czarnuszkę a do drugiej części świeży rozmaryn(...)gorącej wody mieszamy łyżką drewnianą po czym wlewamy zimną wodę, dodajemy jajko i oliwę - zagniatamy ciasto na jednolitą masę po zagnieceniu owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 10-15 min - po czym wałkujemy cienkie ciasto, wykrawamy krążki i nakładamy farsz i lepimy pierogi gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowujemy farsz - na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy pocięta na drobną

Basia w kuchni
Pierogi babuni z boczkiem 180

Taka ulepszona wersja tradycyjnych pierogów ruskich. Tym razem do farszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam Pierogi babuni z boczkiem SKŁADNIKI: ciasto: 350 g maki pszennej kubek ciepłej wody łyżka oleju  farsz: 4 duże ziemniaki 250g sera białego kilka plasterków boczku 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka masełko i prażona cebula Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie(...)posiekaną cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.   Ciasto na pierogi wykonać wg sprawdzonego już przepisu:  Najlepsze ciasto na pierogi   C iasto rozwałkować na odpowiednią grubość, wyciąć szklanką kółka , nałożyć wcześniej kulkami przygotowany farsz. Zlepić

MarciochaKucharzy
Ekspresowe rogaliki 213

owoce     Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i masło. Zagnieść jednolite ciasto jak na pierogi. Ciasto podzielić na 3 części i wałkować na wielkość talerza [ u mnie część zrobiona przy pomocy rogalomanii] lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,położyć nadzienie i zwijać rogaliki. Układać

Moje domowe kucharzenie
P... Pierogi! (i polska impreza!) 200

jednak bardzo często szukam nowych recept. I tak oto przepis mojej mamy został zmieniony na znalezione w internecie ciasto, które (naprawdę !) nie klei się do stolnicy, ani do niewysypanej mąką blachy do pieczenia ;) Z podanego ciasta wyszło mi 30 pierogów ! Dzisiaj zapraszam na... Ruskie ! Składniki : Ciasto  : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka(...)palcach, aby było większe. Ostrożnie ! Uważajcie, aby ciasto się nie przedziurawiło ! 2.      W mokre palce nabieramy trochę farszu, tworzymy z tego kulkę, kładziemy na środek wykrojonego ciasta i zlepiamy. Najpierw dokładnie palcami, następnie przyciskamy brzegi widelcem. Gotowanie  : 1.      Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie. Od momentu ich wypłynięcia

Kitchens Alphabet
Pierogi z szpinakiem i serem feta 186

szpinakiem też są rewelacyjne. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 1 cebula 4 ząbki czosnku pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu(...)szpinaku nadal jest dużo wody, wodę odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać ser feta i dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia

Mama Gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 573

sklepowe bywają czasami niezbyt smaczne) Cebula – 2 duże sztuki Olej – do smażenia Sól – do smaku Pieprz – do smaku Liście laurowe – 2 sztuki Na ciasto na pierogi : Mąka pszenna – 4 szklanki Jajka – 2 Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżek Olej – 3 łyżki Sól – szczypta Woda letnia – 3/4 szklanki Pierogi z kapustą i grzybami(...)szczyptę soli. Wymieszać ciasto, stopniowo dodawać wodę, stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryć je miską i pozostawić ciasto na ok. 15 minut, żeby odpoczęło. Podzielić ciasto na 4 części. Trzy części ciasta przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić. Pozostałą 1/4 ciasta rozwałkowaść cienko. Za pomocą szklanki wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, kolejno składać pierogi na pół

Kulinarne Przeboje
Pierogi z mięsem i pieczarkami – pyszne! 158

cierpliwości do ich lepienia Podziwiam osoby, które potrafią zrobić ponad sto malutkich, kształtnych pierożków, ja do wykrawania ciasta wzięłam największą szklankę jaką miałam Składniki (na ok 40 dużych pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml wrzątku • łyżka oleju Farsz: • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego • 150 g pieczarek • niewielka cebula • jajko • sól, pieprz •masło Przygotowanie(...)Zbieramy się za ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na dwie części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z jagodami 174

mieszamy z mąką ziemniaczaną (na 500g jagód ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Mąkę dodajemy po to aby sok, który się wydzieli z jagód podczas gotowania nie rozkleił pierogów.   Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki duża szczypta soli około 200 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i zaczynamy powoli wszystko(...)słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta. Ugotowane pierogi świetnie smakują polane śmietaną lub jeśli ktoś lubi w wersji na słodko polane masłem i posypane cukrem. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pierogi ze szpinakiem 152

ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści(...)Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów). W dużym

Bullio
Pierogi ze szpinakiem 241

ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula(...)Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów). W dużym

Bullio
Pierogi ruskie 160

obaw, kuchnia polska nie będzie jedynym tematem kolejnych wpisów, będzie, jak zawsze bardzo różnorodnie! A już w styczniu 8 lat mojego blogowania kulinarnego, świętuję 1 stycznia! Ciasto na pierogi robię od lat zawsze tak samo: jajko, oliwa z oliwek, mąka, ciepła woda i sól do smaku. Ciasto wychodzi idealne, świetnie się lepi pierogi z rożnymi farszami(...)Przepis na ciasto pierogowe, w sam raz przed świętami! Pierogi ruskie /  z podanego farszu powstanie około 60 sztuk pierogów (przy założeniu, że ciasto zrobimy w 2 porcjach; 1 porcja ciasta= około 30 sztuk) Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli na farsz

Moja smaczna kuchnia
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 170

wody lub podsmażone, posypane skwarkami  i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.  Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto z którego przygotowujemy pierogi jest(...)niezawodne - delikatne i równocześnie bardzo elastyczne. Daje się łatwo rozwałkowywać i formować.   Super ekonomiczne danie i kolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.  SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku

cool and minty
Tortellini ze szparagów z łososiem 135

farsz 500 g białych szparagów 180 g łososia wędzonego na ciepło 1 białko ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: zielone szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą(...)Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Jaki kształt im nadamy

królestwo garów