mleka 300 g sera białego półtłustego 1 duża cebula (brak na zdjęciu) sól ½ łyżeczki pieprzu ziołowego (brak na zdjęciu) ¼ łyżeczki cukru olej (brak na zdjęciu) ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej (poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody (zimnej) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Ciasto na pierogi(...)olej (2 łyżki). Zeszkliłam i dodałam do kaszy razem z rozkruszonym serem. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam na placki i wykrawałam z niego krążki. Na każdy krążek kładłam łyżeczkę farszu. Zlepiłam brzegi pierogów i odstawiłam na ściereczkę. W rondlu zagotowałam wodę z solą (1 łyżeczka). Na wrzątek wrzucałam pierogi. Zamieszałam
Kuchnia u Krysipracochłonnych. Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad. Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju + łyżka do wrzątku szczypta soli ok. 400 g truskawek cukier cukier waniliowy (opcjonalnie) śmietana 18% Pierogi(...)Truskawkami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki. Na środek każdego wykładamy truskawki i lepimy pierogi. Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem
Słodka Stronatypu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz Ciasto na pieczone pierogi: 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka) 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki) 1 opakowanie suchych drożdży instant(...)suche drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i masło i rozcieramy przez chwilę palcami jak na kruszonkę. Dolewamy ciepłe mleko i zagniatamy miękkie elastyczne ciasto (ciasto można tez zagnieść w malakserze, aby było szybciej). Jeśli ciasto jest lepiące podsypujemy mąką. Odstawiamy je na 20-30 minut nakryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną
Poezja smakuswojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru i szczypioru, wzbogacone głębokim smakiem wędzonego bekonu. CIASTO Nie zdarza mi się szykowanie tego ciasta na stolnicy – wszystko robię w misce, dopiero na sam koniec ciasto zagniatam na blacie. Szybciej wygodniej, nic nie ucieka ani się nie wylewa – mniej sprzątania! Do miski przesiewamy mąkę z solą. Robimy(...)mieszamy ciasto widelcem. W zależności od wielkości jajka możecie zużyć mniej wody – u mnie ciasto połknęło jej 150ml. Wody musi być tyle, żeby ciasto dało się łatwo zlepić – nie może być mokre. Wstępnie wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w foliowy worek i zostawiamy na godzinę –półtorej. Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka
Karo in the Kitchenspirytusu lub octu 1 l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść tak aby powstało ciasto tak twarde jak do pierogów ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki) Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy faworki i kładziemy je na ściereczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju
Niezły MłynekCoś dla wielbicieli wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte. Składniki (ok 30 pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml ciepłej wody • łyżka oleju Farsz: 350 g wątróbek drobiowych 2 cebule zioła prowansalskie sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na dwie części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi
e-PrzepisyKulinarnefilety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki, 3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej(...)szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta - w zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło. dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki
Moja Książka KucharskaDziś kolejny przepyszny przepis z wykorzystaniem Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny oraz Polskiego Oleju Rzepakowego. Ciasto na pierogi to ciasto mojej mamy Marioli która od zawsze z niego korzysta i nie dziwie się bo pierogi mogę śmiało powiedzieć są IDEALNE. Wyszło rewelacyjne. Zapraszam do wypróbowania. Polecam. SKŁADNIKI na ok 70 sztuk CIASTO: 1 Kg Mąka Szymanowska 2 Jajka(...)wodę. Zagniatam. Kiedy całość połączę, ciasto dzielę na 3 porcję. Jedną porcję wyrabiam a pozostałe przykrywam ściereczką by nie wyschły. Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko ok 2-3 mm grubości. Wycinam krążki o średnicy ok 4 cm. Na każdy krążek za pomoc łyżeczki kładę zimny farsz. Składam na pół i sklejam. Pierogi nabierają kształtu półksiężyca
Gotowanie PatkiPierogi z jagodami lub borówkami... kto ich nie lubi... ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, nadzienie: 400 jagód/ borówek 2 łyżki cukru trzcinowego, 150 g twarogu półtłustego, Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z jagodami(...)cukrem. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinak koła – na przykład szklanką
królestwo garówgrzybami będzie stygła, zabierz się za przygotowanie ciasta. Jajko sparz, a mąkę przesiej. Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj do niej szczyptę soli. W powstałym kopczyku zrób zagłębienie, w które wbij jajko oraz wlej ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu dokładnego połączenia się składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto na pierogi powinno być przede wszystkim elastyczne. Nie może(...)możesz dodać mąki lub wody. Wyrobione ciasto podziel na dwie lub więcej części. Stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół) oprósz mąką i cienko rozwałkuj na nim porcję ciasta. Za pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki, resztki ciasta zagnieć ponownie. Na każdym krążku połóż około 1 łyżeczki nadzienia, a następnie sklej brzegi pieroga. Czynności te powtarzaj do wyczerpania ciasta
blog.moje-pasje.infopodanych składników zagnieść ciasto (konsystencja musi być elastyczna, ale nie za wodnista, stąd w przepisie inf. o zwiększeniu ilości mąki). W razie gdyby ciasto zrobiło się wam zbyt twarde czy suche dodajcie więcej mleka. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wycinać koła za pomocą szklanki. Na środku każdego z kół umieścić łyżkę jagód i skleić. Ciasto złożyć na pół i sklejając tworzyć(...)kształt księżyca - jak w tradycyjnych pierogach. Ciasto, którego w danej chwili nie używamy zostawić w misce i nakryć ściereczką by nie wyschło. W razie gdyby ciasto nie chciało się kleić - zbytnio wyschło - można brzegi delikatnie zwilżyć mlekiem. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować ok. 2-4 minut od wypłynięcia. Podawać od razu, polewać słodką śmietanką i/lub
Mania Wypiekaniamielony, 2 – 3 łyżki masła, 100 ml posiekanych orzechów włoskich, ciasto : 400 ml mąki, 200 – 230 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, Ciasto na pierogi : wodę na ciasto wymieszać z kurkumą, mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne(...)dusić, aż odparuje płyn (na początku duszenia kurki „puszczą wodę). Następnie dodać czereśnie i poddusić.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować
królestwo garówwłos nie zabrakło go do pierogów, co chwilę podjadałam go trochę przy lepieniu. Zapraszam zatem na pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem z nutką orientu. Składniki: Ciasto na pierogi (30 sztuk): 2 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/2 łyżeczki oliwy, 1/2 łyżeczki soli. Farsz: 100 g kaszy gryczanej (1 torebka), 100 g świeżego szpinaku(...)baby (może tez być zwykły szpinak), 1 średnia biała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz do smaku, oliwa lub olej do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i oliwę, a następnie powoli dodawać wrzątek i zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się jednolite. Następnie przykryć je ściereczką i odłożyć
Pełna Lodówkazawsze będę mieć sentyment do pierogów, których podczas zajęć na studiach z gastronomii nalepiłam z kolegami bez liku! Pozdrowienia dla Was moi kochani! :) Ciasto - receptura na 55 sztuk dorodnych pierogów: 500 g mąki pszennej około 1/4 l letniej wody 50 g miękkiego masła 1 całe jajo 2 żółtka 1 łyżeczka drobnej soli Mąkę łączymy z rozpuszczonym ciepłym masłem(...)solimy i powoli wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło (przykrywając ściereczką, by nie wyschło). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła ringiem. Na każde kółeczko nakładamy kulkę dowolnego farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Składamy i lepimy pierogi. Możemy zrobić ładne warkoczyki
Sajkofanka smaku