pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:28/319)

Pierogi z jagodami + przepis na ciasto pierogowe bez jajek 156

zresztą, nigdy nie jadłam dobrych pierogów z jagodami kupnych, zawsze domowe, nawet te nieudane, wygrają z tymi sklepowymi. Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi moja mama, czyli bez jajek. Najprostsze ciasto pierogowe z dodatkiem letniej, przegotowanej wody. Jak byłam mała i nie umiałam lepić pierogów, to dostawałam widelec(...)window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 300 g mąki 250 ml ciepłej wody szczypta soli Farsz 300 gr jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki Śmietana, cukier do podania Sposób przygotowania Ze składników zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne. Podsypać mąką w trakcie zagniatania. Farsz Jagody myjemy, osuszamy na sicie. Łączymy z cukrem i mąką Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego krążki

Mieszam w Garnku
Pierogi z jagodami 135

jest spora, ale warto właśnie taką zrobić, bo pierogi są przepyszne! Nadmiar można zamrozić lub zjeść na kolację ;-) Przepis pochodzi z bloga Olgi Smile LINK . SKŁADNIKI Na ciasto do pierogów: 1 kg mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 120 ml oleju rzepakowego około 400 ml bardzo gorącej wody Na nadzienie: 250 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąkę, sól i wlać olej po czym stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając ciasto (należy uważać by się nie poparzyć). Ciasto należy zagniatać około 7 minut. Gotowe odstawić na 15 minut żeby odetchnęło. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich. Ciasto na pierogi rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać okręgi. Na środku

Passions hobbies life
Walentynkowe pierogi 108

nami, teraz będziemy się Walentynkować. Przypadkiem natrafiłam na tą formę do pierogów i z góry wiedziałam, ze farsz musi być słodki i różowy. Składniki ( 20 dużych pierogów): ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki ryżowej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 0,5 l gorącej wody można użyć w całości mąki pszennej farsz: 2 kostki(...)składników zagnieć gładkie ciasto i przykryj czystą (wiadomo), mokrą ścierką. Zblenduj tofu, mleko i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Wiem, że farsz jest pyszny, ale nie wyżeraj, tylko resztę, jeżeli ci zostanie zblenduj, dodaj łyżeczkę esencji waniliowej i będziesz mieć sos. Ciasto rozwałkowuj partiami, resztę trzymając przykryte, aby nie wysychało. Nakładaj łyżka farsz i sklejaj pierogi. Pierogi

greenscarf
Pierogi z mąki gryczanej i farsz (nie)ruski 293

czegoś. Wpadłam na pomysł aby zrobić pierogi z ostrym farszem. Lubię na ostro ! Oto co mi wyszło ! :-) Pierogi gryczane z serem - przepis na około 20 pierogów Ciasto: 100g mąki gryczanej; 50g mąki ziemniaczanej; 150 ml wody (ciepłej); 1 łyżka oleju (u mnie oliwa z oliwek, niestety zmieniła mi smak ciasta); szczypta soli Farsz: 150 g sera twarogowego(...)Pora na ciasto: przesypuję mąki z solą na stolnicę dodaję po trochu wody, wyrabiam dość szybko i formuję kulę.  W tym miejscu mam parę uwag: jeśli ciasto będzie za miękkie należy dosypać mąki, jeśli za twarde wody, nie ugniatamy długo ponieważ wyjdzie nam dość gumowe ciasto po ugotowaniu.               Gotowe ciasto kroję

Życie na widelcu
Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler 283

głównie ona nadaje smaku potrawie - dlatego warto wybrać t ą sprawdzon ą i dobrej jakości. Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler -  Składniki (ok. 40 pierogów ) : Ciasto: 4 50 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 g dobrej jakości kaszanki duża cebula 2 łyżki smalcu łyżeczka masła szczypta zmielonych goździków szczypta cynamonu(...)powstania zwartej struktury , a następnie studzimy . Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby zdążyło odpocząć.  Po tym czasie cia sto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki.  Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi.   Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki

Słodka Strona
Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? 123

też robił on.  W sumie niby pierogi to danie, które robi się długo. Trzeba przygotować ziemniaki najlepiej je ugotować dzień wcześniej, żeby przestygły. Pierogi ruskie Ciasto na pierogi  0,5 kg mąki  1 jajko  1 niepełna szklanka ciepłej wody  szczypta soli  Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej(...)odsmażenia Olej do smażenia   Zaczynamy od ciasta. Na blat wysypujemy mąkę w stożek, robimy zagłębienie na środku i w to zagłębienie wbijamy całe jajko i mieszamy nożem, zagarniając mąkę, dodajemy wodę powoli nie całą na raz. Ile wody będzie potrzebne to tak naprawdę zależy od mąki. Będziecie widzieć robiąc ciasto. Zagniatamy ciasto, robimy z niego kulkę i odkładamy przykryte

Kuchnia na wzgórzu
Pierogi z jagodami 174

ciasto: - 3 szklanki mąki (przesianej) - 3/4-1 szklanka wrzątku - 1 jajko (rozmiar L) - 3/4 łyżeczki soli - 1 łyżka oleju * farsz: - jagody ok 250g - 2-3 łyżki cukru - śmietana/jogurt  Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (na wolnych obrotach). Metoda ręczna: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, jajko i olej. Zagniatamy ciasto, powoli(...)dolewamy wrzątek, uważając, żeby się nie poparzyć. Przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Jagody mieszamy z cukrem. Ciasto wałkujemy, minimalnie podsypując mąką, na grubość ok 2mm. Wycinamy krążki i nadziewamy jagodami, sklejamy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego

CookYourself
PIEROGI Z SOCZEWICĄ 144

soczewicą i suszonymi pomidorami. Takie pierogi sprawdzą się idealnie dla wszystkich miłośników pirogów i soczewicy. Jak dla mnie to połączenie idealne – polecam serdecznie 🙂 Składniki/ok. 50 pierogów: ciasto – 125ml ciepłej wody – 1 jajko – 1 łyżka oleju – 320g mąki farsz – Czytaj więcej → Artykuł PIEROGI Z SOCZEWICĄ pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Pierogi ze szpinakiem, serem korycińskim i czosnkiem niedźwiedzim 186

ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g szpinaku 1 ząbek czosnku 200g sera korycińskiego (np. z ziołami prowansalskimi) 4-5 listków czosnku niedźwiedziego 3 suszone pomidory 1 cebula sól pieprz 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto(...)smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, wystudzić. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Ser pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu. Smacznego

Obiad gotowy
Pierogi Wigilijne - z kapustą i grzybami! 179

zrobić falstartu... nie wybaczyłabym sobie... Przepis na pewno przyda się Wam za rok i za dwa, a może już nawet na Sylwestra. Polecam! :)  Składniki na ok 100 pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzątku 2 jajka 2 łyżki masła sól Farsz (najlepiej przygotuj dzień wcześniej): 4 pojedyncze płaty śledzi solonych a la matias 250g suszonych grzybów(...)lodówki na całą noc. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło, dokładnie wymieszaj, dodaj wrzątek i sól, a następnie ugniataj przez chwilę. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj koła. Przenieś łyżeczkę farszu na każdy mały placek i zawijaj pierogi. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie smaż na głębokim oleju.   Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 160

restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli(...)miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.     Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.   Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy

W kuchennym oknie Ewy
PIEROGI Z JAGODAMI ( NAJLEPSZE CIASTO ) 119

deseru jakim są pierogi. Można podawać je ze śmietaną kwaśną lub bitą śmietaną ! Są pyszne ! Lepiej zrobić więcej i zamrozić na zimę :) Poniżej przepis na najlepsze ciasto do pierogów !  SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 1 kg. typ 450 ciepła woda ok. 400 ml. mleko 4 łyżki olej 100 ml.  cukier 1 łyżeczka  Nadzienie: jagody(...)olej i dodać cukier. Zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne. Można wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym ze specjalnym hakiem. Ciasto włożyć do woreczka na ok. 15 min. , dzięki temu będzie lepiej wałkować się.  Jagody umyć i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdy kolejno rozwałkować na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka. Każdy wycięty placek lekko rozciągnąć przy

Kuchnia Paulettes
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? 502

Dawno, dawno temu… Sama szukałam odpowiedzi na pytanie jak zrobić idealne ciasto na pierogi. W moim domu rodzinnym jedyne robione(...)było po prostu mąka i woda. Zimna. Po wielu latach wodę zimną zastąpiła ciepła, a jeszcze później… Artykuł Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Calzone bolognese 233

Calzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki(...)przy pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasz pieróg w trakcie pieczenia. brzegi ciasta dociskamy widelcem

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z jabłkami 215

także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu  szybkie ciasto na pierogi .  Jako że zmieniłam i zmieniam w dalszym ciągu szatę bloga (jak pewnie zauważyliście) oraz dorzuciłam reklamy (mam nadzieje że nie zbyt nachalne) planuje(...)lodu i ognia  z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :).  Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon  ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość

Lubczyk i Wanilia