farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku) - 1 – 2 łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki(...)całe jajko – mieszamy i dolewamy, zarabiając nożem, gorącą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok. 8 minut, od chwili
mojewypiekiinietylkociężkimi żarnami. Ten matczyny chlebek miał tyle zapachu, zapach się unosił aż po wiejskie dachy. autor bronislawa.piasecka ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jak widać na zdjęciach bez zboża, bez mąki... nie byłoby chleba, ciasta, pierogów... :( Bułki :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/07/buki-ziemniaczane.html Oczywiście są to bułki ziemniaczane, ale 85% to mąka z pszenicy :) Pierogi, pierogi też robimy z mąki :) no bo jak inaczej(...)chlebanaszego.blogspot.com/2016/01/pierogi-guliwer.html Drożdżówka :) jak już pisałem "na niedzielę ciasto musi być" :) Chociaż drożdżówka ze śliwką :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/03/na-niedziele.html Pierogi mogą być zawsze :) więc zawsze musi być nasza dobra polska mąka :) Smacznego
chleba naszegoZobacz jak zrobić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami . Poznaj mój stray przepis na niezawodne ciasto na pierogi oraz sposób na rewelacyjny i uniwersalny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. - super ciasto na pierogi - uniwersalny farsz do pierogów i uszek - opis wykonania krok po kroku
AniaGotuje.plmini-serniczki przez co są jeszcze pyszniejsze niż te tradycyjne - szczególnie dla osób kochających serniki . Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Składniki: (na ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego ok. 4-5 łyżek cukru cukier waniliowy 1 łyżka(...)podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rodzynki zalewamy wrzątkiem (dzięki temu zmiękną), a po kilku minutach odcedzone drobno kroimy. Ser rozrabiamy przy użyciu widelca, dodajemy pokrojone rodzynki oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy
Słodka Stronanabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy drobno porwany pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów. Przygotowujemy ciasto na pierogi(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką
karmelowyCEBULĄ RUSSIAN DUMPLINGS WITH ONION Składniki Farsz do pierogów • twaróg półtłusty 500 g • ziemniaki 500 g • mała cebula 1 szt • sól 1 łyżka • czarny pieprz 2 szczypty ciasto na pierogi • mąka typ 500 • rozpuszczone masło 1 łyżka • ciepła woda 300 ml • sól 1 łyżeczka dodatek • cebula 2 szt • olej 30 ml Sposób przygotowania Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej(...)wodzie. Odcedzamy i miksujemy razem z twarogiem na gładką masę. Dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz odrobiną soli. Ciasto na pierogi Łączymy przesianą mąkę z masłem, solą. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto w misce przykrytą lnianą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto najcieniej
chefintheforestokoło 30 pierogów: * 1,5 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około 3/4 szklanki ciepłej wody * 1 żółtko * pół płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto do pierogów łączyć ze sobą (wodę(...)należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto dłonią około 10 minut, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Farsz: * 250 g twarogu * 1 żółtko * 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 2 łyżki cukru Wykonanie: Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Masę rozgnieść widelcem i dobrze wymieszać. Ciasto na pierogi rozwałkować na stolnicy
Zrób to smaczniebarszczykiem, smażone, z sosem grzybowym, czy z masełkiem . . . . . Składniki: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 00 g grzybów suszonych 2 cebule sól, pieprz wegeta olej c iasto na pierogi: 60 dag mąki do 1 kg 1 jajko ciepła woda olej Sposób wykonania: Farsz : Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach(...)już gładkie i elastyczne należy przykryć je ściereczką żeby się nie zeschło. Wykonanie pierogów: Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wyciąć z ciasta krążki, układać na nich farsz a następnie skleić. Do gotującej osolonej wody wkładać pierogi. Gotować ok. 5 min od wypłynięcia. Warto do wody dodać łyżkę oleju - pierogi wtedy
Darcia w kuchnioliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy Do ciepłego mleka dodać cukier(...)raczej płynne. Do ciasta dodawać po trochu resztę mąki aż zacznie ono odchodzić od dłoni. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Ciasto włożyć do dużej miski oprószonej mąką. Najlepiej aby ciasto wyrastało 24 godziny w lodówce (wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce
Bulliooliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy Do ciepłego mleka dodać cukier(...)raczej płynne. Do ciasta dodawać po trochu resztę mąki aż zacznie ono odchodzić od dłoni. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Ciasto włożyć do dużej miski oprószonej mąką. Najlepiej aby ciasto wyrastało 24 godziny w lodówce (wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce
Bulliooliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy Do ciepłego mleka dodać cukier(...)raczej płynne. Do ciasta dodawać po trochu resztę mąki aż zacznie ono odchodzić od dłoni. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Ciasto włożyć do dużej miski oprószonej mąką. Najlepiej aby ciasto wyrastało 24 godziny w lodówce (wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce
Bulliosię za ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem (ma być miękkie i elastyczne), gdy jest za rzadkie podsypujemy mąką, gdy za twarde dolewamy troszeczkę mleka. Gdy ciasto jest już zwarte(...)gładkie. Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które wałkuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia
Rozpustne gotowanieprzygotowanie. Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na pierogi z kapustą: Na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli farsz na pierogi z kapustą(...)pokroić i ugotować z liściem laurowym, ale nie rozgotować. Cebulę posiekać. Grzyby umyć, namoczyć w mleku przez kilka godzin, ugotować i drobno posiekać. Krok 2. Przygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto na pierogi łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką. Krok 3. Przygotowujemy farsz na pierogi z kapustą
Moja Książka KucharskaUwielbiam te pierogi! Gdyby jeszcze szybciej je się robiło, to bym mogła je jeść codziennie. Składniki ( na około 70 sztuk) podwójna porcja ciasta na pierogi, na które znajdziesz przepis tutaj 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego 1 łyżeczka majeranku 1 cebula(...)smalcu, dodaj do nadzienia, wymieszaj wszystko razem. Szklanką lub specjalną pierogwonicą wycinaj kółka z ciasta, na środek nakładaj po porcji farszu – tyle ile się zmieści. Składaj ciasto na pół i zlepiaj dokładnie brzegi, uważaj aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układaj na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryj ściereczką do czasu gotowania
Oka w rosole czyli KaFka gotujepodania słodka śmietana przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w posypaną mąka folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej(...)połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać
Stare Gary