pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:155/198)

Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych 133

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na pierożki na słodko. Zupełnie, jak nie mnie, gdyż fanem akurat takich smakołyków w słodkiej formie nie jestem. Marzył mi

Kate's Kitchen
Jak przygotować kutię? 202

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 211

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów

Bullio
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 233

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów

Bullio
Poduszeczki z pieczarkami i szpinakiem... 172

Przepis na podstawie znalezionego na blogu   Licencja na gotowanie . Składniki: (na 15 sztuk) 2 łyżki oliwy 1 niewielka cebula, przekrojona na połowę i pokrojona na

Lejdi of the house
Bulwiok podkarpacki 213

którym już się przejadły, śląskie żurki i kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni(...)góry i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 20 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i albo dokładnie ugniatamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków resztę składników farszu (cebulę, miętę, ser) i dokładnie mieszamy - przyprawiamy według uznania, jednak farsz najlepiej smakuje tradycyjnie przyprawiony, tylko solą i pieprzem. Na środek wyrośniętego ciasta wykładamy farsz - brzegi podnosimy i zawijamy w formie

sierotka maRysia w kuchni
Uszka z grzybami 263

Wigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest

W kuchni Katie
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 172

dynię wciąż w pełni! Na każdym kroku natykamy się na coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować!  Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie(...)pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach 250 g tuńczyka (po odsączeniu) 250 g pieczonej dyni 4 ząbki czosnku 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, garam masala

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kaczka pieczona po staropolsku 340

dodatkach. Tak właśnie było z burakiem ćwikłowym który nas totalnie zaskoczył... do tej pory kombinuję co by tu jeszcze z niego wymyślić - może tym razem ciasto?! A może pierogi?! Zobaczymy... W mojej głowie od tamtej pory zakiełkowały już plany wykonania tylu nowych dań... ale na pierwszy rzut poszła kaczka - niby prosta w wykonaniu ale czasochłonna. Kaczka coraz częściej wraca(...)gotujemy w osolonej wodzie aż stanie się lekko twarda - uważamy aby nie rozgotować. Na patelnie wrzucamy posiekaną jedną cebule - smażymy aż zmięknie i mieszamy ją z kasza gryczaną. Powstałym farszem napełniamy kaczkę - zaszywamy ją dokładnie (używam do tego białego kordonka)- moja kaczka nie była luzowana więc farszu zbyt wiele się nie zmieściło :-). Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych

sierotka maRysia w kuchni
Puszyste naleśniki z kaszy manny wg Aleex 1575

Weekend spędziłam na szkoleniu. Wprawdzie nie wiązało się ono ze szkołą, ale było bardzo interesujące. Podczas dwóch dni przekazano nam ogrom wiedzy. Niezwykle intensywne wykłady trwały

W mojej kuchni
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 204

Brak pomysłu na krokiety? Tym razem mam idealne rozwiązanie:) Krokiety z Kapustą Kwaszowną z Marchewką firmy ORZECH .  Smakują wyśmienicie ,polecam i zapraszam również do odwiedzenia

Gotowanie Patki
Pieróg z kurczakiem i grzybami 154

Składniki:   200 g + 1 łyżka mąki, masło 125g + 50 g masła, 125 g białego sera,(kanapkowego), 150 g sera żółtego, 1 łyżka wody, 400 g

kulinarnajamka.blogspot.com
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 216

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju potrawy mączne, najbardziej kluchy ;) I tak, co najmniej raz w tygodniu, gotuję kopytka, kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie(...)minut, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, studzimy. Dzielimy na pół (w jednej połówce powinny się znaleźć większe kawałki grzybów-na sos, w drugiej te drobno posiekane- to będzie farsz)      W durszlaku lub dużym sicie rozkładamy cienką ściereczkę, płótno lub tak jak u mnie tetrową pieluszkę. Pod durszlak wkładamy miskę. Do tak przygotowanego durszlaka przekładamy starte ziemniaki

Rozpustne gotowanie
Razowe Ruskie 184

ochotę na pierogi ruskie a własnie w tym czasie kompletnie nie chce mi się ich robić to przyrządzam oszukane ruskie czyli naleśniki z nadzieniem od pierogów... Tym razem ciasto zrobiłam z mąki żytniej razowej i wyszło przepyszneeeee...Ostatnimi czasy bardzo sie przekonuje do mąk innych niż pszenne . "Razowe znacznie bardziej zdrowe Białko znajduje się w warstwie aleuronowej bielma(...)pieczywo jest zatem kaloryczne. Ciemne zawiera znacznie mniej skrobi, mniej tuczy." Składniki: Na ciasto: 1 szkl. mąki żytniej razowej około 250-300ml. 2 jajka 500ml. mleka  sól Farsz: 500 gram ziemniaków kostka sera pół tłustego 2 cebulki olej do smażenia pieprz, sól 2 ząbki czosnku Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem..odstawiamy

NaKońcuJęzyka
Krem z pieczarek i pierożki z ciasta francuskiego 224

skosztuje to będzie wiedział o co chodzi. Myślę, że to właśnie seler nadał tej zupie zupełnie innego smaku. Uzupełnieniem dania są pieczone pierożki z bardzo fajnym nadzieniem. Do pierogów użyłam ciasta francuskiego. No cóż, uwielbiam ciasto francuskie! Lubię je jeść zarówno na słodko jak i na słono, lubię też używać go w kuchni. Niestety robię to od wielkiego święta(...)pozostawionych na patelni dodajemy posiekany por i dalej podsmażamy aż por zmięknie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chilli. Proponuję doprawić dość mocno bo w zestawieniu z zupą nadzienie farszu może okazać się zbyt delikatne. Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego ricottę i wszystko dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Z ciasta francuskiego wycinamy około 12 okręgów

Przysmaki Karolki