pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:161/198)

Zapiekane pieczarki faszerowane pęczakiem 165

roku w święta przygotowuję faszerowane pieczarki, robię je dzień, dwa wcześniej, a na pół godziny przed kolacją podpiekam około 15 minut w piekarniku. Jako że będą u mnie też pierogi z kaszą gryczaną, to pieczarki są z pęczakiem, ale można użyć dowolnej kaszy. Składniki: pół kilograma pieczarek (im większe kapelusze tym lepiej) 100 g kaszy pęczak (waga suchej(...)około pół litra wody, oczywiście możesz wlać całą wodę od razu i tylko od czasu do czasu przemieszać, ale z własnego doświadczenia radzę to robić stopniowo, aż kasza zmięknie. Farsz powinien być kleisty i chyba nie muszę już dodawać, że do grzybów dobrze dodać odrobinę oliwy truflowej Każdą pieczarkę wypełnij kaszą. Ja tak przygotowanie pieczarki zawinęłam w folię

greenscarf
Rożki z ciasta filo z serem 196

Rożki z ciasta filo z serem Na około 34 rożki: 180 g fety 12 % 200 g chudego twarogu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jaja świeżo

peggiwkuchni
Pyzy z mięsem 171

będzie potrzeba (zależy od rodzaju ziemniaków) ok. 750 g mięsa mielonego 1 cebula odrobina oleju do przysmażenia mięsa kawałek słoniny - na skwarki na omastę sól, pieprz do smaku Wykonanie farszu: Na odrobinie oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem wrzucamy mięso mielone i smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie ciasta(...)dajemy porcję mięsa i zalepiamy dokładnie ciastem - w ten sposób tworzymy ładne kulki. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Do gotującej się wody wkładamy partiami pyzy (tak jak np. pierogi - nie może ich być zbyt dużo w garnku). Gotujemy ok. 7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wykładamy na talerz i serwujemy polane tłuszczem i skwarkami

psgotujemy
Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych 104

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na pierożki na słodko. Zupełnie, jak nie mnie, gdyż fanem akurat takich smakołyków w słodkiej formie nie jestem. Marzył mi

Kate's Kitchen
Jak przygotować kutię? 168

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 174

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów

Bullio
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 189

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów

Bullio
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 152

cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie(...)Wyjmować z opakowania po jednym arkuszu ciasta (są tak cienkie,że szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić cienko farsz. Pozostawić nieco mieszanki mleka do posmarowania surowego placka przed pieczeniem. Arkusz z nadzieńiem zwinąć a zwinięty delikatni ścisnąć dłońmi na całej długości. Tak postępować z resztą resztą arkuszy do wyczerpania

Sztuka gotowania w/g Samiry
Poduszeczki z pieczarkami i szpinakiem... 146

Przepis na podstawie znalezionego na blogu   Licencja na gotowanie . Składniki: (na 15 sztuk) 2 łyżki oliwy 1 niewielka cebula, przekrojona na połowę i pokrojona na

Lejdi of the house
Bulwiok podkarpacki 174

którym już się przejadły, śląskie żurki i kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni(...)góry i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 20 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i albo dokładnie ugniatamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków resztę składników farszu (cebulę, miętę, ser) i dokładnie mieszamy - przyprawiamy według uznania, jednak farsz najlepiej smakuje tradycyjnie przyprawiony, tylko solą i pieprzem. Na środek wyrośniętego ciasta wykładamy farsz - brzegi podnosimy i zawijamy w formie

sierotka maRysia w kuchni
Uszka z grzybami 227

Wigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest

W kuchni Katie
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 154

dynię wciąż w pełni! Na każdym kroku natykamy się na coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować!  Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie(...)pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach 250 g tuńczyka (po odsączeniu) 250 g pieczonej dyni 4 ząbki czosnku 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, garam masala

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kaczka pieczona po staropolsku 293

dodatkach. Tak właśnie było z burakiem ćwikłowym który nas totalnie zaskoczył... do tej pory kombinuję co by tu jeszcze z niego wymyślić - może tym razem ciasto?! A może pierogi?! Zobaczymy... W mojej głowie od tamtej pory zakiełkowały już plany wykonania tylu nowych dań... ale na pierwszy rzut poszła kaczka - niby prosta w wykonaniu ale czasochłonna. Kaczka coraz częściej wraca(...)gotujemy w osolonej wodzie aż stanie się lekko twarda - uważamy aby nie rozgotować. Na patelnie wrzucamy posiekaną jedną cebule - smażymy aż zmięknie i mieszamy ją z kasza gryczaną. Powstałym farszem napełniamy kaczkę - zaszywamy ją dokładnie (używam do tego białego kordonka)- moja kaczka nie była luzowana więc farszu zbyt wiele się nie zmieściło :-). Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych

sierotka maRysia w kuchni
Puszyste naleśniki z kaszy manny wg Aleex 1545

Weekend spędziłam na szkoleniu. Wprawdzie nie wiązało się ono ze szkołą, ale było bardzo interesujące. Podczas dwóch dni przekazano nam ogrom wiedzy. Niezwykle intensywne wykłady trwały

W mojej kuchni
Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami 201

Wspaniała pogoda sprzyja wycieczkom, spotkaniom pod chmurką. Sama chcę ten długi weekend wykorzystać jak najlepiej. Wczoraj grill, dzisiaj spacery na świeżym powietrzu i lepienie pierogów, bo niewiele mam czasu na takie atrakcje w dni powszednie. Na jutro zaplanowaliśmy wyjazd nad Jezioro Solińskie, bo przemierzyliśmy już kilka bieszczadzkich szlaków w ostatnich latach, a na Solinie byliśmy ostatnio ponad(...)zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek, majeranek sól, pieprz Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka

Czerwień i błękit