pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:156/198)

RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 258

20Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie

Ostra na Słodko
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 164

20Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie

Ostra na Słodko
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 148

Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie

Ostra na Słodko
Pierogi z mięsem 107

Niby nic takiego, a jednak??? Pierogi są i zawsze będą moim rarytasem. Po prostu je uwielbiam.Najbardziej z mięsem a potem twarożek ze szpinakiem.Moje ulubione. Składniki  na ciasto :  mąka pszenna typ 500 2 szklanki  jajko  2 szt  masło 2 łyżeczki  sól -1 szczypta  gorąca woda 2/3 szklanki curry 1 łyżeczka ( naturalny(...)wałkuje,wycinam szklanką kółka. Krok 2 Łopatkę umyłam,osuszyłam i zmieliłam, dodałam jajo,pieprz ziołowy i sól. Starłam czosnek i dodałam do mięsa. Na koniec dodałam 1 łyżeczkę curry.Wyrobiony farsz zostawiam na godzinę w lodówce ( zakrywam folią spożywczą by zapachy nie wychodziły z miski) Krok 3 Nakładamy farsz ( ręką formujemy kuleczkę)i składamy pierożka,widelcem pomagam sobie skleić pierożka

Różowa kuchnia
Rogaliki z konfiturą jagodową 203

powinny nazywać się  Rogaliki dla Wojtka, ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem - do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już dziś!:) Składniki: 10 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 300 g mąki pszennej 1 jajo(...)ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy mąki; odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem, by urosło; po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. (przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Magdy Gessler " Smaczna Polska

Zasmakuj Kuchni
Barszczyk czerwony z uszkami 268

Bez barszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U

Smakołyki Asi
Rogaliki z konfiturą jagodową 97

powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka , ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem – do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już dziś! Składniki: 10 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 300 g mąki pszennej 1 jajo(...)ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy mąki; odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem, by urosło; po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. (przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Magdy Gessler „ Smaczna

Zasmakuj Kuchni
Kołduny wołowe 176

Nie wiem czy lato to dobra pora na Kołduny wołowe i rosół, ale jak ktoś ma ochotę to i upały na stole mu nie straszne. Tym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Anyżowe pierożki 134

U mnie tak już jest , że jak się czegoś uczepię to na całego. Jak spodobało mi się eksperymentowania z anyżem gwiaździstym i ouzo ( greckiej anyżówki) to

Buniabaje w kuchni
Pierogi ruskie 191

Miłością od pierwszego kęsa pałam do tych pierogów :) Kiedyś byłam do nich sceptycznie nastawiona, a teraz wiem co mogę zrobić z ziemniakami, które pozostają po wczorajszym obiedzie :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki:  ziemniaki pozostałe po obiedzie (ugotowane) ok 25-30dag 25 dag sera białego półtłustego 2 cebule pieprz i sól 4 szklanki mąki ok 1,5 szklanki gorącej(...)praskę lub ugnieść łyżką, jeśli takiej nie posiadamy. Ser wymieszać z ziemniakami. Cebulę drobno pokroić i zezłocić na maśle. Po ostygnięciu dodać do ziemniaczanej masy i doprawić do smaku. Farsz wykładać na przygotowane wycięte formy i zlepiać.  Wrzucać po ok 10 sztuk do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu na powierzchnię, gotować jeszcze ok 5 minut. Pierwszego dnia podaję

ChilliJemy
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 168

Coraz bliżej Święta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego(...)kostkę masło, żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem 750 gram kiszonej kapusty kilka kapeluszy prawdziwków olej rzepakowy sól i pieprz do smaku jabłko szara reneta cebula kminek cały 1/2 łyżeczki 2 liście

AZgotuj!
Ciasto pierogowe z masłem i olejem 144

Już nie raz pisałam, że ,moje córki lubią pierogi..najbardziej z kapustą i grzybami..ale nadzienie do pierogów może być dowolne.Przepis na ciasto pierogowe pochodzi stąd. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szkl. gorącej wody  dowolne nadzienie Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku(...)około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka, na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i sklejać brzegi, formując pierogi.Gotować w osolonej wodzie

Moje domowe kucharzenie
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 126

  Takie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące,  więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka

Maślane ciasteczko
Kibiny litewskie z ziemniakami 153

Składniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera

Gaździnka warzy
Kruche paszteciki z mięsem na szybko 203

Kruche paszteciki z mięsem na szybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie

na moim stole...