Przepis na idealne ciasto do pierogów nie istnieje. I nie wierzę w żadne zapewnienia, że jego takie właśnie jest. Bo to nie kwestia składników, tylko sposobu i wprawy. Każda mąka jest inna, nawet jeśli etykieta przekonuje nas, że jest taka sama jak poprzednia. I na bank będą miały inne właściwości higroskopijne. Tak więc moi drodzy - to kwestia wyczucia. Czasem(...)Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem mięso mielimy dwukrotnie wraz z włoszczyzną
Karczma Honoriettyżeby zbyt nudno nie było kolację postanowiliśmy zjeść na ciepło. Tym bardziej, że o 20.00 się "Masterchefa" naoglądaliśmy i głód nas dopadł ogromny. Napatrzyliśmy się na te placki ziemniaczane, pierogi i kluski śląskie i naszło nas na coś bardziej konkretnego niż kanapki. Zaczęliśmy wymyślać i kalkulować co możemy przyrządzić z tego co mamy w lodówce, tak, żeby zbytnio się(...)quesadille): 4 pszenne tortille 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej
Kuchnia po mojemuWitam Was wieczorową porą :) Lubicie czekoladę? Ja tak. Lubicie kuchnię włoską? Ja tak. A lubicie pierogi? Ja tak :) Zapraszam Was dziś na czekoladowe włoskie pierogi tzw ravioli 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 op. serka maskarpone śmietana kremówka odrobina soku z cytryny szczypta cynamonu 1 gruszka szczypta cukru pudru(...)Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Ciasto kroimy na pół. Jedną część ugniatamy i wałkujemy na cienko. Potem to samo robimy z drugą połową ciasta. FARSZ: Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy. SOS: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Kuchnia w oparachtygodniu też tak macie? No jakaś tragedia ze wstawaniem i wyrobieniem się do pracy na 14tą! No i co? Pierogi miały być, wyszły paszteciki ;) Składniki 500 g żołądków drobiowych 500 g batatów 1 duża marchew 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego andruty estragon sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy(...)kostkę bataty, marchew. Gotujemy do miękkości warzyw, płyn redukujemy. Całość przepuszczamy przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Do smaku doprawiamy estragonem, solą oraz pieprzem. Andruty lekko zwilżamy zimną wodą, nakładamy farsz pozostawiając 2 cm bez od jednego boku (dłuższego). Następnie zwijamy w roladki, obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju
R'n'G KitchenPierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany"ziemniaka.Twarozki przyjechaly ze mna z Polski i czekaly cierpliwie na swoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam(...)cukinie i powstaly dzisiejsze cukiniowe pierozki.Sa bardzo delikatne, naprawde pyszne.Polecam! Skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cieplej wody 1-2 lyzki oleju 1/2 lyzeczki soli Skladniki na farsz: 500 g maczystych ziemniakow 1 spora cukinia-okolo 300 g 1 cebula sol,pieprz swieze oregano lub majeranek 1 lyzka masla gheee do okraszenia:boczek,cebula Wykonanie: cebule pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jedzenia. Podpłomyki to nieco więcej zabawy, wyrabiamy ciasto, które twardością i konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi, ale również i grubość rozwałkowanego ciasta powinna być podobna jak przy pierogach. Takie placuszki ciasta układamy na patelni i suszymy je. Nic się nie stanie jeżeli się przypalą. Tak wysuszone podpłomyki powinny być kruche i chrupiące. Faszerowane kapelusze pieczarek, jak sama(...)złoty kolor. Podsmażone kapelusze odkładamy na bok. Na maśle klarowanym podpiekamy pokrojone trzonki, szklimy cebulkę i dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szałwię i tymianek. Wykładamy tak przygotowany farsz na kapelusze układamy na patelni włączamy gaz i obsypujemy pieczarki startym na małych oczkach grana padano. Przykrywamy patelnię, topimy ser i podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego
Kuba Gotujejeśli chcemy je zjeść tak jak dziś , lub z inną okrasą , śmiało możemy pokusić się o większe. Ja wycięłam prostokąty mniej więcej o wielkości 6x8cm. Przykrywamy ściereczką i robimy farsz. Ser biały rozcieramy z cukrem pudrem – jeśli wolimy bardziej słodki ser możemy dodać więcej cukru pudru. Uważajmy jednak przy tym , by nie przedobrzyć , gdyż sos również będzie słodki! Łyżeczkę(...)przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy. SOS POMARAŃCZOWY : Z wyparzonych wcześniej pomarańczy ścieramy skórkę , a pomarańcze dzielimy na segmenty. Na dużej ( im szersza tym lepsza , ponieważ wszystkie pierogi zmieszczą się naraz , ale jeśli mamy za małą patelnię zróbmy to partiami ) patelni rozpuszczamy cukier , a do płynnego dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Uwaga – robimy
Ostra na SłodkoPiszę o świątecznej zupie grzybowej, bo z pewnością pojawi się tutaj jeszcze grzybowa w niejednym wydaniu. Świąteczna, dlatego że z wody po gotowaniu grzybów do uszek i pierogów. Składniki na świąteczną zupę grzybową (około 5 l): grzyby suszone (np. prawdziwki) ok 20 g grzyby mrożone (np. borowiki) 300 g cebula 3 marchewki 2 pietruszki seler 3 liście laurowe(...)liście laurowe, ziele angielskie). Warzywa wyciągnąć i pokroić w plasterki. U mnie w zupie została marchewka, a z reszty powstała sałatka. Grzyby suszone już ugotowane zostały mi po robieniu farszu do wspomnianych wyżej potraw wigilijnych. Jeśli ktoś miałby w planach gotowanie to trwa ono około 30 minut. Wody nie wylewać! Grzyby zblendować i wrzucić do wody z warzywami. Dolać
Karola gotujeSzpinak n iesłusznie ma opinię papki bez smaku. Dobrze doprawiony, najlepiej świeży szpinak to fantastyczna rzecz - na zimno jako sałata i na gorąco; w pierogach , lazanii, roladkach.......... SKŁADNIKI: 2 szt pierś drobiowa podwójna , 1/2 kostki feta , 300 gram szpinak , 6 ząbków czosnek , do smaku Sól , do smaku pieprz , 2 szt serek topiony śmietankowy duży , 6 łyżek śmietana(...)podgrzewać tak długo aż wyparuje woda, dodać fetę pokrojoną w kostkę.mieszać aż uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać sól pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wystudzić. Na każdą pierś nałożyć farsz, ja rozprowadziłam ją na 3/4 rozbitego kotleta. Ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż mięsko się zetnie.Przełożyć do garnka. Podsmażyć cebulkę pokrojoną
Darcia w kuchniKuchnia włoska to coś co lubię najbardziej. Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka. Sekret tkwi w cieście. Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników. 200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli. Z mąki tworzymy kopiec i do środka(...)nawet kwadrans. Nie jest to łatwa praca. Jak zobaczycie, że ciasto jest bardzo podatne i elastyczne zagniatacie w kulę i w foli zostaliście na minimum pół h w lodówce. Farsz. -ser kozi -szpinak baby -cytryna -pieprz i sól -oliwa -żółtka Szpinak zmiękczamy na oliwie, skraplamy cytryną i dodajemy pieprzu i soli. Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku
BaRepasmleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Nadzienie: 80 dag ziemniaków 35 dag sera białego 2 szt. cebuli sól pieprz Kiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym jak w ruskich(...)oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników. Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą
Świat Domowej Kuchniwiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci! Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne. Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni! Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie(...)jabłkami. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka pszenna – 150 g - świeże drożdże 10 g - śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki - margaryna – 120 g - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - szpinak – 250 g - ser ricotta – 125 - czosnek – 2 ząbki -sól – d0 smaku - pieprz – do smaku DODATKOWO: - jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy
Ostra na Słodkorazie będę korzystać z półproduktów, bo półprodukty są ok (a na pewno warto mieć sprawdzone produkty do przygotowania szybkiego posiłku). A część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne(...)Jeśli chcemy paszteciki z samymi pieczarkami, to farsz gotowy. Jeśli nie, to dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną i podlewamy odrobiną wody. Dusimy 10-15 minut. I to jest farsz grzybowo-kapuściany. (przyrządza się identycznie jak do łazanek, więc jeśli zrobimy za dużo farszu, to wystarczy ugotować makaron łazanki, wymieszać z resztą farszu i gotowe :) Ciasto francuskie kroimy
dobra gospodyni dom wesołym czynimających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane(...)całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy do smaku i chwilę razem dusimy. Ugotowaną kapustę staranie odcedzamy i mieszamy z grzybami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Każdy pierożek smarujemy jajkiem i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Podróż w kulinaria